• Посилання скопійовано

Анулювання дозволу на роботу нерезиденту: чи можна далі працювати?

Фізособа - нерезидент працює в українській компанії на основі дозволу на працевлаштування, мав посвідку на тимчасове проживання та був зареєстрований як ФОП в Україні. Нещодавно посвідку анулювали. Чи може і надалі ФО- нерезидент працювати в ТОВ? Чи може й надалі нерезидент бути зареєстрованим ФОПом і працювати? Чи потрібно припинити реєстрацію?

Дозвіл на застосування праці іноземців та осіб без громадянства - документ, який надає право роботодавцю тимчасово використовувати працю іноземця або особи без громадянства у порядку, встановленому законодавством України, або добровільно отриманий резидентом Дія Сіті для укладення гіг-контракту з іноземцем або особою без громадянства (п. 5 ч. 1 ст. 1 Закону про правовий статус іноземців).

Оформляється дозвіл роботодавцем і діє до 1 чи до 3 років з можливістю продовження.

Роботодавцем може виступати як фізична, так і юридична особа.

Скасування дозволу на працевлаштування є поширеним явищем та може бути на добровільній основі за заявою роботодавця, за обставинами переліченими в ст. 42-10 Закону про зайнятість та примусове, яке пов’язане із невиконанням законодавчих обов’язків. 

Відповідно до законодавства, після отримання дозволу, роботодавець зобов’язаний:

1. сплатити за видачу дозволу протягом 10 робочих днів з моменту прийняття рішення про видачу (ч. 2,3 ст. 42-4 Закону про зайнятість);

2. направляти надалі в центр зайнятості актуальну інформацію щодо трудових правовідносин (вносити зміни до дозволу у разі зміни посади, зміни найменування роботодавця та ін.) (ст. 42-5 Закону про зайнятість);

3. укласти трудовий договір з іноземцем не пзніше як за 90 днів з дати видачі дозволу (ч. 4 ст. 42-7 Закону про зайнятість);

4. направити в центр зайнятості копію укладеного трудового договору протягом 10 днів з моменту укладення (ч. 4 ст. 42-7 Закону про зайнятість).

Невиконання будь-якого з цих пунктів є підставою для скасування дозволу. Крім того, анулювання дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства може відбутися в тому випадку, якщо роботодавець не надав у встановлений законодавством термін копії трудового договору/контракту, який він уклав з іноземцем.

Наслідком скасування дозволу на працевлаштування є:

  • неможливість продовження трудових відносин іноземця з роботодавцем (тобто, припиняється трудовий договір). Додаткового часу для оформлення припинення трудових відносин законодавством не передбачено, роботодавець повинен розрахувати його в день скасування дозволу на підставі наказу;
  • скасування посвідки на тимчасове проживання в Україні, яка видана на підставі працевлаштування (пп. 6-1 п. 63 Постанови №322). Після скасування довідок іноземець зобов’язаний протягом 7 календарних днів залишити Україну (здати посвідку, знятись з реєстрації місця проживання, виїхати за межі України) (п. 67 Порядку №322). При цьому посвідку на тимчасове проживання потрібно повернути до територіального органу або підрозділу Державної міграційної служби, яким її було видано.

Таким чином, без дозволу на працевлаштування іноземця не можна працювати в Україні найманим працівникам, так і не можна здійснювати діяльність як підприємцю, виключенням є іноземці з постійною посвідкою на проживання. Для того, щоб продовжувати працювати найманим працівником та проводити й надалі підприємницьку діяльність роботодавцю/ нерезиденту потрібно спробувати отримати нові дозволи на працевлаштуванні в Україні.приє

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • КІФ – не фінансова установа: що з відсотками за отриманою позикою?
    З 01.01.2024 року корпоративні інвестиційні фонди (КІФ) втратили статус фінансових установ. Чи може підприємство зменшувати суму оподаткованого прибутку на суму нарахованих відсотків за позику, надану підприємству КІФом з 01.01.2024 року?
    14.05.202418
  • Чи заборонено відраховувати кошти профспілкам на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу під час воєнного стану?
    Чи заборонено протягом дії воєнного стану проводити відрахування первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу в розмірах, передбачених колективним договором та угодами, у добровільному порядку за наявності у роботодавців такої можливості з віднесенням на витрати діяльності підприємства?
    19.04.202425
  • Чи може неприбуткова організація надати благодійну допомогу ЗСУ?
    В статуті неприбуткової оргазації передбачено наукові розробки, дослідження та інше у галузі права, а надання благодійної допомоги не передбачено. Чи може така організація придбати товар для подальшої безоплатної (благодійної) передачі ЗСУ? Як звітувати за такою операцією?
    17.04.202441
  • З немонетарної заборгованість переводиться в монетарну і назад: що з курсом?
    У 2021 р. резидент отримав авансову оплату за товар від нерезидента. В січні 2022 р. підписано додаткову угоду щодо повернення передплати. Заборгованість переведено до складу монетарної. Після введення валютних обмежень на період воєнного стану оплата не була проведена. Підприємство визначало курсові різниці на дату балансу. У 2024 р. вирішено все ж здійснити відвантаження. Як визначити курс, за яким монетарна заборгованість переводиться до складу немонетарної?
    15.04.202437
  • Порушення при ввезенні гуманітарної допомоги
    Громадська організація імпортувала гуманітарну допомогу - легковий авто для передачі ЗСУ і кабель для ремонту дронів. Але авто передане учаснику бойових дій, який працює волонтером в ГО, а кабель використовується самою ГО для ремонту дронів, а не переданий ЗСУ. Чи є порушення?
    10.04.202440