• Посилання скопійовано

Примусово відчужені кошти з подальшою компенсацією: що в обліку?

26.01.2023 р. у підприємства було примусово відчужено кошти з банківського рахунку для потреб держави в умовах воєнного стану, з подальшою компенсацією після закінчення дії воєнного стану. Як правильно вести бухгалтерський облік таких коштів?

Чи можна примусово відчужувати грошові кошти?

На наш погляд, ні.

Відчуження майна здійснюється згідно з нормами Закону № 4765.

Відчуження оформляють Актом про примусове відчуження або вилучення майна, за формою, наведеною в додатку до Постанови №998.

Відповідно до ст. 8 Закону № 4765 перед відчуженням потрібно зробити незалежну оцінку майна.

Згідно з ч. 1 ст. 1 Закону №4765 примусове відчуження майна - позбавлення власника права власності на індивідуально визначене майно, що перебуває у приватній або комунальній власності та яке переходить у власність держави для використання в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану за умови попереднього або наступного повного відшкодування його вартості.

Тобто, відчужувати можна індивідуально визначене майно – річ.

Річчю є предмет матеріального світу, щодо якого можуть виникати цивільні права та обов'язки (ст. 179 ЦКУ). Річ має вартість (оцінку) і за річ можна сплатити кошти – відшкодувати вартість речі (майна).  Грошові кошти не є індивідуально визначеним майном. Проводити їх незалежну оцінку немає сенсу, адже вони є одиницями оцінки.

На цьому зупинимося. Не будемо далі поглиблювати аналіз цього питання. На наш погляд, сказаного досить, щоб зрозуміти неможливість відчуження коштів згідно з нормами Закону №4765. 

 

Зупинимося на ситуації, описаній в запитанні – кошти вилучено і вони будуть повернуті після припинення воєнного стану. Як відобразити це в обліку?

Бухгалтерський облік

Отже, кошти, які обліковувалися на субрахунку 311, вилучено. І орган, який робив вилучення, зобов’язується повернути ці кошти після припинення воєнного стану. Причому дата припинення воєнного стану на момент вилучення невідома. Тобто, невідомо період, на який фактично вилучені кошти.

В такій ситуації на балансі підприємства має відображатися заборгованість органу, який вилучив кошти, перед підприємством.

Тож бухгалтерські проведення для даної ситуації:

  • Дт 377 Кт 311 – вилучено кошти;
  • Дт 311 Кт 377 – поверненні кошти.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»