• Посилання скопійовано

Невідповідність даних МД та транспортної накладної CMR: нюанси застосування нульової ставки ПДВ

Підприємство-виробник експортувало до Молдови вироби з металу. Митна декларація містить такі відомості: номенклатура «фланцевий профіль P30», кількість - 8000 шт; CMR: номенклатура «профіль P30», кількість – 800 шт. Митна декларація оформлена правильно та засвідчує факт перетинання митного кордону України. Чи може стати причиною відмови в застосуванні 0% ставки ПДВ невідповідність в МД та CMR?

Підприємство-виробник проводить відвантаження продукції у митному режимі експорту за нульовою ставкою (пп.195.1.1 ПКУ).

Об'єктом оподаткування ПДВ є операції з вивезення товарів за межі митної території України. База оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (п. 188.1 ПКУ). 

Датою виникнення податкових зобов’язань з ПДВ за операціями з експорту товарів є дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства (пп. 187.1 ПКУ).

З метою визначення дати виникнення податкового зобов’язання з ПДВ у разі експорту товарів, датою оформлення митної декларації вважається дата завершення процедури митного оформлення експортної операції, яка визначається за фактом проставлення посадовою особою митного органу на всіх аркушах такої декларації відбитку особистої номерної печатки, а в разі електронного декларування – за наявності внесеної до неї посадовою особою митного органу, яка завершила митне оформлення, за допомогою автоматизованої системи митного оформлення відмітки про завершення митного оформлення з використанням електронного підпису чи печатки, що базуються на кваліфікованому сертифікаті відкритого ключа (пп. 187.1 ПКУ).

На дату виникнення податкового зобов’язання платник ПДВ – експортер складає податкову накладну з урахуванням офіційного курсу гривні до іноземних валют, який встановлено Національним банком України у попередній робочий день.

З урахуванням зазначеного вище, дані митної декларації підприємства – виробника відповідають фактичним даним поставки (кількість, договірна вартість, номенклатура). Тому постачальник має скласти податкову накладну відповідно даних МД. 

CMR підтверджує факт завантаження та переміщення продукції і не містить інформації щодо вартості поставки. Виявлена помилка в CMR, зокрема кількість, може бути виправлена коректурним методом - неправильний текст закреслюється однією рискою, над нею пишеться правильне значення та ставиться штамп/печатка перевізника. Це виправлення можливе згідно з ч.2 ст.7 Конвенції про договір міжнародного автомобільного перевезення вантажів. Зокрема, для цілей перевезення товару, його приймання-передачі доцільно виправити кількість в CMR, тому що це важливий показник для операції транспортування товару.

Опис (номенклатура) товарів/послуг та їх кількість, обсяг та код товару згідно з УКТ ЗЕД є обов’язковими реквізитами ПН (пп. 201.1 ПКУ, пп. 16. Порядку №1307)

Щодо невідповідності номенклатури податківці роз’яснюють: номенклатура товарів/послуг має відповідати формулюванню у первинних документах, якими супроводжується постачання таких товарів/послуг, та не повинна містити інших даних ( лист ДФС у м. Києві від 30.01.2017 р. №1925/10/26-15-12-01-18).

В нашому прикладі, номенклатура зазначена в МД, «фланцевий профіль P30», повністю ідентифікує товар та визначена з урахуванням якісних характеристик об’єкта експортного контракту та вимог УКТЗЕД. В CMR номенклатура вказана наступним чином - «профіль P30». За сутністю об’єкт оподаткування ПДВ не змінився. Проте, при складанні ПН необхідно орієнтуватися на дані МД, зокрема номенклатуру та УКТЗЕД.

Така ситуація дуже часто зустріється при укладанні експортних контрактів з виробниками-резидентами. Для уникнення в подальшому таких ситуацій формування первинних документів доцільно проводити з урахуванням УКТЗЕД.

З урахуванням зазначеного вище, на нашу думку, відвантаження продукції підприємством-виробником проводиться у митному режимі експорту за нульовою ставкою.

Звертаємо увагу, що інколи помилки допущені саме в складанні МД.

В такому випадку виправлення можливе за письмовим зверненням декларанта або уповноваженої ним особи та з дозволу митного органу (ст.269 МКУ). Якщо такі помилки не призвели до неправомірного звільнення від сплати митних платежів або зменшення їх розміру, до незабезпечення дотримання заходів тарифного та/або нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності, застосування санкцій не буде (ст.268 МКУ).

 ***

Додатково читайте:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»