• Посилання скопійовано

Дата подання експортної митної декларації та дата її оформлення різні: коли визнати ПЗ та дохід?

Підприємство-експортер подало митну декларацію до оформлення 31.01.2024 р. Завершення митного оформлення 01.02.2024. Курс в МД зафіксований станом на 31.01.2024. Коли підприємство має скласти ПН та за яким курсом? Як відобразити експорт товарів в бухгалтерському обліку?

Відповідно до Порядку №651 у графі 23 «Обмінний курс» зазначається офіційний курс гривні до іноземної валюти, зазначеної в лівому підрозділі графи 22 МД, установлений Національним банком України на дату подання декларації до оформлення.

Отже, курс в МД фіксується на дату подання декларації, тобто на 31.01.2024 р.

Фактично митне оформлення завершено 01.02.2024 р., що засвідчується митним органом шляхом проставлення відповідних митних забезпечень (у тому числі за допомогою інформаційних технологій), інших відміток на митній декларації або документі, який відповідно до законодавства її замінює, а також на товаросупровідних та товарно-транспортних документах у разі їх подання на паперовому носії (ст. 255 МКУ).

З метою визначення згідно із пп. 187.1 ПКУ дати виникнення податкового зобов’язання з ПДВ у разі експорту товарів, датою оформлення митної декларації вважається дата завершення процедури митного оформлення експортної операції, яка визначається за фактом проставлення посадовою особою митного органу в разі електронного декларування відмітки про завершення митного оформлення з використанням електронного підпису чи печатки, що базуються на кваліфікованому сертифікаті відкритого ключа. 

Відповідно до п. 10 Положення про встановлення офіційного курсу гривні до іноземних валют та розрахунку довідкового значення курсу гривні до долара США й облікової ціни банківських металів офіційний курс гривні до іноземних валют та облікова ціна банківських металів, зазначені в підпунктах 1 та 3 п. 5 розд. II Положення, починають діяти наступного робочого дня після дня встановлення та/або розрахунку.

На дату виникнення податкового зобов’язання платник ПДВ – експортер складає податкову накладну з урахуванням офіційного курсу гривні до іноземних валют, який встановлено Національним банком України у попередній робочий день (ЗІР). Курс встановлюється в кінці попереднього дня на весь наступний день. Про це ми писали тут.

Дохід від експорту товару в бухобліку відображається в загальному порядку, прийнятому для відображення доходу від реалізації продукції (товарів, інших активів). 

Згідно з п. 8 НП(С)БО 15 дохід визнається в разі наявності всіх наведених нижче умов:

  1. покупцеві передані ризики й вигоди, пов'язані з правом власності на продукцію (товар, інший актив);
  2. підприємство не здійснює надалі управління та контроль за реалізованою продукцією (товарами, іншими активами);
  3. сума доходу (виручка) може бути достовірно визначена;
  4. є впевненість, що в результаті операції відбудеться збільшення економічних вигод підприємства, а витрати, пов'язані з цією операцією, можуть бути достовірно визначені. Більш детально ми писали про це тут.

Підприємству-експортеру необхідно проаналізувати умови договору та визначити, у який момент всі наведені вище умови виконуються. 

Наприклад, всі ризики та вигоди підприємство передає покупцю 15.02.2024 р. в місці розвантаження м. Люблін, Польща. І саме ця дата буде датою визнання доходу, оскільки товар вважається проданим покупцю.

Або інша ситуація: покупцеві передано продукцію в порту 28.01.2024 р. Відповідно до умов договору право власності, контроль та всі вигоди та ризики переходять покупцеві в порту. В даному випадку датою визнання доходу і відображення в обліку буде саме 28.01.2024 р.

Тому прив’язувати дату визнання доходу до дати оформлення МД недоцільно, вона може не співпадати з датою, визначеною за правилами п. 8 НП(С)БО 15.



Висновки:

  1. Курс МД у графі 23 «Обмінний курс» фіксується на дату подання декларації до оформлення;
  2. Дата виникнення податкового зобов’язання з ПДВ у разі експорту товарів, є датою завершення процедури митного оформлення, яка визначається за фактом проставлення посадовою особою митного органу відмітки про завершення митного оформлення;
  3. Податкова накладна складається з урахуванням офіційного курсу гривні до іноземних валют, який встановлено НБУ у попередній робочий день. Тобто курс визначається в кінці дня і застосовується протягом наступного дня; 
  4. Дохід від експорту товару відображається в загальному порядку відповідно до НП(С)БО 15 та не завжди відповідає даті МД. Все залежить від умов договору.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ЗЕД»

  • Товар імпортовано частинами, а продається як один виріб: що з УКТ ЗЕД?
    Підприємство поставляє складне хімічне обладнання - змішувач, який складається із багатьох частин. Головна частина - корпус, імпортується і складає 78% вартості змішувача.Чи можна для змішувача застосувати код УКТ ЗЕД, що відповідає УКТ ЗЕД корпусу та в податковій на змішувач поставити позначну імпортований товар?
    21.03.202466
  • Дата подання експортної митної декларації та дата її оформлення різні: коли визнати ПЗ та дохід?
    Підприємство-експортер подало митну декларацію до оформлення 31.01.2024 р. Завершення митного оформлення 01.02.2024. Курс в МД зафіксований станом на 31.01.2024. Коли підприємство має скласти ПН та за яким курсом? Як відобразити експорт товарів в бухгалтерському обліку?
    20.02.202471
  • Особливості та наслідки переведення боргу у ЗЕД
    У компанії були борги перед нерезидентом за постачання палива у 2021-2022 роках. У 2023 році інший нерезидент сплатив ці борги і тепер борги компанії перейшли до цього нерезидента. Передбачається оформлення 3-стороннього договору переведення боргу. Чи є якісь особливі вимоги до оформлення цієї угоди та податкові ризики від такої операції? Чи має значення дата цього договору?
    08.01.2024280
  • Продаж товару нерезиденту на території України: у якій валюті слід вести розрахунки?
    Нерезидент купив пальне для заправки авто на АЗС на території України у бак власного автомобіля. З даним контрагентом є договірні відносини. Якою валютою – гривнею чи євро має розрахуватися контагент на поточний рахунок продавця?
    02.01.2024512
  • За якими курсами оприбуткувати імпортний товар, який був оплачений раніше?
    В 2021-2022 рр. підприємство повернуло дефектні товари іноземному постачальнику. В серпні 2023 р. постачальник надав кредит-ноту на ці товари на 1570,8 євро. В гривнях це 1570,8 * 33,9292 = 53295,99 грн. В липні 2023 р. отримали інвойс на нові товари - 27497,26 євро, оплатили на 1570,8 євро менше з врахуванням кредит-ноти. Курс на дату оплати – 40,4046 грн/євро, на суму 1047548,25 грн. Товар отримали 05.08.2023 р., в МД зазначена вартість товару 27497,26 євро та 1111015,79 грн, як в інвойсі. Як закрити рахунок 632 у валюті та в гривнях?
    18.08.2023261