• Посилання скопійовано

Чи потрібна ліцензія на зберігання пального в балонах?

Підприємство платник акцизу, має акцизні склади, де зберігає газ (пропан-бутан) для своїх виробничих потребр (ліцензію на зберігання палива). Підприємству потрібно для просушування вагонів використовувати лампи-горілки на газу, до яких прикріплюється балон і використовується пальне. Дані балони планують заправляти на АЗС. Чи потрібно нам показувати по акцизу використання даного газу, якщо у нас прихідної акцизної накладної не буде? Чи потрібно ліцензію на зберігання якщо дані балони 2-3 штуки заправлені будуть лежати в складі десь 1-2 дні ,поки їх не використають, але на цей склад немає ліцензії на зберігання чи буде це виробничим обладнанням і без ліцензії?

Акцизна накладна

Кам’янське  управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області інформує, що при придбанні пального суб’єктом господарювання, який зареєстрований платником акцизного податку, через АЗС чи АГЗС за готівку через свого представника, особа, яка реалізує пальне, зобов’язана в установлені терміни скласти акцизну накладну на такого суб’єкта господарювання та зареєструвати її в Єдиному реєстрі акцизних накладних. При придбанні пального представник суб’єкта господарювання повинен надати документ, який підтверджує його повноваження.

Така АН складається постачальником в одному примірнику, у верхній лівій частині такої АН зазначається (докладніше див. тут): 

  • у полі "Коди операцій для складання в одному примірнику" – цифра "7" реалізація пального платнику, при якій обсяг пального, на який такий платник може скласти акцизну накладну / розрахунок коригування акцизної накладної, не збільшується;
  • у полі "Умови оподаткування" – ознака щодо умов оподаткування пального "0";
  • у полі "Напрям використання" проставляється напрям 4 – реалізація пального у паливний бак транспортного засобу або тару споживача з акцизного складу, який є місцем роздрібної торгівлі пальним, на яке отримано ліцензію на право роздрібної торгівлі пальним.

По-перше, балони, у які заправляється пальне через ПРК на АЗС, є тарою споживача і тому не можуть бути акцизними складами, а по-друге, пальне з балонів можна тільки використати за призначенням, тому залишок пального в СЕА РП у отримувача не повинен збільшуватися, про що й свідчить код 7 для складання АН в одному примірнику.

Відповідно, покупець пального у балонах не отримує цей залишок пального в СЕА РП і тому не складатиме акцизну накладну на витрати цього пального для власних потреб.

 

Ліцензія на зберігання

Відповідно до ст. 15 Закону №481, суб’єкти господарювання (у тому числі іноземні суб’єкти господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) отримують ліцензії на зберігання пального на кожне місце зберігання пального.

Місце зберігання пального - місце (територія), на якому розташовані споруди та/або обладнання, та/або ємності, що використовуються для зберігання пального на праві власності або користування.

Ліцензія на право зберігання пального не отримується на місця зберігання пального, що використовуються:

  • підприємствами, установами та організаціями, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевого бюджету;
  • підприємствами, установами та організаціями системи державного резерву;
  • суб’єктами господарювання для зберігання пального, яке споживається для власних виробничо-технологічних потреб виключно на нафто- та газовидобувних майданчиках, бурових платформах і яке не реалізується через місця роздрібної торгівлі.

Також ліцензія не потрібна на зберігання пального виключно у споживчій тарі до 5 літрів або баку авто (ЗІР). Газовий балон є ємністю для зберігання пального і якщо балони для лампи-горілки мають ємність більше 5 л, то потрібно отримувати ліцензію. 

Звичайно, можна апелювати до того, що немає чіткої прив’язки до місця зберігання і ці балони є складовою обладнання, зокрема лампи-горілки, алетут ситуація неоднозначна, тому що це необхідно буде технічно довести. Адже декілька балонівфактично знаходяться в одному місці, наоптимальній відстані, що економічно обґрунтована,для просушки вагонів. Відповідальна особа буде робити їх переміщення через певний термін, 1-2 дні. 

Враховуючи зазначене, потрібно додати необхідні склади до існуючої ліцензії на зберігання пального, або ж зберігати балони за можливості на тому складі, на який вже отримано ліцензію на зберігання. Докладніше про те, як внести зміни до ліцензії, ми писали тут.

Штраф за зберігання пального без ліцензії становить 500,00 тис. грн відповідно до ст. 17 Закону №481

 

Виробниче обладнання

Підприємство використовує декілька ламп, які в системі бухгалтерського обліку відображені у складі основних засобів та малоцінних швидкозношуваних предметів (МШП). 

Спершу розберемося в термінах. Для цілей податкового кодексу основні засоби - матеріальні активи, крім вартості землі, незавершених капітальних інвестицій, автомобільних доріг загального користування, бібліотечних і архівних фондів, матеріальних активів, вартість яких не перевищує 20000 гривень, невиробничих основних засобів і нематеріальних активів), що призначаються платником податку для використання у господарській діяльності платника податку, вартість яких перевищує 20000 гривень і поступово зменшується у зв'язку з фізичним або моральним зносом та очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких з дати введення в експлуатацію становить понад один рік (або операційний цикл, якщо він довший за рік) (пп.14.1.138 ПКУ).

  • МШП є складовою запасів. В свою чергу запаси - активи, які утримуються  для  подальшого продажу (розподілу, передачі) за  умов  звичайної  господарської діяльності; 
  • перебувають у  процесі виробництва з метою подальшого продажу продукту виробництва;
  • утримуються для  споживання  під  час  виробництва продукції, виконання  робіт   та   надання   послуг,   а   також   управління підприємством (п.4 НП(С)БО 9).

Тобто, ключовим фактором у визнанні основних засобів або запасів виробничими активами є їх використання у господарській діяльності.

Господарська діяльність - діяльність особи, що пов'язана з виробництвом (виготовленням) та/або реалізацією товарів, виконанням робіт, наданням послуг, спрямована на отримання доходу і проводиться такою особою самостійно та/або через свої відокремлені підрозділи, а також через будь-яку іншу особу, що діє на користь першої особи, зокрема за договорами комісії, доручення та агентськими договорами (пп.14.1.36 ПКУ).

Тому, якщо лампи-горілки підприємство використовує у господарській діяльності, вони є виробничим обладнанням, незалежно від того, чи є ліцензія на зберігання балонів. Відсутність ліцензії свідчить тільки про порушення норм Закону № 481 і не змінює статус пального для цілей його обліку. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»