• Посилання скопійовано

Як розрахувати акциз при імпорті тютюнових виробів

Підприємство має намір імпортувати тютюнові вироби (УКТ ЗЕД 2402 20 90 20 Сигарети з фільтром) для подальшого продажу (ліцензія є). Як розрахувати акцизний податок, яка ставка акцизного податку застосовується для даного тютюнового виробу (адвалорна, специфічна чи адвалорна та специфічна одночасно)? Коли сплачується акцизний податок?

Імпорт, експорт тютюнових виробів здійснюються суб’єктами господарювання всіх форм власності без наявності ліцензії (ст. 15 Закону № 481). Роздрібна  та оптова торгівля тютюновими виробами може здійснюватися суб’єктами господарювання всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій на відповідну торгівлю.

Отже, для імпорту сигарет окремої ліцензії не потрібно, а вже оптова чи роздрібна торгівля здійснюється за наявності відповідної ліцензії.

Відповідно до пп. 14.1.107 ПКУ, марка акцизного податку — це спеціальний знак для маркування тютюнових виробів, віднесений до документів суворого обліку, який підтверджує сплату акцизного податку, легальність ввезення та реалізації на території України цих виробів. Ввезення на митну територію України, зберігання, транспортування, прийняття на комісію з метою продажу та продаж на митній території України не маркованих в установленому порядку тютюнових виробів забороняються (п. 226.11 ПКУ).

Для одержання марок акцизного податку імпортер повинен подати продавцю таких марок заявку-розрахунок за формою, затвердженою Мінфіном, документи, що підтверджують внесення плати за марки та сплату акцизного податку до відповідного бюджету (п. 226.14 ПКУ).

ДПС забороняється вимагати від імпортерів додаткових документів для видачі марок акцизного податку, якщо вони не передбачені ст. 226 ПКУ.

Порядок ввезення в Україну тютюнових виробів регламентовано ст. 227 ПКУ.

Відповідно до пп. «б» п. 227.1 ПКУ суб’єкти господарювання — юридичні та фізичні особи, які уклали з іноземними виробниками або іншими нерезидентами контракт (договір) про постачання в Україну алкогольних напоїв і тютюнових виробів, мають право ввозити на митну територію України імпортні алкогольні напої і тютюнові вироби, якщо маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів здійснюється в установленому порядку марками акцизного податку встановленого зразка.

Відповідно до пп. 222.2.2 ПКУ у разі ввезення маркованої підакцизної продукції на митну територію України податок сплачується під час придбання марок акцизного податку з доплатою (у разі потреби) на день подання митної декларації. 

Далі поетапно розглянемо, як відбуваються придбання акцизних марок та імпорт тютюнових виробів.

 

Етап перший — замовлення марок у ДПС

Імпортер подає засобами електронного зв’язку в електронній формі до ДПС за місцем своєї реєстрації для задоволення через два місяці потреби в марках попередню заявку-розрахунок про потребу в марках акцизного податку за їх видами.

 

Консультують податківці:

<...> До 18 числа місяця, в якому подано згідно з абзацом четвертим [пункту 3 Положення №1251] попередню заявку-розрахунок, покупці марок мають право здійснити корегування такої заяви-розрахунку в бік збільшення, що не перевищує визначеного в ній обсягу, шляхом подання додаткової попередньої заявки-розрахунку засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги» (абзац шостий пункту 3 [Положення №1251]).

Враховуючи викладене, звертаємо увагу на те, що терміни прийняття форм попередніх заявок-розрахунків про потребу в марках акцизного податку:

J(F)1314302 — з 01 до 07 (включно) числа поточного місяця;

J(F)1314402 — з 08 до 17 (включно) числа поточного місяця.

При цьому якщо останні дні строку подання припадають на вихідний або святковий день, то останнім днем строку подання вважається день, що настає за вихідним або святковим днем.

Роз’яснення ДПСУ від 10.07.2020

 

Разом із попередньою заявкою-розрахунком подаються реквізити платіжного документа/платіжних документів (номер, дата платіжного доручення та сума перерахованих коштів) на перерахування плати за виготовлення марок та звіт про використання марок, придбаних у попередньому місяці.

Якщо імпортер відмовляється отримати марки (зокрема, якщо передумав імпортувати товар), кошти за виготовлення марок не повертаються (абз. 8 п. 3 Положення №1251).

 

Етап другий — отримання марок

Відповідно до п. 10 Положення №1251, продаж марок здійснюється на підставі поданих покупцем марок за місцем його реєстрації як платника акцизного податку в електронній формі:

  • довідки про сплату суми акцизного податку, яка розрахована за ставками для готової продукції;
  • заявки-розрахунку кількості марок;
  • копії платіжного документа про перерахування суми акцизного податку з позначкою банку про дату виконання платіжного доручення — для імпортерів.

Докладніше про це читайте у розділі «Продаж марок» Положення №1251.

Марки передаються імпортеру відповідно до поданої ним заявки в терміни, узгоджені імпортером та органом ДПС, але не пізніше трьох робочих днів після подання заявки-розрахунку (п. 227.3 ПКУ).

 

Етап третій — передача марок нерезиденту-виробнику та ввезення товару

Придбані марки акцизного податку передаються покупцями марок (імпортерами) іноземним суб’єктам господарювання для маркування тютюнових виробів, що підлягають подальшому ввезенню на митну територію України (п. 227.4 ПКУ).

Для автомобільного та залізничного транспорту встановлено виключний перелік пунктів прикордонного контролю, через які тютюнові вироби можуть бути ввезені в Україну. Перелік пунктів затверджено постановою КМУ від 29.05.2013 №390.

Ввезення в Україну тютюнових виробів відбувається таким чином: тютюнові вироби, що вже були марковані нерезидентом-виробником, ввозяться на митну територію України в пункті пропуску через державний кордон України, зазначений у заявці на купівлю марок (пп. «а» п. 227.1 ПКУ); імпортер подає митним органам митну декларацію та примірник заявки-розрахунку з позначкою органу ДФС про сплату акцизного податку (п. «г» п. 227.1 ПКУ).

На випадок, якщо ДПС не може забезпечити необхідну кількість марок для продажу, тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, передбачено інший механізм – п. 69.20 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ. Докладніше про це – у роз’ясненні податківців тут. Якщо коротко, то можна надрукувати марки за кордоном, а акцизний податок з тютюнових виробів, маркованих такими марками, сплатити до подання митної декларації при ввезенні товару. Такі марки повинні мати розміри, колірну гаму та реквізити, які передбачені Положенням № 1251.

 

Розрахунок акцизного податку

У листі ДФСУ від 17.03.2016 р. № 577/99-99-25-01-01-18 наведено формули для обчислення акцизного податку одночасно за адвалорними та специфічними ставками для товарів за кодами 2402 20 90 10 та 2402 20 90 20 згідно з УКТ ЗЕД. 

У 2023 та 2024 році застосовуються тимчасові ставки акцизного податку для тютюнових виробів, зокрема, і для сигарет з фільтром (код УКТ ЗЕД 2402 20 90 20). Ці ставки наведені у п. 17 підрозділу 5  розділу ХХ ПКУ. Зведену інформацію про чинні ставки акцизного податку див. тутПокажемо на прикладі розрахунок акцизного податку для 1000 шт. сигарет з фільтром, МРЦ – 100 грн за пачку 20 шт.:

  • МРЦ за 1000 шт. = 100 грн / 20 шт.* 1000 шт. = 5000 грн;
  • Акциз за специфічною ставкою, що діє у 2023 році – 1567,64 грн/1000 шт.;
  • Акциз за адвалорною ставкою – 12% * 5000 грн = 600 грн;
  • Акциз одночасно за адвалорною та специфічною ставкою податку: 1567,64 + 600 = 2167,64 грн/1000 шт.;
  • Мінімальне акцизне податкове зобов’язання, що діє у 2023 році: 2097,12 грн/1000 шт.
  • Порівнюємо обчислений акциз з мінімальним зобов’язанням: 2167,64 грн > 2097,12 грн, бачимо, що сума акцизу більше;
  • При замовленні акцизних марок для 50 пачок сигарет з МРЦ 100 грн за пачку треба сплатити акциз в сумі 2167,64 грн.

Ми навели власне бачення такого розрахунку, тому для впевненості рекомендуємо отримати консультацію від самих податківців. В будь-якому разі з ними доведеться узгодити суму акцизного податку, яка належить до сплати, тому що вона має бути не меншою від розрахункової суми.

Якщо акцизні марки будуть друкуватися за кордоном (у випадку, коли ДПС під час воєнного стану не має можливості продати їх імпортеру), ця ж сума акцизу сплачується до подання імпортної митної декларації при ввезенні сигарет в Україну.

 

Ведення ЗЕД

У решті аспектів імпорт тютюнових виробів не відрізняється від імпорту непідакцизних товарів. СГ повинен укласти ЗЕД-контракт із постачальником, дотримуватися вимог Закону про ЗЕД, Закону про валюту та враховувати правила валютного нагляду. Тема імпорту товарів та валютних розрахунків дуже широка, тож пропонуємо ознайомитися з нашими статтями:

«Валютні розрахунки з нерезидентами: межі дозволеного під час війни» в «ДК» №21/2022;

«Митні платежі при імпорті товарів» у «ДК» №49/2021.

Також нагадаємо, що з 9 липня 2022 року Нацбанк збільшив строки розрахунків за експортно-імпортними операціями з колишніх 90 до 180 днів. Ми розповіли про це в «ДК» №29/2022.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»