• Посилання скопійовано

Компенсація невикористаної додаткової та щорічної відпусток при звільненні під час відпустки для догляду за дитиною

Працівниця прийнята на роботу 01.05.2020 року. Після народження другої дитини 10.03.2021 р. має право на додаткову відпустку на дітей. З 01.09.2021 р. – у відпустці для догляду за дитиною до 3-х років. Звільняється за угодою сторін - 04.03.2024 р. Скільки днів компенсації основної та додаткової відпустки нарахувати? Як розрахувати компенсацію за невикористану відпустку?

Дні щорічної відпустки та нарахування компенсації

Працівниця під час перебування у відпустці для догляду за дитиною до 3-х років немає права на дні щорічної відпустки, оскільки законодавством не передбачено надання днів щорічної відпустки під час перебування в іншій відпустці.

Отже, працівниця має право на дні щорічної відпустки виключно за робочі роки, тобто за період з дати прийняття на роботу до дати виходу у відпустку для догляду за дитиною до 3-х років (це 32 к.дні: 01.05.2020 – 30.04.2021 рр. – 24 к.дні; 01.05.2021 – 31.08.2021 рр. – 8 к.дні). 

Всі 32 к.дні є набутими працівницею станом на 31.12.2023 року. Тож розрахунковим періодом буде січень 2023 – грудень 2023 рр. Оскільки в цей період у працівниці немає відпрацьованих днів і нарахованого доходу, тому за відсутності заробітку розрахунок середньої зарплати проводиться за абз. 3 - 5 пп. 4 Порядку №100, тобто виходячи з окладу, зазначеного в штатному розписі на момент звільнення, а якщо оклад менше МЗП, то з МЗП. Другого розрахункового періоду не буде, бо немає набутих днів щорічної відпустки у 2024 році.

 

Дні додаткової відпустки на двох дітей та нарахування компенсації

Відповідно ст. 19 Закону про відпустки, одному з батьків, які мають двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину з інвалідністю, чи які усиновили дитину, матері (батьку) особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, одинокій матері, батьку дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, чи одному із прийомних батьків надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів.

Така відпустка надається за календарний рік.

Працівниця, яка перебувала у відпустці для догляду за дитиною,  набуває право на додаткову відпустку незалежно від того, чи є відпрацьовані дні у календарному році, за який надається відпустка, оскільки з 09.05.2021 р. зі ст. 19 Закону про відпустки виключено вимогу про обов’язковість відпрацьованих днів та урівняно права матері та батька дітей. І скористатися ними вона може (якщо нею не скористався батько дитини) після закінчення відпустки для догляду за дитиною або отримати компенсації за них при звільненні.

Тож, за наявності довідки з місця роботи батька дитини про те, що він не перебував у додатковій відпустці на двох дітей/не отримував за ці дні компенсацію, працівниці можна проводити компенсацію днів додаткової відпустки.

Компенсація додаткової відпустки розраховується аналогічно компенсації щорічної основної відпустки.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Автоматизація»