• Посилання скопійовано

Компенсація додаткової відпустки УБД

Учасник бойових дій в минулому році не брав додаткову відпустку. В цьому році звільняється. Чи може отримати компенсацію за невикористану відпустку?

Відповідно до ст. 77-1 КЗпП та ст. 16-2 Закону про відпустки учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни, статус яких визначений Законом №3551, надається додаткова відпустка із збереженням заробітної плати тривалістю 14 календарних днів на рік.

Дана відпустка не належить до категорії щорічних. Вона надається незалежно від відпрацьованого в році часу, повної тривалості один раз протягом календарного року на підставі заяви працівника та посвідчення учасника бойових дій або особи з інвалідністю внаслідок війни. Таку відпустку не продовжують на святкові та неробочі дні, що припадають на період такої відпустки, а не використана у поточному році додаткова  відпустка на наступний рік не переноситься.

Отже, якщо працівник у минулому році (у 2022 р.) не скористався додатковою відпусткою УБД, то права на її компенсацію він не має, оскільки така відпустка не переноситься на наступний рік. Крім того, за дні невикористаної відпустки (у 2023 році) не виплачується грошова компенсація у випадку звільнення працівника.

Тож працівнику, який має право на додаткову відпустку учасника бойових дій варто для початку скористатися свої правом на неї у 2023 році (14 к.д.), а останнім днем цієї відпустки звільнитися отримавши остаточний розрахунок: зарплату за відпрацьовані дні, компенсацію за дні невикористаної основної щорічної відпустки тощо.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Ліквідація підприємства та наявність депонованої зарплати
    У зв'язку із тривалою відсутністю працівника на робочому місці та будь-яких засобів зв'язку з ним, було прийнято рішення про його звільнення. Компенсацію невикористаної відпустки працівник не отримав через неактуальність банківських реквізитів. Кошти було депоновано. У разі ліквідації підприємства, що робити з даними коштами?
    20.09.202418
  • Працівник за контрактом у НГУ: чи можна поєднати з роботою?
    Працівник за основним місцем роботи уклав контракт з Національною гвардією України (НГУ) на 3 роки з посадовим окладом. Чи потрібно нараховувати йому заробітну плату? Як він може продовжувати працювати на підприємстві: за основним місцем роботи чи за сумісництвом?
    19.09.202420
  • Включення премії з нагоди ювілею у розрахунок лікарняного
    Працівник хворів з 10.06.2024 по 19.08.2024 р. В липні 2024 року йому була нарахована премія до ювілею згідно з умовами колективного договору. З 06.09.2024 р. працівник знову захворів. Чи включати вказану премію при розрахунку середнього заробітку для оплати тимчасової непрацездатності, якщо в липні через хворобу не відпрацьовано жодного робочого дня?
    19.09.202442
  • Заповнення графи 15 Списків персонального військового обліку
    На підприємство прийняли працівника з інвалідністю ІІІ групи. ВЛК він не проходив та отримав відтермінування від мобілізації. Що потрібно вказувати у додатку 5 до Порядку №1487 у графі 15 "Придатність до військової служби"?
    18.09.202444
  • Лікарняні при зарплаті, яка більше максимальної бази нарахування ЄСВ
    У працівника за грудень 2023 р. нарахована зарплата більше максимальної бази нарахування ЄСВ. При поданні заяви-розрахунку у вересні 2024 р. до розрахунку потрапляє нарахування за грудень, тому розрахунок бухгалтера не співпадає з розрахунком ПФУ. У розрахунок середньої зарплати для лікарняних має потрапляти фактично нарахована зарплата чи тільки та сума, з якої сплачено ЄСВ?
    18.09.2024303