• Посилання скопійовано

Чи звільняється від оподаткування ПДВ подальше постачання медичних виробів після 02.04.2020 р.?

Підприємство, яке не має відношення до медичної сфери, придбало медичні вироби у неплатника ПДВ, у платника ПДВ з 7% ПДВ (до набрання чинності Закону №540) та у платника ПДВ - без ПДВ (після 02.04.2020 р.) та в подальшому постачає ці медичні вироби як благодійність. Що з ПДВ?

Підприємство, яке не має відношення до медичної сфери, придбало медичні вироби у неплатника ПДВ, у платника ПДВ з за ставкою 7% (до набрання чинності Закону №540) та у платника ПДВ - без ПДВ (після 02.04.2020 р.) та в подальшому постачає ці медичні вироби як благодійність. Чи звільняється від оподаткування ПДВ подальше постачання медичних виробів? Яку ставку ПДВ необхідно застосовувати в цих випадках? 

Відповідь: 02.04.2020 р. набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 30.03.2020 р. № 540-IX (далі – Закон №540).

Законом №540 викладено у новій редакції п. 71 підрозділу 2 розд. ХХ ПКУ. Відповідно до цієї редакції від оподаткування ПДВ тимчасово звільняються не лише операції з ввезення на митну територію України товарів (у т. ч. лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), перелік яких визначено Кабміном, а також операції з їх постачання на митній території України. 

Крім того, до таких операцій не застосовуються положення п. 198.5 та ст. 199 ПКУ.

Норми п. 71 підрозділу 2 розд. ХХ ПКУ в редакції Закону №540 застосовуються до операцій, здійснених починаючи з 17.03.2020 р.

Отже, від оподаткування ПДВ звільняється постачання медичних виробів, придбаних навіть до 02.04.2020 р., а саме починаючи з 17.03.2020 р. При цьому нараховувати податкові зобов'язання з ПДВ відповідно до пп. «б» п. 198.5 та ст. 199 ПКУ не потрібно.

Однак відповідно до п. 2 Постанови №226 для введення в обіг та/або експлуатацію медичних виробів, включених до Переліку №224, заявник має подати до МОЗ заяву із зазначенням мети ввезення, інформації щодо виробника, назви медичних виробів, номера партії або серійного номера, обсягу партії, а також дані щодо призначення виробу та способу дії. 

За результатами опрацювання поданих документів МОЗ видає заявнику повідомлення про введення в обіг та експлуатацію окремих медичних виробів, стосовно яких не виконані вимоги технічних регламентів, але використання яких необхідне в інтересах охорони здоров'я. Розгляд документів та видача повідомлення здійснюються на безоплатній основі.

Щодо постачання медичних виробів як благодійності

Відповідно до доповненого Законом №540 п. 51-1 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ установлено, що у 2020 році коригування, встановлені абз. 1 пп. 140.5.9 ПКУ, не застосовуються, зокрема, щодо медичних виробів, які добровільно передані:

- громадським об'єднанням;

- благодійним організаціям;

- центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони здоров'я;

- іншим центральним органам виконавчої влади, які реалізують державну політику у сферах санітарного та епідемічного благополуччя населення, контролю якості та безпеки лікарських засобів, протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та іншим соціально небезпечним захворюванням;

- особі, уповноваженій на здійснення закупівель у сфері охорони здоров'я;

- закладам охорони здоров'я державної та/або комунальної власності;

- структурним підрозділам з питань охорони здоров'я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, 

протягом дії карантину, встановленого Кабміном на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19).

Тому «благодійна мета» буде досягнута лише при переданні медичних виробів вище вказаним організаціям. 

Оскільки порядок торгівлі лікарськими засобами, як і раніше, так і тепер, регламентується ст. 19 Закону України «Про лікарські засоби від 04.04.1996 р. №123/96-ВР. Нормами цієї статті встановлено, що оптова, роздрібна торгівля лікарськими засобами на території України здійснюється підприємствами, установами, організаціями та ФОП на підставі ліцензії, яка видається в порядку, встановленому законодавством.

Суб'єкт господарювання може здійснювати оптову, роздрібну торгівлю лікарськими засобами за умови відповідності ліцензійним умовам провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів), затвердженим постановою Кабміну від 30.11.2016 р. №929 (далі – Ліцензійні умови №929).

Провадження господарської діяльності з роздрібної торгівлі лікарськими засобами здійснюється через аптеку, аптечний пункт (п. 4 та 156 Ліцензійних умов №929).

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024933
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202429
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249105
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202435