• Посилання скопійовано

З якої дати не сплачувати ЄП IV групи за земельні ділянки, забруднені вибухонебезпечними предметами?

Підприємство – платник ЄП IV групи 16.05.2023 р.подало до місцевої військової адміністрації заяву на звільнення від сплати податків внаслідок потенційного забруднення земельних ділянок вибухонебезпечними предметами з 11.11.2022 р. 31.12.2023 р. (бойові дії та тимчасова окупація були до 11.11.2022 р.). Підтвердження — інтерактивна карта ДСНС, заява до ДСНС на розмінування. З якої дати буде пільга?

Потенційне забруднення вибухонебезпечними предметами

Відповідно до пп. 29-1.1 ПКУ, площі земельних ділянок, що перебувають у консервації, забруднені вибухонебезпечними предметами або непридатні для використання у зв’язку з потенційною загрозою їх забруднення вибухонебезпечними предметами, не є об’єктом оподаткування єдиним податком для платників єдиного податку четвертої групи:

  • на період консервації або 
  • на період, коли земельні ділянки були забруднені вибухонебезпечними предметами, або 
  • на період, коли земельні ділянки були визнані потенційно забрудненими вибухонебезпечними предметами. 

Далі в цьому самому пункті зазначено, що період, коли земельні ділянки визнаються потенційно забрудненими вибухонебезпечними предметами, визначається як період, що починається з першого числа місяця, на який припадає дата прийняття сільською, селищною, міською радою, військовою адміністрацією або військово-цивільною адміністрацією рішення про надання податкових пільг зі сплати місцевих податків та зборів на підставі заяви платника податків, та завершується останнім числом місяця, на який припадає дата, що настає раніше, - або останній день строку, на який надано пільгу зі сплати місцевих податків та зборів відповідно до прийнятого рішення (у тому числі з урахуванням змін, внесених до такого рішення), або дата скасування відповідного рішення, або дата початку обстеження земельної ділянки операторами протимінної діяльності, або дата визнання земельної ділянки придатною для використання. 

З наведеного випливає, що в розглядуваній ситуації пільга буде надана починаючи з першого числа місяця, в якому буде рішення місцевої військової адміністрації про надання пільги. 

Тож якщо рішення приймуть у травні, пільга буде з травня. Якщо у червні, то з червня.

За попередні періоди, на жаль, пільга не надається. Тому навіть якщо земельними ділянками неможливо було користуватися, за них доведеться платити ЄП групи 4.

Але наш висновок стосується ділянок, потенційно забруднених вибухонебезпечними предметами, без додаткових умов. Хоча зовсім інші умови для ділянок забруднених такими предметами, а також потенційно забруднених, за наявності певних умов, про що далі.

 

Забруднення вибухонебезпечними предметами

У цьому разі умови надання пільги інші.

Як зазначалося вище, ЄП групи 4 не справляється за земельні ділянки на період, коли вони були забруднені вибухонебезпечними предметами

За загальним правилом, період, коли земельні ділянки були забруднені вибухонебезпечними предметами, визначається як період, що починається з першого числа місяця, на який припадає дата початку обстеження земельної ділянки операторами протимінної діяльності, та завершується останнім числом місяця, в якому такі земельні ділянки визнані придатними для використання. 

Але є уточнення цього правила по земельним ділянкам, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) активні бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією. 

Період, коли земельні ділянки визнаються забрудненими вибухонебезпечними предметами, визначається як період, що починається з першого числа місяця, що настає за місяцем, в якому завершено активні бойові дії або тимчасова окупація на відповідній території (у тому числі коли дата початку обстеження небезпечної території операторами протимінної діяльності настає після дати завершення бойових дій або тимчасової окупації на відповідній території), за умови подання платником податку заяви до органу місцевого самоврядування, військової адміністрації та військово-цивільної адміністрації про потенційне забруднення земельної ділянки вибухонебезпечними предметами та прийняття таким органом місцевого самоврядування, військовою адміністрацією або військово-цивільною адміністрацією рішення про встановлення податкових пільг зі сплати місцевих податків та зборів щодо земельної ділянки, зазначеної у такій заяві, та завершується останнім числом місяця, в якому такі земельні ділянки визнані придатними для використання. 

Тобто, якщо земельні ділянки були на території активних бойових дій чи тимчасової окупації, для таких ділянок період пільги встановлюється інакше, аніж для ділянок, які не перебували на таких територіях. 

За умовами розглядуваної ситуації бойові дії (гадаємо, що це були активні бойові дії, а не можливі, адже пільга надається тільки щодо активних) і тимчасова окупація завершилися 11.11.2022 р. Це означає, що якщо підприємство подасть до місцевої військової адміністрації заяву про потенційне забруднення вибухонебезпечними предметами, пільгу мають надати з грудня 2022 р.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»

  • Чи може ФОП передати імпортовані товари безоплатно?
    ФОП на ІІІ групі ЄП імпортував товари медичного призначення з метою продажу в Україні, сплатив ПДВ на митниці. Чи може ФОП частину цих товарів безоплатно передати громадській організації, яка займається протезуванням наших воїнів?
    26.04.202418
  • Зарахування на рахунок ФОПа винагороди гіг-спеціаліста
    На рахунок ФОПа надійшла винагорода гіг-спеціаліста. Чи потрібно оподатковувати і сплачувати ЄП 5% та подати декларацію?
    11.04.202424
  • ФОП - платник ЄП отримує авторську винагороду: як оподаткувати?
    Юрособа, платник податку на прибуток, укладає договір про створення на замовлення творів і відчуження виключних майнових прав інтелектуальної власності з ФОП- платником ЄП з групи за ставкою 5%. Під твором мається на увазі інформаційні відео-інструкції, які роз’яснюють користування диджитальними онлайн-платформами, пов'язаними з освітою. ФОП (автор) отримує авторську винагороду. Чи є юридична особа податковим агентом для ФОП? Як оподатковується така винагорода у ФОП?
    10.04.202422
  • Чи може ФОП обрати спрощену систему оподаткування при повторній реєстрації в одному і тому ж місяці?
    ФОП отримав витяг платника єдиного податку 04.03.2024 р. Підприємець є платником єдиного податку ІІ групи з 01.04.2024 р. Діяльність припинено 05.03.2024 р. Чи зможе ФОП обрати спрощену систему оподаткування, зокрема III групу за ставкою 5%, при повторній реєстрації у березні 2024 р.?
    03.04.202431
  • Здача землі в оренду фізособою, а не ФОПом
    ФОП на ІІІ групі ЄП здійснює госпдіяльність з надання в оренду житлової, нежитлової нерухомості, має також земельну ділянку сільгосппризначення. Чи можна передати таку ділянку в оренду від імені фізособи, а не ФОПа?
    14.03.202463