• Посилання скопійовано

Зарахування коштів на рахунок «єдинника» за мінусом комісії: як оподатковується дохід?

Спочатку платежі надходять на рахунок фінкомпанії, яка перераховує на р/р ФОП одним платежем суму від усіх фізосіб кожного дня, але за мінусом своєї комісії. Фінкомпанія складає акт виконаних робіт на суму отриманих від фізосіб коштів, вказуючи у ньому розмір своєї комісії, утриманої з цих платежів. Що є доходом ФОП у такому разі?

Сума доходу

Вважаємо, що для ситуації, описаної у питанні, будуть актуальними роз’яснення фахівців ДФС щодо визначення доходу ФОП-«єдинників» при проведенні розрахунків через платіжний термінал, адже й у цьому разі кошти на рахунок надходять вже за мінусом комісії банку.

Зазначимо, що питання щодо того, чи зараховувати до складу доходу суму комісії банку за обслуговування, постало давно і позицію щодо нього фіскали змінювали не один раз. Триває це й досі.

Так, відповідно до чинного роз’яснення ДФС у підкатегорії 107.04 ресурсу «ЗІР» на питання: «Яка сума вважається доходом ФОП - платника ЄП у разі використання платіжних терміналів при здійсненні розрахунків: загальна сума розрахунків чи сума, що надійшла на розрахунковий рахунок за мінусом комісії банку?» відповідають: «у разі використанні платіжних терміналів при здійсненні розрахунків за товари (послуги) доходом фізичної особи – платника – єдиного податку вважається вся сума, що надійшла на розрахунковий рахунок». При цьому податківці при наданні цієї відповіді згадують лише загальну норму ст. 292 ПКУ щодо доходу ФОП-«єдинників».

Як бачимо, відповідь доволі розмита, адже з однієї сторони говориться про всю суму, але з іншоїсторони - із прив’язкою того, що така сума надходить на розрахунковий рахунок ФОП.

Така ж нечітка відповідь міститься й у листах ДФС у м. Києві від 25.09.2015 р. №2846/Г/26-15-17-04-14, ДФС від 12.11.2015 р. №10524/К/99-99-17-02-02-14.

А ось ДФС у Рівненській області у листі від 27.04.2016 р. №83/14з/17-00-13-03-05 зазначає, що якщо при здійсненні розрахунків за товари (роботи послуги) із використанням платіжних терміналів з суми виручки банком утримується комісійна винагорода за послуги з розрахункового обслуговування, то доходом фізичної особи – підприємця є повна сума виручки (з врахування комісії, утриманої банком). Про це ми зазначали тут.

Про це також зазначено податківцями в ІПК від 21.12.2017 р. №3099/К/99-99-13-01-02-14/ІПК, ІПК від 26.03.2018 р. №1217/Г/99-99-13-01-02-14/ІПК.

Вважаємо, що чітко все "на свої місця" розставили податківці у ІПК ДФСУ від 16.10.2018 р. №4435/Д/99-99-13-01-02-14/ІПК. Так, висновок цієї консультації такий: при розрахунках за товари/послуги через платіжні термінали до доходу ФОП — платника ЄП потрапляє уся сума, що надійшла йому на рахунок. Втім, якщо при проведенні таких розрахунків банк утримує комісію, то доходом ФОП буде повна сума виручки (з урахуванням комісії, утриманої банком).

Погоджуємося із таким висновком ДФС, адже:

  • по-перше, у розрахункових документах (чеку РРО, товарному чеку) і квитанції платіжного терміналу відображається уся сума виручки без її зменшення на комісію банку. Це правило стосується й розрахунків через оплату на сайті, адже згідно з нормами Положення №705 клієнту в будь-якому випадку має надаватися документ, наприклад, електронний, який має містити, зокрема, загальну суму операції (п. 7 Положення №705);
  • по-друге, пп. 292.11 ПКУ дозволяє не включати до оподатковуваного ЄП доходу лише деякі надходження, пов’язані з операціями купівлі-продажу. І комісії банку серед них немає;
  • по-третє, комісія банку — це витрати продавця товарів (послуг). А, як відомо, платники ЄП не зменшують оподатковуваний дохід на суму витрат.

Більше того, наприклад, львівський апеляційний адмінсуд в Ухвалі від 02.12.2015 р. у справі № 876/8800/14 погодився із податківцями, що сума оплачених послуг зараховується до доходу платника ЄП – ФОП в повному обсязі без вирахування комісії, отриманої банком.

Таким чином, якщо при перевірці виявиться, що ФОП-платник ЄП не включав до оподатковуваного доходу суму утриманої фінустановою комісії, то такому ФОП донарахують доходи на суму сплаченої банку комісії. Одним із наслідків може стати перевищення граничного розміру доходу, що дає право перебувати на спрощеній системі оподаткування. І це тягне за собою "штрафну ставку" 15% до сум перевищення, перехід у наступну групу єдиного податку або ж на загальну систему з кварталу, наступного за тим, у якому було перевищено граничний розмір доходу.

Якщо перевищення граничного розміру доходу не відбудеться, то податківці нарахують лише штраф за самостійно визначені ПЗ з ЄП (25% від суми донарахувань – п. 127.1 ПКУ), а також пеню – п. 129.1 ПКУ.

Але, якщо підприємець планує відображати дохід за вирахуванням комісії банку, то йому варто отримати ІПК щодо цього, яка буде мати для нього юридичну силу. Порядок отримання та наслідки застосування консультацій визначені ст. 52 та ст. 53 ПКУ.

 

Залік взаємних вимог

Вважаємо за необхідне також відмітити, що згідно з пп. 291.6 ПКУ платники ЄП першої — третьої груп повинні здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій). Тобто, аби залишатися серед лав платників ЄП, залік взаємних вимог заборонений.

По суті, коли банк чи фінустанова утримує із виручки суму своєї комісії, то фактично тут відбувається взаємозалік, адже ФОП повинен банку/фінустанові за обслуговування, а банк/фінустанова повинна перерахувати всю суму, отриману від клієнтів такого ФОП.

Водночас, ДФС не бачить нічого кримінального в тому, щоб саме банк утримував з виручки, яка надходить на рахунок «єдинника» за відвантажені товари від покупця, комісію за розрахунково-касове обслуговування. Адже у всіх листах, в яких мова йде про комісію, що утримує із виручки банк, податківці лише говорять про суму доходу. Втім, зауважимо, що це стосується банків.

Втім радимо із цього приводу отримати власну ІПК, адже в умовах питання мова йде про фінустанову. Хоча банк також є фінустановою, втім актів виконаних робіт він не надає, а це може не сподобатися перевіряючим. Більше того, про дозвіл на такий взаємозалік податківці ніде не зазначали. В протилежному випадку радимо в договорі зазначати, що таку комісію перераховує ФОП самостійно після отримання всієї суми виручки.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»

  • Зарахування на рахунок ФОПа винагороди гіг-спеціаліста
    На рахунок ФОПа надійшла винагорода гіг-спеціаліста. Чи потрібно оподатковувати і сплачувати ЄП 5% та подати декларацію?
    11.04.202422
  • ФОП - платник ЄП отримує авторську винагороду: як оподаткувати?
    Юрособа, платник податку на прибуток, укладає договір про створення на замовлення творів і відчуження виключних майнових прав інтелектуальної власності з ФОП- платником ЄП з групи за ставкою 5%. Під твором мається на увазі інформаційні відео-інструкції, які роз’яснюють користування диджитальними онлайн-платформами, пов'язаними з освітою. ФОП (автор) отримує авторську винагороду. Чи є юридична особа податковим агентом для ФОП? Як оподатковується така винагорода у ФОП?
    10.04.202415
  • Чи може ФОП обрати спрощену систему оподаткування при повторній реєстрації в одному і тому ж місяці?
    ФОП отримав витяг платника єдиного податку 04.03.2024 р. Підприємець є платником єдиного податку ІІ групи з 01.04.2024 р. Діяльність припинено 05.03.2024 р. Чи зможе ФОП обрати спрощену систему оподаткування, зокрема III групу за ставкою 5%, при повторній реєстрації у березні 2024 р.?
    03.04.202421
  • Здача землі в оренду фізособою, а не ФОПом
    ФОП на ІІІ групі ЄП здійснює госпдіяльність з надання в оренду житлової, нежитлової нерухомості, має також земельну ділянку сільгосппризначення. Чи можна передати таку ділянку в оренду від імені фізособи, а не ФОПа?
    14.03.202461
  • Чи може ФОП на ЄП виготовляти вино та продавати його на ярмарках?
    Чи можна ФОПу на ІІ групі ЄП займатися виробництвом вина з покупної сировини? Працівників немає, оборот - 100 тис. грн на рік, виготовлене вино буде продаватися на ярмарках. Чи потрібно застосовувати РРО?
    12.03.202436