• Посилання скопійовано

Як включити скоригований прибуток КІК за 2022 у декларацію за 2023 рік?

Звітність з податку на прибуток резидента Дія Сіті (платник ПНВК) + КІК. Як відзвітувати по КІК за 2022 рік? Чи потрібно уточнювати декларацію на прибуток підприємства на загальних умовах за 2022 рік?

Як відзвітувати по КІК за 2022 рік ?

 

Звіт про КІК  за повною формою подається для юридичних осіб - J0108701 або скороченою формою, якщо юридична особа не має змоги скласти фінансову звітність КІК та/або розрахувати скоригований прибуток КІК до граничної дати подання річної декларації з податку на прибуток - J0108601.

Порядок заповнення звіту про контрольовані іноземні компанії, скороченої форми звіту про контрольовані іноземні компанії і подання до контролюючого органу затверджено наказом Мінфіну від 25.08.2022 №254.

 Відповідно до пп. 39 - 2.5.1 ПКУ для цілей податкового контролю за оподаткуванням прибутку контрольованої іноземної компанії (КІК) звітним (податковим) періодом є календарний рік або інший звітний період контрольованої іноземної компанії, що закінчується протягом календарного року.
         Абзацом першим пп. 39 - 2.5.2 ПКУвизначено, що контролюючі особи зобов’язані подавати звіт про КІК до контролюючого органу одночасно з поданням, зокрема, податкової декларації з податку на прибуток підприємств за відповідний календарний рік засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог ЗУ №  851та № 2155 (пп. 39-2.5.2 ПКУ).

До звіту в обов'язковому порядку додаються засвідчені належним чином копії фінансової звітності КІК, що підтверджують розмір прибутку КІК за звітний (податковий) рік. Якщо граничні строки підготовки фінансової звітності у відповідній іноземній юрисдикції минають пізніше граничних строків подання річної декларації про майновий стан і доходи або податкової декларації з податку на прибуток підприємств, такі копії фінансової звітності КІК подаються разом із річною декларацією про майновий стан і доходи або податковою декларацією з податку на прибуток підприємств за наступний звітний (податковий) період (пп. 39-2.5.2 ПКУ).

 

Чи потрібно уточнювати декларацію на прибуток підприємства на загальних умовах за 2022 рік ?

 

Відповідно до п. 54 підрозд. 10 розд. XX ПКУвстановленощо контролюючі особи мають право подати звіт про КІК за 2022 рік до контролюючого органу одночасно з поданням, зокрема, річної декларації з податку на прибуток підприємств за 2023 рік із включенням зазначеного у такому звіті скоригованого прибутку КІК, що підлягає оподаткуванню в Україні, до показників відповідних декларацій за 2023 рік Тобто уточнюючий звіт до декларації з податку на прибуток подавати не потрібно. 
         Отже, вперше звіти про КІК будуть подаватись за 2022 рік разом з декларацією за 2023 рік. При цьому штрафні санкції та пеня до звітності КІК за 2022 та 2023 роки не застосовуватимуться.

Тепер основне питання, як показати скоригований дохід за 2022 рік у звітності за 2023 рік та чи потрібно подавати декілька додатків КІК у складі декларації з податку на прибуток.

Відповідно до інструкції, наведеної у самому додатку КІК, платник подає додаток КІК за кожноюконтрольованою іноземною компанієюПорядок заповнення не передбачає виділення окремого додатку для відображення даних за 2022 рік. Також в шапці зазначено, що звітним є саме 2023 рік.

Значення рядка 06 додатка КІК переноситься до рядка 06.1 КІК декларації з податку на прибуток підприємств.

На нашу думку, щоб технічно це можливо було реалізувати, у додатку КІК необхідно показати дані за 2022 та 2023 рік в сумі, тобто за два періоди. Та такий підхід ми можемо застосувати лише у 2023 році.

У 2024 році підприємству необхідно буде вже подавати уточнюючий при виправленні даних щодо КІК, якщо будуть виявлені помилки при визначенні показників за 2022 та за 2023 рік, задекларовані у звітності за 2023 рік.

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Автоматизація»