• Посилання скопійовано

Чи визнавати доходи за незавершеним виробництвом у будівництві?

ТОВ здійснює монтаж металевих конструкцій власного виробництва на умовах підряду. У 2022 році об'єкт будівництва заморожено. За наслідками 2021 року на балансі залишилася передоплата від замовника і незавершене виробництво. Чи визнавати дохід за НП(С)БО 18?

Додаткові умови:

  • передоплата за кредитом субрахунку 681 — 3 млн грн, в т.ч. ПДВ;
  • незавершене виробництво за дебетом рахунку 23 — 2,3 млн грн.

 

Чи повинно ТОВ застосовувати норми НП(С)БО 18?

Доходи і витрати за будівельним контрактом визнають за нормами НП(С)БО 18.

Відповідно до п. 2 НП(С)БО 18, будівельний контракт - договір про будівництво. Будівництво - спорудження нового об'єкта, реконструкція, розширення, добудова, реставрація і ремонт об'єктів, виконання монтажних робіт.

Оскільки ТОВ виконує монтажні роботи, воно займається будівництвом, відповідний договір підряду є будівельним контрактом. Тому доходи і витрати за таким контрактом ТОВ має визначати згідно з нормами НП(С)БО 18.

 

Загальні підстави визначення доходів і витрат

Детально це питання ми розглядали тут.

Відповідно до п. 3 НП(С)БО 18, доходи і витрати протягом виконання будівельного контракту визнаються з урахуванням ступеня завершеності робіт на дату балансу, якщо кінцевий фінансовий результат цього контракту може бути достовірно оцінений. 

Такий ступінь завершеності визначається за одним з трьох методів, наведених в п. 4 НП(С)БО 18. Конкретний метод, який застосовується, визначається обліковою політикою. Особливості визначення кінцевого фінрезультату залежно від виду контракту наведені в п. 5, п. 6 НП(С)БО 18.

Разом з тим відповідно до п. 7 НП(С)БО 18, якщо кінцевий фінансовий результат за будівельним контрактом не може бути оцінений достовірно, то:

  • дохід визнається в сумі фактичних витрат від початку виконання будівельного контракту, щодо яких існує імовірність їх відшкодування;
  • витрати за будівельним контрактом визнаються витратами того періоду, протягом якого вони були зазнані.

 

Як визначати доходи і витрати за умовами запитання?

В запитанні не зазначено, який метод визначення ступеня завершеності робіт за будівельним контрактом визначено обліковою політикою ТОВ. Окрім того, не зазначено вид контракту, тож не можемо сказати, який з двох способів визначення кінцевого фінрезультату сліб застосовувати.

Нехай, наприклад, обліковою політикою ТОВ визначено метод вимірювання та оцінки виконаної роботи. Окрім того, нехай кінцевий фінрезультат не може бути достовірно оцінений.

В такому разі дохід визнається в сумі фактичних витрат від початку виконання будівельного контракту, щодо яких існує імовірність їх відшкодування.

Якщо з замовником на кінець 2021 року документи на передачу виконаних робіт (акти приймання-передачі) не складалися, то вже на кінець 2021 року потрібно було зробити такі проводки:

  • Дт 361 Кт 703 — 2,76 млн грн (визнано дохід в сумі витрат, плюс ПДВ);
  • Дт 238 Кт 239 — 2,3 млн грн (відображено визнаний дохід, без урахування ПДВ);
  • Дт 361 Кт 239 — (-)2,3 млн грн (сторно на суму визнаного доходу, без ПДВ, тому що виконані роботи не передані замовнику за актом);
  • Дт 703 Кт 643 — 0,47 млн грн (відображено ПДВ);
  • Дт 703 Кт 791 — 2,3 млн грн (дохід від продажу віднесено на фінрезультати);
  • Дт 903 Кт 23 — 2,3 млн грн (списані витрати на собівартість реалізації);
  • Дт 791 Кт 903 — 2,3 млн грн (собівартість реалізації віднесено на фінрезультати).

Щодо зарахування авансу на субрахунку 681 в рахунок заборгованості за виконаними роботами, то це слід робити на дату передачі виконаних робіт замовнику за актом:

  • Дт 681 Кт 361 — 2,76 (якщо акт буде складено саме на таку суму, разом з ПДВ);
  • Дт 361 Кт 239 — 2,3 (різниця, без ПДВ, між сумою робіт, переданих замовнику за актом, і сумою визнаного доходу).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Облік та оподаткування при ліквідації ОЗ резидентом Дія. Сіті
    ТОВ є резидентом Дія. Сіті. Має на балансі об’єкт ОЗ (аудіокімната в орендованому офісі, віднесена до групи 3 ОЗ, як будинки і споруди, із строком 10 років), який планується ліквідувати (розібрати аудіокімнати) і оприбуткувати отримані матеріали. Як відображати в бухобліку? Як ця операція вплине на оподаткування?
    Сьогодні 12:147
  • Ремонт авто після ДТП власними силами: облік та оподаткування
    Службове авто потрапило в ДТП. Страхова компанія перерахувала відшкодування згідно з актом ДТП – 14000 грн. Підприємство придбало запчастини. Ремонт буде проведено власними силами. Як відобразити дану операцію в обліку та оподаткувати ПДВ?
    13.05.202416
  • Помилка в експрес-накладній: нюанси обліку та оподаткування
    Підприємство, платник податку на прибуток, ПДВ, купує товар через Нову пошту. Оплата доставки за рахунок підприємства. В експрес-накладній дані відправника не відповідають даним постачальника товару. Які податкові наслідки такої невідповідності?
    13.05.202416
  • Оподаткування та облік прощення працівнику неповернутої суми ПФД
    У 2023 р. Товариство надало працівнику підприємства ПФД у розмірі 100000 грн. строком на 1 рік. ПФД відобразили у Додатку 4ДФ з ознакою доходу «197». У 2024 р. працівник повернув половину ПФД. Строк дії договору до листопада 2024 р., але вже відомо, що працівник не зможе її повернути. Як відобразити цю операцію в додатку 4ДФ і хто повинен сплатити ПДФО та ВЗ?
    13.05.202425
  • Облік фінінвестиції за методом участі в капіталі
    ФГ, платник ЄП групи IV, є засновником ТОВ, з часткою в СК - 100%. ТОВ за результатами 2018 року отримало прибуток, але дивіденди не нараховувалися і не виплачувалися. Як вести бухоблік такої фінінвестиції? Як такий облік вплине на оподаткування ЄП групи IV?
    10.05.202423