• Посилання скопійовано

Залучення платних фахівців для проєкту благодійного фонду: оплата та оподаткування

Благодійний фонд планує запустити проєкт для навчання дітей (творчу студію). Для проведення зайнять планується запрошувати фахівців на оплатній основі. Як оформити таку оплату?

Діяльність благодійних фондів в Україні регулює Закон про благодійну діяльність. Зокрема, цей Закон дозволяє благодійним організаціям використовувати працю фізичних осіб, які працюють на оплатній основі. Оформлення відносин із ними відбувається двома шляхами: 

  • укладанням трудових договорів відповідно до вимог КЗпП;
  • укладанням договорів цивільно-правового характерузгідно з ЦКУ.

Тобто, в цьому сенсі благодійні фонди виступають як і решта юросіб, які застосовують найману працю, і вид договору вони обирають за угодою із найманою фізособою, в залежності від того, які права та обов’язки сторони згодні взяти на себе. Відмінності між трудовим і цивільно-правовим договором ми наводили досить часто, наприклад, тут і тут. Наприкінці зазначених матеріалів є посилання на інші статті та новини на цю тему. Тож БФ може обирати той варіант, який йому підходить більше.

Крім того, не слід забувати й про волонтерів, діяльність яких регулюється окремим Законом про волонтерську діяльність

Волонтери працюють безоплатно, але залучативолонтерів до своєї діяльності можуть лише організації та установи, які є неприбутковими та внесені до Реєстру неприбуткових установ та організацій (ст. 5 Закону про волонтерську діяльність). 

Тобто, якщо благодійний фонд має такий статус, то майстер-класи можуть проводитись і фахівцями-волонтерами (якщо вони погодяться проводити навчання безоплатно). В такому випадку із волонтером треба укласти договір про провадження волонтерської діяльності (правила його укладання зазначені в ст. 9 Закону про волонтерську діяльність).  

Докладніше про волонтерів ми писали тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»