• Посилання скопійовано

Товар імпортовано частинами, а продається як один виріб: що з УКТ ЗЕД?

Підприємство поставляє складне хімічне обладнання - змішувач, який складається із багатьох частин. Головна частина - корпус, імпортується і складає 78% вартості змішувача.Чи можна для змішувача застосувати код УКТ ЗЕД, що відповідає УКТ ЗЕД корпусу та в податковій на змішувач поставити позначну імпортований товар?

Перш за все звертаємо увагу на те, що змішувач для підприємства є товаром, якщо придбавається для подальшого продажу.

Порядок оприбуткування товарів підприємство визначає самостійно на власний розсуд  (пп. 1.4 Методрекомендацій №2). 

Якщо це дійсно одна одиниця товару, яка буде використовуватися або продаватися в цілому, то незалежно від зазначення його в інвойсі такий товар доцільно оприбутковувати так, як він потім буде продаватись або використовуватись. У разі необхідності ці позиції можуть не об’єднуватися, а може бути сформовано комплект з декількох позицій. Тобто цей вибір – цілком на розсуд підприємства.

Також з огляду на те, що у різних постачальників один і той же товар може називатись по-різному, підприємство-покупець не зобов’язане використовувати саме ту номенклатуру, яка прийнята у постачальників, бо це призведе до цілого набору різних номенклатур для одного товару, а це є неприйнятним для роботи підприємства – покупця. Натомість підприємство може обліковувати однакові товари з різними назвами під уніфікованою власною назвою. Ми розглядали цю ситуацію тут. Цей матеріал актуальний в частині бухобліку.

З метою  складання податкових накладних також слід звернути увагу на коди УКТ ЗЕД, з якими було імпортовано ці дві позиції. З цього приводу ми коментували ІПК податківців. Якщо код УКТ ЗЕД для змішувача інший, ніж у його складових, то слід подумати про те, який код УКТ ЗЕД вказувати в податкових накладних при подальшій реалізації змішувача як єдиного товару. 

Щоб правильно визначити код УКТ ЗЕД товару необхідно ідентифікувати товар, його складові та визначити функціональне призначення. 

Тому на нашу думку, постачальнику слід використовувати код УКТ ЗЕД, який відповідає саме змішувачу як окремому товару, якщо він відповідає УКТ ЗЕД імпортованого корпусу, що є його основною частиною, то це дійсно полегшить подачу пояснень в ДПС при можливому блокуванні ПН.

Додатково читайте наші матеріали туттут та тут.

Щодо позначки «імпортований товар», то відповідно до пп. 2 п. 16 Порядку №1307 у разі постачання товару, ввезеного на митну територію України, у графі 3.2 податкової накладної проставляється позначка «Х». Графа 3.2 заповнюється на всіх етапах постачання товару. Тобто, графа 3.2 заповнюється, якщо продається імпортований товар.

Країною походження товару вважається країна, в якій товар був повністю вироблений або підданий достатній переробці відповідно до критеріїв, встановлених МКУ.

Якщо у виробництві товару беруть участь дві або більше країн, країною походження товару вважається країна, в якій були здійснені останні операції з переробки, достатні для того, щоб товар отримав основні характерні риси повністю виготовленого товару, що відповідають критеріям достатньої переробки.

Критеріями достатньої переробки є:

  1. виконання виробничих або технологічних операцій, за результатами яких змінюється класифікаційний код товару згідно з УКТ ЗЕД на рівні будь-якого з перших чотирьох знаків;
  2. зміна вартості товару в результаті його переробки, коли відсоткова частка вартості використаних матеріалів або доданої вартості досягає фіксованої частки у вартості кінцевого товару (правило адвалорної частки);
  3. виконання виробничих та/або технологічних операцій, які в результаті переробки товару не ведуть до зміни його класифікаційного коду згідно з УКТЗЕД або вартості згідно з правилом адвалорної частки, але з дотриманням певних умов вважаються достатніми для визнання товару походженням із тієї країни, де такі операції мали місце.

Критерії 2 і 3 встановлюються для конкретних товарів і визначаються відповідно до міжнародних договорів (пп. 1 Постанови КМУ від 20.12.2006 р. №1765). У додатку до Постанови №1765 наведено перелік операцій, за місцем проведення яких визначають країну походження.

Укомплектування змішувача проводиться з імпортованих частин, що визначають його функціональне призначення і складають більше 50% вартості. Тому дану позначку необхідно буде проставити. 

***

Додатково читайте:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ЗЕД»

  • Товар імпортовано частинами, а продається як один виріб: що з УКТ ЗЕД?
    Підприємство поставляє складне хімічне обладнання - змішувач, який складається із багатьох частин. Головна частина - корпус, імпортується і складає 78% вартості змішувача.Чи можна для змішувача застосувати код УКТ ЗЕД, що відповідає УКТ ЗЕД корпусу та в податковій на змішувач поставити позначну імпортований товар?
    21.03.202466
  • Дата подання експортної митної декларації та дата її оформлення різні: коли визнати ПЗ та дохід?
    Підприємство-експортер подало митну декларацію до оформлення 31.01.2024 р. Завершення митного оформлення 01.02.2024. Курс в МД зафіксований станом на 31.01.2024. Коли підприємство має скласти ПН та за яким курсом? Як відобразити експорт товарів в бухгалтерському обліку?
    20.02.202471
  • Особливості та наслідки переведення боргу у ЗЕД
    У компанії були борги перед нерезидентом за постачання палива у 2021-2022 роках. У 2023 році інший нерезидент сплатив ці борги і тепер борги компанії перейшли до цього нерезидента. Передбачається оформлення 3-стороннього договору переведення боргу. Чи є якісь особливі вимоги до оформлення цієї угоди та податкові ризики від такої операції? Чи має значення дата цього договору?
    08.01.2024280
  • Продаж товару нерезиденту на території України: у якій валюті слід вести розрахунки?
    Нерезидент купив пальне для заправки авто на АЗС на території України у бак власного автомобіля. З даним контрагентом є договірні відносини. Якою валютою – гривнею чи євро має розрахуватися контагент на поточний рахунок продавця?
    02.01.2024512
  • За якими курсами оприбуткувати імпортний товар, який був оплачений раніше?
    В 2021-2022 рр. підприємство повернуло дефектні товари іноземному постачальнику. В серпні 2023 р. постачальник надав кредит-ноту на ці товари на 1570,8 євро. В гривнях це 1570,8 * 33,9292 = 53295,99 грн. В липні 2023 р. отримали інвойс на нові товари - 27497,26 євро, оплатили на 1570,8 євро менше з врахуванням кредит-ноти. Курс на дату оплати – 40,4046 грн/євро, на суму 1047548,25 грн. Товар отримали 05.08.2023 р., в МД зазначена вартість товару 27497,26 євро та 1111015,79 грн, як в інвойсі. Як закрити рахунок 632 у валюті та в гривнях?
    18.08.2023261