• Посилання скопійовано

Наслідки для мобілізованого ФОПа, який не подавав декларації та не платив податки

ФОП-"єдинник" III групи подав декларацію з земельного податку на 2022 рік, а 24.02.2022 р. був мобілізований і є досі. Земельний податок не сплачував. Звітність з ЄП не подавав, але ЄП сплачував. Коли ФОП може подати уточнюючі декларації з земельного податку, декларації з ЄП, сплатити податки, щоб не було штрафних санкцій?

Єдиний податок

Читаємо пп. 25 підр. 10 розд. ХХ ПКУ.

Там зазначено, що мобілізовані ФОП на ЄП звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з єдиного податку.

Тобто, ФОП не повинен подавати звітність з ЄП за період мобілізації і не повинен платити ЄП.

Підставою для такого звільнення є заява ФОП та копія військового квитка або копія іншого документа, виданого відповідним державним органом, із зазначенням даних про призов такої особи на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, які подаються до органу податкової служби за місцем податкової реєстрації ФОП протягом 10 днів після її демобілізації. Якщо демобілізований ФОП перебуває на лікуванні (реабілітації) у зв’язку з виконанням обов’язків під час мобілізації, на особливий період, заява і копія військового квитка або копія іншого документа, виданого відповідним державним органом, подаються протягом 10 днів після закінчення її лікування (реабілітації). 

Така сама норма щодо звільнення від подання звітності і сплати ЄСВ наведена в п. 9-2 розд. VIII Закону про ЄСВ.

Детальніше про виконання умов щодо несплати ЄП, ЄСВ, неподання звітності з цих податків див. консультацію податківців тут.

 

Податок на землю

В ПКУ немає норм, які звільняють ФОП від подання звітності, сплати цього податку за період мобілізації. Тому за неподання звітності, несплату податку, на наш погляд, відповідальність настає в загальному порядку. 

Про штраф за неподання звітності можна почитати тут. Про штраф за несплату податку на землю тутАле, можливо, в податкової служби буде інша думка з цього питання. Тому може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

Разом з тим, штраф не застосовуватиметься, якщо ФОП самостійно виправлятиме помилку, що призвела до заниження податкового зобов’язання під час воєнного стану, подаючи уточнюючу декларацію під час воєнного стану (див. пп. 69.1 підр. 10 розд. ХХ ПКУ).

Щодо земельного податку слід враховувати те, на кого саме оформлено право власності на землю. За законом, власником землі може бути тільки фізична особа. З цього приводу Мін'юст зазначає таке: «при проведенні державної реєстрації права власності на об’єкти нерухомості суб’єктом права власності визнається саме фізична особа, яка може бути власником будь-якого майна, за виключенням майна, що не може перебувати у власності фізичної особи. При цьому правовий статус фізичної особи – підприємця не впливає на правовий режим майна, що перебуває у його власності» (див. тут).

Хоча на практиці ще зустрічаються акти про право власності на земельну ділянку, де власник зазначив саме ФОП. В такому разі податківці вважають, що ФОП повинен подавати декларацію з податку на землю.

Відповідно, якщо право власності на землю оформлено на фізичну особу, то земельний податок нараховують податківці, а фізособа – власник землі не зобов’язана подавати декларацію.

Також нагадуємо, що у 2022 та 2023 році є пільги з податку на землю, і якщо ФОП має право на них, він може ними скористатися. Докладніше про це – тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»

  • Чи може ФОП передати імпортовані товари безоплатно?
    ФОП на ІІІ групі ЄП імпортував товари медичного призначення з метою продажу в Україні, сплатив ПДВ на митниці. Чи може ФОП частину цих товарів безоплатно передати громадській організації, яка займається протезуванням наших воїнів?
    26.04.202418
  • Зарахування на рахунок ФОПа винагороди гіг-спеціаліста
    На рахунок ФОПа надійшла винагорода гіг-спеціаліста. Чи потрібно оподатковувати і сплачувати ЄП 5% та подати декларацію?
    11.04.202424
  • ФОП - платник ЄП отримує авторську винагороду: як оподаткувати?
    Юрособа, платник податку на прибуток, укладає договір про створення на замовлення творів і відчуження виключних майнових прав інтелектуальної власності з ФОП- платником ЄП з групи за ставкою 5%. Під твором мається на увазі інформаційні відео-інструкції, які роз’яснюють користування диджитальними онлайн-платформами, пов'язаними з освітою. ФОП (автор) отримує авторську винагороду. Чи є юридична особа податковим агентом для ФОП? Як оподатковується така винагорода у ФОП?
    10.04.202422
  • Чи може ФОП обрати спрощену систему оподаткування при повторній реєстрації в одному і тому ж місяці?
    ФОП отримав витяг платника єдиного податку 04.03.2024 р. Підприємець є платником єдиного податку ІІ групи з 01.04.2024 р. Діяльність припинено 05.03.2024 р. Чи зможе ФОП обрати спрощену систему оподаткування, зокрема III групу за ставкою 5%, при повторній реєстрації у березні 2024 р.?
    03.04.202431
  • Здача землі в оренду фізособою, а не ФОПом
    ФОП на ІІІ групі ЄП здійснює госпдіяльність з надання в оренду житлової, нежитлової нерухомості, має також земельну ділянку сільгосппризначення. Чи можна передати таку ділянку в оренду від імені фізособи, а не ФОПа?
    14.03.202463