• Посилання скопійовано

Поворотна фінансова допомога у валюті від нерезидента: що в обліку?

Чи може ТОВ отримати поворотну фінансову допомогу в валюті від резидента чи нерезидента та використати її для оплати товару іншому нерезиденту за кордон? Якщо так, то чи повинні позичальники бути засновниками ТОВ? Надалі при поверненні такої допомоги потрібно буде купувати валюту та перераховувати позичальнику. Який бухоблік таких операцій?

По суті, у загальному випадку, ці операції не заборонені для СГ – резидентів України. Також не обмежується статус позичальників: вони можуть бути засновниками, а можуть і не бути. 

Але на даний момент діє Постанова Нацбанку №18 «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану», яка регулює, зокрема, валютні операції у період воєнного стану. У цю Постанову регулярно вносяться зміни з урахуванням поточної ситуації на валютному ринку України, тому потрібно буде перевірити актуальність нижченаведених правил на дату здійснення операцій.

Також рекомендуємо звернутись до обслуговуючого банку, щоб з’ясувати всі деталі операцій.

Щодо операції з отримання поворотної фіндопомоги(ПФД) у валюті від нерезидента Постанова №18 на даний момент не містить обмежень. ПФД від резидента України може бути отримана тільки в гривнях.

Якщо отримано ПФД у валюті, то можна буде перерахувати отриману валюту іншому нерезиденту за кордон для оплати товару, це дозволено пп. 2 пп. 14 Постанови №18.

Якщо отримано ПФД в гривні, то за ці гривні можна буде придбати валюту для оплати нерезиденту за товар згідно з пп. 4 п. 12 Постанови №18.

А ось з поверненням валютної ПФД трохи складніше. 

Сама операція повернення валютної ПФД врегульована пп. 43 п. 14 Постанови №18 за одночасного дотримання таких умов:

  • кошти за ПФД надходять з-за кордону в Україну для зарахування на поточний рахунок резидента-позичальника в банку в Україні після 20 червня 2023 року і ПФД погашається теж після 20 червня 2023 року;
  • така валютна операція [крім переказу коштів з метою повернення суми одержаного(ої) резидентом-позичальником кредиту/позики] проводиться в обсягах, що не призводять до перевищення розміру виплат за максимальною процентною ставкою, який визначається згідно з пп. 19-6 та 19-7 Постанови №18;
  • за ПФД, що одержується резидентом-позичальником на строк не більше трьох років, переказ коштів на виконання зобов’язань цього позичальника за відповідним договором ПФД з нерезидентом здійснюється лише за рахунок власних (не куплених, не залучених у формі кредиту, позики від резидента) коштів в іноземній валюті такого позичальника;
  • за ПФД, що одержується резидентом-позичальником на строк більше трьох років, протягом перших трьох років із дати першого одержання основної суми такої ПФД переказ коштів з метою повернення основної суми ПФД здійснюється лише за рахунок власних (не куплених, не залучених у формі кредиту, позики від резидента) коштів в іноземній валюті такого позичальника. Переказ коштів з метою виплати процентів, комісій, зборів та інших платежів (крім платежів з повернення основної суми кредиту/позики, які здійснюються протягом перших трьох років) за відповідним кредитним договором/договором позики може здійснюватися резидентом-позичальником за рахунок власних коштів в іноземній  валюті та/або іноземної валюти, купленої за його дорученням у встановленому порядку;
  • під час здійснення переказу коштів ураховані вимоги пп. 19-5-19-7 цієї постанови.

Симетрично, у пп. 4 п. 12 Постанови №18, який регулює купівлю валюти, міститься заборона купівлі валюти для цілей повернення ПФД, що одержується резидентом-позичальником на строк не більше трьох років та для погашення зобов’язань за довгостроковою ПФД протягом перших трьох років (заборонено купувати валюту для операцій, зазначених в абз. 4 пп. 43 п. 14 Постанови №18).

Тобто погашати валютну ПФД протягом перших трьох років потрібно тільки за рахунок власної валюти, купувати валюту для цих цілей не можна. Це стосується тієї ПФД, яка з самого початку надавалася на строк до трьох років, і тієї ПФД, яка надавалася на більший строк, але протягом перших трьох років користування нею. На четвертий рік користування ПФД вже можна буде придбати валюту для її погашення.

Власна валюта може бути отримана, зокрема, від експортних операцій.

У бухобліку отримання довгострокової ПФД обліковується на рах. 506 "Інші довгострокові позики в іноземній валюті", 612 "Поточна заборгованість за довгостроковими зобов'язаннями в іноземній валюті" – для ПФД, отриманої на строк більше року.

Короткострокова ПФД на строк менше року обліковується на рах. 685 "Розрахунки з іншими кредиторами".

Подальший бухоблік ПФД залежить від її строку та здійснення дисконтування. На ці теми пропонуємо матеріали тут, туттут та тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Ремонт авто після ДТП власними силами: облік та оподаткування
    Службове авто потрапило в ДТП. Страхова компанія перерахувала відшкодування згідно з актом ДТП – 14000 грн. Підприємство придбало запчастини. Ремонт буде проведено власними силами. Як відобразити дану операцію в обліку та оподаткувати ПДВ?
    Сьогодні 16:162
  • Помилка в експрес-накладній: нюанси обліку та оподаткування.
    Підприємство, платник податку на прибуток, ПДВ, купує товар через Нову пошту. Оплата доставки за рахунок підприємства. В експрес-накладній дані відправника не відповідають даним постачальника товару. Які податкові наслідки такої невідповідності?
    Сьогодні 12:506
  • Оподаткування та облік прощення працівнику неповернутої суми ПФД
    У 2023 р. Товариство надало працівнику підприємства ПФД у розмірі 100000 грн. строком на 1 рік. ПФД відобразили у Додатку 4ДФ з ознакою доходу «197». У 2024 р. працівник повернув половину ПФД. Строк дії договору до листопада 2024 р., але вже відомо, що працівник не зможе її повернути. Як відобразити цю операцію в додатку 4ДФ і хто повинен сплатити ПДФО та ВЗ?
    Сьогодні 11:2217
  • Облік фінінвестиції за методом участі в капіталі
    ФГ, платник ЄП групи IV, є засновником ТОВ, з часткою в СК - 100%. ТОВ за результатами 2018 року отримало прибуток, але дивіденди не нараховувалися і не виплачувалися. Як вести бухоблік такої фінінвестиції? Як такий облік вплине на оподаткування ЄП групи IV?
    10.05.202418
  • Облік витрат з корпоративної картки, які здійснені працівником у закордонному відрядженні
    Водій був направлений у закордонне відрядження. Після доставки продукції водій покинув авто і на зв’язок більше не виходив. Документи щодо покупців (CMR, МД) залишив в авто, а чеків щодо використання коштів з корпоративної картки не було. Чи має право підприємство включити витрати з корпоративної картки до витрат згідно з наказом директора?
    10.05.2024254