• Посилання скопійовано

Здача в ореду автомобіля фізособі-нерезиденту

Голова постійного представництва нерезидента (без ведення комерційної діяльності) є засновник ТОВ та не є його працівником, хоче орендувати легковий автомобіль у ТОВ. Чи може засновник орендувати автомобіль, що знаходиться на балансі ТОВ? Чи потрібен договір оренди, сума орендної плати, техобслуговування, ремонти, ПММ?

Відповідно до ст. 761 ЦКУ, власник майна має право передавати його в оренду іншим особам, як юридичним, так і фізичним.

Передача транспортного засобу юридичною особою фізичній особі проводиться на підставі договору оренди. Договір оренди укладається у письмовій формі, а за участю фізичної особи підлягає нотаріальному посвідченню (п. 2 ст. 799 ЦКУ).

При цьому, у  ст. 24 ЦКУ дано визначено, що людина, яка як учасник цивільних відносин вважається фізичною особою. І жодних обмежень з приводу того, чи є така фізособа рези-дентом чи нерезидентом.

При передачі автомобіля в оренду орендодавець має надати орендарю фізособі-нерезиденту технічну документацію на транспортний засіб, перелік якої зазначається в договорі оренди. 

Сам факт передачі автомобіля в оренду та технічної документації на нього здійснюється за актом приймання-передачі основних засобів, який підписують обидві сторони договору оренди. Аналогічно відбувається і повернення з оренди автомобіля та технічної докумен-тації на нього. 

Орендар в свою чергу, має підтримувати транспортний засіб у належному технічному стані і нести витрати, пов'язані з його використанням, у т. ч. зі сплати податків та інших платежів (ст. 801 ЦКУ).

Страхування транспортного засобу здійснюється орендодавцем (ч. 1 ст. 802 ЦКУ).

Відповідно до ч. 1 ст. 286 ГКУ орендна плата — це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської діяльності. Розмір оре-ндної плати може бути змінений за погодженням сторін, а також в інших випадках, перед-бачених законодавством.

Згідно з ч. 5 ст. 762 ГКУ плата за користування майном вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором. Встановити можна будь-який період. Однак якщо договором не визначено конкретного строку внесення орендної плати, то вона має вноситися щомісячно.

Факт оплати за переданий у користування автомобіль встановлюється договором за взає-мною домовленістю орендодавця та орендаря.

Відповідно до п. 5 ст. 9 Закону про бухоблік зазначено, що господарські операції повинні бути відображені в облікових регістрах у тому звітному періоді, в якому вони були здійснені.

Крім того, п. 9 та п. 17 П(С)БО 14 передбачено, що належна  за користування об'єктом операційної оренди плата визнається    витратами    згідно    з   П(С)БО 16 на прямолінійній основі  протягом строку оренди або з урахуванням способу одержання економічних вигод, пов'язаних із використанням об'єкта операційної оренди. На суму заохочення орендаря щодо продовження або укладення нової  орендної  угоди  зменшуються  протягом  строку  оренди його витрати  з орендної плати.

Орендодавець - юридична особа переданий в оренду автомобіль продовжує обліковувати у складі основних засобів на рахунку 105 та нараховувати амортизацію (п. 16 ПБО 14).

Дохід визнається іншим операційним доходом та обліковується на субрахунку 713 відпо-відного звітного періоду на прямолінійній основі протягом строку оренди або з урахуванням способу одержання економічних вигід, пов’язаних з використанням об’єкта операційної оренди, але якщо надання в оренду є основним видом діяльності юридичної особи, то дохід відображається на субрахунку 703.

В кінці кожного звітного періоду зазначеному в договорі сторони складають акт прийман-ня-передачі послуг.

Якщо орендна плата була отримана авансом, то вона належить до наступних звітних пері-одів та відображається у складі доходів майбутніх періодів Дт 681 Кт 69, а при отриманні акту включається до складу доходів відповідного періоду Дт 69 Кт 713, 703.

Амортизація переданого в оренду автомобіля включається в Дт 949 - якщо надання авто-мобіля в оренду не є основним видом діяльності орендодавця або в Дт 23 - якщо оренда є основним видом діяльності за Кт 131. Потім вартість амортизації списується на рахунок 903.

Базою оподаткування податком на прибуток є фінансовий результат, визначений у бухгалтерському обліку. Податкових різниць, пов’язаних з орендною платою ПКУ не передбачено.

Тобто у цілях оподаткування податком на прибуток орендодавець бере фінансовий ре-зультат орендних операцій, визначений у бухгалтерському обліку.

Переданий автомобіль в оренду не є об’єктом оподаткування ПДВ (пп. 196.1.2 ПКУ). Згі-дно з пп. 14.1.185 ПКУ орендні платежі відповідають поняттю постачання послуг та підлягають оподаткуванню  ПДВ у загальному порядку. 

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Автоматизація»

  • Виправлення помилки і трансфертне ціноутворення
    Чи має вплив на обрахунок обсягу операцій з контрагентом нерезидентом пов'язаною особою за 2023 рік операція, яка фактично була здійснена підприємством у 2022 році, але відображена в бухгалтерському обліку підприємства у 2023 році як виправлення помилки, через 441 субрахунок, відповідно до НП(С)БО 6?
    09.05.202421
  • Оприбуткування готівки при міжнародних перевезеннях пасажирів
    Підприємство здійснює міжнародні перевезення пасажирів, розрахунки проводяться із використанням квитків із нанесеними друкарським способом серією, номером, номінальною вартістю та відповідно до п. 4 ст. 9 Закону про РРО, воно звільняється від обов’язку застосування РРО та/або ПРРО, розрахункових книжок та ведення КОРО. Як правильно оприбутковувати готівку за продані квитки в автобусах в касу підприємства?
    09.04.202415
  • Як відшкодувати витрати на конвертацію валют з особистої картки працівника?
    ТОВ – платник податку на прибуток на загальних підставах, оплачує рекламні послуги Фейсбук, які надає нерезидент. Відповідно до умов договору підприємству створено акаунт. Оплата послуг здійснюється з особистої картки працівника. Виписка по акаунту є актом наданих послуг і формується в гривні, а оплата в валюті. Як відшкодувати працівнику витрати на конвертацію валют?
    29.03.2024529
  • Як включити скоригований прибуток КІК за 2022 у декларацію за 2023 рік?
    Звітність з податку на прибуток резидента Дія Сіті (платник ПНВК) + КІК. Як відзвітувати по КІК за 2022 рік? Чи потрібно уточнювати декларацію на прибуток підприємства на загальних умовах за 2022 рік?
    06.03.202497
  • Компенсація невикористаної додаткової та щорічної відпусток при звільненні під час відпустки для догляду за дитиною
    Працівниця прийнята на роботу 01.05.2020 року. Після народження другої дитини 10.03.2021 р. має право на додаткову відпустку на дітей. З 01.09.2021 р. – у відпустці для догляду за дитиною до 3-х років. Звільняється за угодою сторін - 04.03.2024 р. Скільки днів компенсації основної та додаткової відпустки нарахувати? Як розрахувати компенсацію за невикористану відпустку?
    04.03.20249002