• Посилання скопійовано

Як відобразити в обліку ВПА, якщо підприємство отримало податковий збиток?

Підприємство отримало збиток за результатами звітного року в сумі 600 тис. грн. Податковий збиток складає 100 тис. грн (збільшуючі постійні різниці 300 тис. грн, тимчасові 200 тис. грн). Як в обліку та звітності відобразити ВПА? Також підприємство утримує податок при виплаті доходів нерезиденту. Як відобразити це утримання в обліку та декларації?

Відстрочений податковий актив

Відповідно до п. 3 НП(С)БО 17, відстрочений податковий актив (ВПА) - сума податку на прибуток, що підлягає відшкодуванню у наступних періодах унаслідок:

  • тимчасової податкової різниці, що підлягає вирахуванню;
  • перенесення податкового збитку, не включеного до розрахунку зменшення податку на прибуток у звітному періоді;
  • перенесення на майбутні періоди податкових пільг, якими скористатися у звітному періоді неможливо.

Тобто, якщо підприємство має податковий збиток (за декларацією), який може в майбутніх періодахзменшити оподатковуваний прибуток, то можна визнати ВПА.

Це також передбачено пп. 140.4.4 ПКУ, зокрема фінансовий результат до оподаткування зменшується на суму від’ємного значення об’єкта оподаткування платника (крім великих платників податків) минулих податкових (звітних) років. У додатку РІ Податкової декларації з податку на прибуток ця сума відображається у рядку 3.2.4.

Зауважимо, ВПА щодо отриманого податковогозбитку визнається у разі очікування у майбутньому прибутку, достатнього для відшкодування цих збитків (п.8 НП(С)БО 17). В іншому випадку ВПА не визнається. Інформацію щодо суми податкових збитків, пов'язаних з невизнанням ВПА, необхідно розкрити у примітках фінансової звітності.

У листі Міністерства фінансів від 16.01.2003 р. №053-191 визначено механізм визнання ВПА з суми податкових збитків, пряме цитування: «відповідно до П(С)БО 17 «Податок на прибуток», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 28 грудня 2000 року № 353, відстрочений податковий актив унаслідок перенесення податкового збитку, не включеного до розрахунку зменшення податку на прибуток у звітному періоді, визнається у сумі, що підлягає за податковим законодавством відшкодуванню у наступних звітних періодах в розмірі, який визначиться з майбутнього податкового прибутку, в отриманні якого впевнене підприємство. Сума визнаного відстроченого податкового активу відображається за дебетом рахунку 17 «Відстрочені податкові активи» у кореспонденції з рахунком 98 «Податок на прибуток».

Тобто, якщо у майбутньому підприємство очікує отримати прибуток, достатній для погашення податкових збитків, то воно визнає ВПА. В наведеній ситуації ВПА = (-100)* 18 % =18 тис. грн.

  • Дт 17 Кт 981 18 тис. грн - визнано ВПА, що в майбутньому зменшить податок на прибуток;
  • Дт 981 Кт 791 18 тис. грн – списуємо на фінансові результати дохід. 

Ця сума має бути відображена у рядку 2300 звіту про фінансовий результат зі знаком «+». І в результаті зменшить чистий збиток у рядку 2355.

 

Податок на доходи нерезидента

В обліку утримання податку на доходи нерезидентів відображається під час виплати доходу за кредитом рахунку 641, і не потребує додаткових проведень при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток:

  • Дт 23, 91, 92, 93, 94, 95 Кт 632, 671, 684 тощо на умовну суму 1000 євро – нараховано дохід нерезиденту;
  • Дт 632, 671, 684 Кт 641 на суму 150 євро (для ставки 15%). 

До рядка 23 декларації з податку на прибуток заповнюється окремо додаток ПН по кожному нерезиденту, якому підприємство виплачує доходи. Заповнення додатку є обов’язковим, якщо були здійснені виплати доходів нерезиденту.

***

Додатково читайте:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»