• Посилання скопійовано

Як коригувати ПК платнику на ЄП (2%) за період лютий – травень 2022 р.

Підприємство платник ПДВ не відображало ПК за лютий – травень 2022 р. на підставі первинки. З 01.06.22 р. перейшло на ЄП (2%). 10.07.22 р постачальники зареєстрували ПН. В жовтні підприємство повернеться на загальну систему. В якій декларації відображати ці ПН? Коли робити проводку: Дт 6412 Кт 6442?

В якій декларації відображати ці ПН

Згідно з п. 69.1-1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ платники ПДВ зобов’язані забезпечити у строки, встановлені п. 69.1 цього пункту, реєстрацію ПН та РК в ЄРПН, граничний термін реєстрації яких припадає на періоди, зазначені у п. 69.1 цього пункту, та уточнити (привести у відповідність) ПК, задекларований платниками на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів, з урахуванням даних ПН та/або РК, зареєстрованих в ЄРПН.

Відповідно до п. 69 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ платники ЄП третьої групи (2%) звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання податкових обов’язків, граничний термін виконання яких припадає на період починаючи з 24 лютого 2022 року до дня переходу таких платників на застосування особливостей оподаткування ЄП третьої групи (2%) за умови виконання ними таких податкових обов’язків, щодо реєстрації ПН/РК в ЄРПН, подання звітності, сплати податків і зборів, протягом 60 календарних днів з дня переходу на систему оподаткування, на якій такі платники податку перебували до обрання особливостей оподаткування ЄП за ставкою 2%.

На наш погляд, ці норми можна трактувати таким чином, що якщо підприємство повернулося на загальну систему з жовтня 2022 р., воно може подати уточнюючі декларації за відповідний місяць (наприклад, за лютий 2022 р., якщо уточнюються дані ПК за лютий 2022 р.) протягом жовтня – листопада 2022 року, зокрема до 29 листопада 2022 року.

Але слід врахувати також відповідь податкової на питання в підкатегорії 101.13 ЗІР «У податковій декларації якого звітного періоду може бути включена до податкового кредиту сума ПДВ, за операціями, які відбулись протягом лютого – травня 2022 року, якщо платник податку – покупець не сформував податковий кредит на підставі наявних первинних (розрахункових) документів та не подав звітність за ці періоди, а податкові накладні за такими операціями зареєстровані постачальником в ЄРПН до 15.07.2022 року?».

Податкова наводить норму п. 198.6 ПКУ, згідно з якою у разі якщо платник податку не включив у відповідному звітному періоді до ПК суму ПДВ на підставі отриманих ПН/РК до таких ПН, зареєстрованих в ЄРПН, таке право зберігається за ним протягом 365 календарних днів з дати складення ПН/РК.

На підставі цієї норми податкова робить висновок, що якщо платник не відобразив ПК на підставі первинних документів, він може включити до складу ПК як відповідних звітних періодів, так наступних звітних періодів протягом 365 календарних днів з дати складання таких ПН, з урахуванням зупинення термінів, визначених пп. 69.9 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ.

А в цій останній нормі сказано про зупинення на період воєнного стану перебігу строків давності, встановленим податковим законодавством. Тобто, на період воєнного стану строк 365 днів подовжується.

Таким чином, якщо підприємство повернеться на загальну систему, воно може відобразити ПК не тільки через уточнення періоду виписування ПН, а й пізніше, протягом 365 календарних днів з дня виписування ПН, плюс період воєнного стану.

Отже, наприклад, ПН за лютий 2022 року підприємство може відобразити в уточнюючій декларації за лютий 2022 р., поданій в жовтні. Або в уточнюючій декларації за березень, за квітень, за травень. Або в декларації за жовтень 2022 року тощо.

 

Коли робити проводку: Дт 6412 Кт 6442

Цю проводку роблять тоді, коли відбувається господарська операція – відображення ПН в декларації чи уточнюючій декларації.

Якщо відображають в уточнюючій декларації, яка складається в жовтні, то і зазначену проводку роблять в жовтні.

Якщо відображають в декларації лютого, то і проводку роблять в лютому.  

 

В декларації за квітень ПК відобразили на підставі первинки: Дт 6412 Кт 6442. Але постачальник не зареєстрував ПН до 15.07.22 р. Після повернення на загальну систему у жовтні буде подано уточнюючий розрахунок для коригування ПК в декларації за квітень. Як відкоригувати в бухгалтерському обліку?

У жовтні відобразити сторно (тобто, з мінусом): Дт 6412 Кт 6442.

 

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024631
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202425
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202425
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20247714
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202427