• Посилання скопійовано

Хто є податковим агентом при виплаті кешбеку?

ТОВ проводить маркетингову акцію із страховою компанією (СК), за якою власники авто фізособи купують поліс ОСЦПВ, розраховуючись певними платіжними картками, за що подекадно, за домовленістю між ТОВ, банком і СК банк виплачує 10% кешбеку. ТОВ за підсумками акції відшкодовує банку суму кешбеку, з урахуванням ПДФО і ВЗ. Що з податками?

Що таке кешбек?

Кешбек — це сума знижки, яка надається не відразу в момент придбання товару, послуги, а через деякий час, у вигляді повернення певної частини оплачених товарів — коштами.

Наприклад, якщо фізособа придбала страховий поліс на повну суму 500 грн, то якщо згідно з маркетинговою програмою знижка у вигляді кешбеку 10%, то фізособі повернуть 50 грн (500 х 10%).

Причому в розглядуваній ситуації суму кешбеку надає не СК, а банк з власних коштів. Далі ці кошти банку відшкодовує ТОВ, яке провадить маркетингову акцію. Таким чином, у виплаті кешбеку (наданні знижки) СК участі не приймає. 

 

Чи є тут оподатковуваний дохід

Згідно з пп. "е" пп. 164.2.17 ПКУ до доходу, отриманого як додаткове благо, серед іншого, відносяться суми знижки звичайної ціни (вартості) товарів (робіт, послуг), індивідуально призначеної для такого платника податку.

Тобто, додатковим благом є не будь-яка знижка, а тільки та, яку отримує конкретний платник, а інші платники не отримують.

Дивимося, як відповідає ДПС на подібне питання в ЗІР (103.02): "Який порядок оподаткування доходу ФО при отриманні товару зі знижкою звичайної ціни (вартості) від ЮО?”.

ДПС відповідає, що при отриманні фізичною особою товару зі знижкою звичайної ціни (вартості) від юридичної особи сума знижки включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку виключно у випадку, якщо дана знижка носить індивідуальний (персональний) характер. Якщо знижка поширюється на будь-якого платника податку та не є індивідуальною, то сума такої знижки не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку

Але тут мова йде про знижку, яку фізособі платнику податків надає суб’єкт господарювання, що надав товари, послуги. В такому разі кешбек не належатиме до додаткового блага і не оподатковуватиметься ПДФО і ВЗ.

Але в розглядуваній ситуації послуги надала СК, а кешбек виплачує фізособам банк за рахунок власних коштів. З точки зору банку кешбек не є знижкою вартості послуг, адже банк послуги не надавав. З точки зору банку він виплачує фізособам, на наш погляд, інші оподатковувані доходи, згідно з пп. 164.2.20 ПКУ, які в загальному порядку оподатковуються ПДФО (18%) і ВЗ (1,5%).

Зазначені доходи банк має відобразити в додатку 4ДФ з ознакою доходу "127". Так само консультує і податкова (див. тут, тут).

 

Відшкодування кешбеку в обліку ТОВ

Кешбек виплачується в рамках маркетингової акції ТОВ. Тому відшкодування банку виплаченого кешбеку є для ТОВ витратами на збут. 

Якщо банк спершу виплачує кешбек, а потім отримує відшкодування від ТОВ (суми умовні):

  • Дт 93 Кт 631 — 5 000 грн (отримано від банку документ - акт, звіт тощо, - про виплачені суми кешбеку);
  • Дт 631 Кт 311 — 5 000 грн (відшкодовано банку кешбек).

Якщо ТОВ спершу перераховує кошти на виплату кешбеку, а потім отримує документ від банку:

  • Дт 39 Кт 311 — 5 000 грн (перераховано кошти банку);
  • Дт 93 Кт 39 — 5 000 грн (отримано документ від банку про виплачений кешбек).

 

Чи повинно ТОВ суму відшкодованого банку кешбеку відображати в додатку 4ДФ?

Ні. Тому що воно не є податковим агентом — не виплачує доходи фізособам. Це робить в розглядуваній ситуації банк.

 

Чи відображається кешбек в обліку СК?

Ні. Тому що в рамках розглядуваної схеми СК не надає своїм покупцям фізособам знижку у вигляді кешбеку.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Податок на нерухомість за пошкоджене внаслідок ворожих обстрілів майно
    ТОВ має у власності складський комплекс, який був наполовину зруйнований влучанням ракети. До Держреєстру майна ця подія не вносилася. Зараз ТОВ отримало підтвердження — внесення нерухомості до Держреєстру майна. Чи можна подати уточнення до декларацій з нерухомості за 2023 і 2024 р., якщо згідно з витягом з реєстру пошкодженого майна категорія пошкоджень складу 81-100%, адмінбудівлі 21-40%?
    09.05.202414
  • Оплата операції фізособі: податкові наслідки
    Підприємство хоче оплатити медичну операцію фізичній особі, яка не є її працівником. Які податкові наслідки у підприємства та фізичної особи? Як оформити оплату?
    02.05.202425
  • Особливості плати за землю за пп. 284.4 ПКУ
    Підприємство займається діяльністю за кодом КВЕД 08.11. Має держакт на право постійного користування земельною ділянкою площею 25,0856 га з цільовим призначенням - для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємствами, що пов'язані з користуванням надрами. Але в спецдозволі на користування надрами зазначено тільки 16,2 га з ймовірними покладами корисних копалин. Як застосовувати пп. 284.4 ПКУ?
    02.05.202434
  • Як оформити та оподаткувати безповоротну фіндопомогу фізособі?
    Як документально оформити надання від ТОВ безповоротної фінансової допомоги фізособі - працівнику або непрацівнику ТОВ? Чи обов’язково зазначати підставу надання фіндопомоги, якщо зі всієї суми будуть сплачуються податки?
    02.05.2024708
  • Придбали майновий комплекс, а землю не оформили: хто сплачує земельний податок?
    Підприємство придбало нежитловий майновий комплекс (виробничі, адміністративні, господарські будівлі). Оформлення земельної ділянки під будівлями не було проведено. Підприємство проводить дії по укладанню договору оренди земельної ділянки з місцевою територіальною громадою. Ці приміщення здаються в оренду. Чи є у підприємства підстави сплачувати земельний податок?
    01.05.2024438