• Посилання скопійовано

Оподаткування в разі зарахування резидентом Дія. Сіті поворотної фіндопомоги в рахунок виплати дивідендів

Резидент Дія. Сіті, платник податку на особливих умовах, надав засновнику-юрособі на загальній системі оподаткування поворотну фіндопомогу, яку ще не повернуто. Поряд з цим, прийнято рішення про виплату резидентом Дія. Сіті дивідендів, із зарахуванням виплаченої допомоги в рахунок виплати дивідендів. Які особливості оподаткування?

Щодо оподаткування поворотної фіндопомоги

Тут ми зазначали, що база оподаткування резидента Дія. Сіті - платника податку на особливих умовах є, серед іншого, сума фінансової допомоги, наданої пов’язаній особі (фізичній або юридичній), яка не є резидентом Дія. Сіті - платником податку на особливих умовах, незалежно від наявності умови про повернення. Ставка оподаткування становить 9%.

Така допомога відображається в рядку 18.2 додатку ДІЯ до декларації з податку на прибуток. Разом з іншими фіндопомогами вона відображається також в рядку 18 і рядку 19 (сума наданої фіндопомоги, яка підлягає оподаткуванню) додатку ДІЯ. Ставка оподаткування – 9%.

Базовим податковим періодом для резидентів Дія. Сіті - платників податку на особливих умовах є календарний рік (див. пп. 137.10.3 ПКУ). 

Відповідно до пп. 137.10.4.1 ПКУ, податкові зобов’язання визначаються у податковій декларації, що подається за результатами податкового (звітного) року, протягом якого за операціями, що є об’єктом оподаткування, сплачено кошти фіндопомоги. Така декларація подається протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року (див. пп. 49.18.3 ПКУ). А сплатити податок, визначений у такій декларації, потрібно протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку подання декларації (див. пп. 57.1 ПКУ).

Для декларації за 2023 рік граничний строк подання – 01.03.2024 р., а строк сплати податку за наслідками такої декларації – 11.03.2024 р.

Тож якщо засновнику юрособі видали фіндопомогу у 2023 році в сумі, наприклад, 100 000 грн, потрібно буде в декларації за 2023 рік з цієї операції нарахувати податок 9 000 грн (100 000 х 9%). І разом з сумами податку з інших операцій, визначених за декларацією, сплатити до 11.03.2024 року включно.

 

Щодо оподаткування дивідендів

Особливості оподаткування дивідендів ми детально розглядали, приміром, тут.

Операція виплати дивідендів власнику корпоративних прав (крім власника корпоративних прав, який є резидентом Дія. Сіті — платником податку на особливих умовах) є об’єктом оподаткування резидента Дія Сіті, платника податку на особливих умовах (див. пп. 141.9-1.2.1 ПКУ).

Відповідно до пп. 135.2.1.1 ПКУ, база оподаткування визначається як сума дивідендів, які виплачуються на користь власника корпоративних прав (крім власника корпоративних прав, який є резидентом Дія. Сіті - платником податку на особливих умовах) у грошовій формі та/або відмінній від грошової формі, за винятком дивідендів, які нараховуються на користь акціонера/учасника юридичної особи - емітента у вигляді акцій (часток, паїв), за умови що таке нарахування жодним чином не змінює пропорцій (часток) участі всіх акціонерів/учасників у статутному капіталі емітента та в результаті якого збільшується статутний капітал емітента на сукупну номінальну вартість нарахованих дивідендів.

Ставка податку — 9% (див. пп. 136.8 ПКУ).

Відповідно до пп. 137.10.4.1 і пп. 137.10.4.2 ПКУ податкові зобов’язання визначаються у податковій декларації, що подається за результатами податкового (звітного) року, протягом якого за операціями, що є об’єктом оподаткування, сплачено кошти чи зараховані зустрічні вимоги, внаслідок чого припиняються зобов’язання платника податку за операціями, що є об’єктом оподаткування відповідно до пп. 141.9-1.2 ПКУ.

Тобто, якщо рішення про виплату резидентом Дія. Сіті дивідендів, із зарахуванням виплаченої фіндопомоги в рахунок виплати дивідендів прийнято в 2023 році, то виплата дивідендів відображається в рядку 1 додатку ДІЯ до декларації за 2023 рік, та в рядку 2 «Сума дивідендів, яка підлягає оподаткуванню».

Сума виплачених дивідендів оподатковується за ставкою податку 9%.

Податок від суми виплачених дивідендів сплачується так само, як і податок з операцій виплати поворотної фіндопомоги, що ми навели вище: разом з сумами податку з інших операцій, визначених за декларацією - до 11.03.2024 року включно.

З наведеного також випливає, що в розглядуваній ситуації по суті виникатиме подвійне зобов'язання з податку, тобто, він сплачуватиметься і на суму фіндопомоги, і на суму дивідендів.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»