• Посилання скопійовано

Податки при розірванні договору купівлі-продажу і поверненні приміщення фізособі

ТОВ на загальній системі, платник ПДВ, придбало за договором купівлі-продажу у фізособи житлове приміщення, сплативши ПДФО, ВЗ та пенсійний збір при реестрації приміщення 1%. Через кілька днів після придбання ТОВ вирішує розірвати договір та повернути приміщення фізособі. Які податкові наслідки?

Щодо ПДФО та ВЗ

Дивимося відповідь ДПС на питання в ЗІР (103.21): «Чи передбачено ПКУ повернення попередньо сплаченого ФО ПДФО внаслідок розірвання або незаключення договору купівлі-продажу (обміну) нерухомості?».

ДПС зазначає, нормами ПКУ не передбачено повернення податку, який сплачений під час нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу нерухомого майна, у разі розірвання у майбутньому даного договору.

Дивимося ще одну відповідь ДПС на інше питання в ЗІР (103.21): «Чи виникає об’єкт оподаткування ФДФО у ФО – резидента при розірванні договору купівлі-продажу нерухомого майна, укладеного між ФО – резидентами?».

ДПС зазначає, що при розірванні договору купівлі-продажу нерухомого майна, укладеного між фізичними особами – резидентами, за наслідками якого відбувається перехід права власності, об’єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб є дохід від продажу нерухомого майна, що виникає у фізичної особи, яка за договором про розірвання договору купівлі-продажу такого майна є його власником, і оподатковується з урахуванням вимог ст. 172 ПКУ.

Цей висновок ДПС конкретніше сформульовано в ІПК ДПСУ від 20.12.2022 р. №2269/ІПК/99-00-24-03-03-06: «розірвання фізичними особами – резидентами договору купівлі – продажу об’єкта нерухомості (земельної ділянки), за наслідками якого відбувається перехід права власності, є продажем такого об’єкта». Аналогічний висновок читаємо в ІПК ДФСУ від 12.07.2019 р. № 3232/Г/99-99-13-02-03-14/ІПК, від 26.04.2019 р. №1863/Г/99-99-13-02-03-14/ІПК, від 16.04.2018 р. №1593/М/99-99-13-02-03-14/ІПК.

Тобто, з точки зору ПДФО (і, відповідно, ВЗ) розірвання договору і повернення майна розглядається як окрема операція зворотнього продажу нерухомості. Тобто, фізособа купує таку нерухомість. 

Але оскільки фізособа купує, то вона не отримує дохід від продажу, а навпаки, несе витрати на придбання. Тож така операція не оподатковується ПДФО, ВЗ. 

Разом з тим і раніше сплачені податки не повертаються.

 

Пенсійний збір

Відповідно до пп. 15-1 Порядку №1740, збір на обов'язкове державне пенсійне страхування з операцій купівлі-продажу нерухомого майна сплачується підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності та фізичними особами, які придбавають нерухоме майно, у розмірі 1 відсотка від вартості нерухомого майна, зазначеної в договорі купівлі-продажу такого майна, за винятком державних підприємств, установ і організацій, що придбавають нерухоме майно за рахунок бюджетних коштів, установ та організацій іноземних держав, що користуються імунітетами і привілеями згідно із законами та міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, а також громадян, які придбавають житло і перебувають у черзі на одержання житла або придбавають житло вперше.

Формально у разі розірвання договору купівлі-продажу, на наш погляд, немає підстав сплачувати пенсійний збір. Адже відсутній договір купівлі-продажу. Навіть навпаки – існуючий договір розривається.

Відповідно до пп. 15-3 ПКУ, нотаріальне посвідчення договорів купівлі-продажу нерухомого майна здійснюється за наявності документального підтвердження сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з операцій купівлі-продажу нерухомого майна.

Але чи погодиться з таким нашим трактуванням законодавства нотаріус, який посвідчуватиме розірвання договору, ми не знаємо. Тому перед розірванням договору рекомендуємо проконсультуватися з нотаріусом.

Якщо нотаріус не погодиться з нашим трактуванням і вимагатиме сплати збору, фізособі, яка отримує свою нерухомість, доведеться сплатити пенсійний збір.

А от процедури повернення пенсійного збору у разі розірвання договору купівлі-продажу чинним законодавством не передбачено. Тому, на наш погляд, підприємство не зможе повернути такий збір.

 

ПДВ

ТОВ придбало нерухомість у фізособи (неплатника ПДВ). 

Разом з тим коригування ПДВ згідно із пп. 192.1 ПКУ здійснюється тільки у разі, якщо повертаються товари, послуги, які придбавалися (продавалися) з ПДВ. Таким чином, при поверненні товарів, послуг через процедуру коригування нарахований ПДВ анулюється.

Разом з тим за пп. 192.2 ПКУ норма пп. 192.1 ПКУ не поширюється на випадки, коли постачальник товарів/послуг не є платником податку на кінець звітного (податкового) періоду, в якому був проведений такий перерахунок.

Тобто, якщо постачальник (в даній нами ситуації фізособа) не є платником ПДВ, то коригування ПДВ не здійснюється. Щоправда, коригування не може бути, адже ПДВ при постачанні не нараховувалося.

Виходячи з наведених міркувань, на наш погляд, при розірванні договору і поверненні нерухомості ТОВ не повинно нараховувати ПДВ. Але думка ДПС з цього питання нам невідома. Тому для уникнення непорозумінь може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

 

Податок на прибуток

На наш погляд, операції отримання і повернення нерухомості не вплинуть на оподаткування податком на прибуток, в частині самої вартості нерухомості. Адже при відображенні такої операції в бухгалтерському обліку будуть відсутні доходи та витрати а, отже, такі операції не впливатимуть на фінрезультат до оподаткування.

А сума сплачених податків, пенсійного збору буде віднесена до складу інших операційних витрат (рахунок 949). Податкових різниць для такої ситуації ПКУ не встановлює. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Оплата операції фізособі: податкові наслідки
    Підприємство хоче оплатити медичну операцію фізичній особі, яка не є її працівником. Які податкові наслідки у підприємства та фізичної особи? Як оформити оплату?
    02.05.202422
  • Особливості плати за землю за пп. 284.4 ПКУ
    Підприємство займається діяльністю за кодом КВЕД 08.11. Має держакт на право постійного користування земельною ділянкою площею 25,0856 га з цільовим призначенням - для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємствами, що пов'язані з користуванням надрами. Але в спецдозволі на користування надрами зазначено тільки 16,2 га з ймовірними покладами корисних копалин. Як застосовувати пп. 284.4 ПКУ?
    02.05.202429
  • Як оформити та оподаткувати безповоротну фіндопомогу фізособі?
    Як документально оформити надання від ТОВ безповоротної фінансової допомоги фізособі - працівнику або непрацівнику ТОВ? Чи обов’язково зазначати підставу надання фіндопомоги, якщо зі всієї суми будуть сплачуються податки?
    02.05.2024659
  • Придбали майновий комплекс, а землю не оформили: хто сплачує земельний податок?
    Підприємство придбало нежитловий майновий комплекс (виробничі, адміністративні, господарські будівлі). Оформлення земельної ділянки під будівлями не було проведено. Підприємство проводить дії по укладанню договору оренди земельної ділянки з місцевою територіальною громадою. Ці приміщення здаються в оренду. Чи є у підприємства підстави сплачувати земельний податок?
    01.05.2024419
  • Хто сплачує податок на нежитлову нерухомість, якщо її передано в оренду?
    Фізична особа – власник нежитлового приміщення (склад для зберігання зерна) передала його в оренду ТОВ. ТОВ використовує його за цільовим призначенням. Хто в даному випадку є платником податку на нерухомість?
    30.04.202439