• Посилання скопійовано

ФОП помилково подавав декларації та сплачував роздрібний акциз не в той район міста. Як виправити?

ФОП зареєстрований і має точку роздрібного продажу алкоголю у Пересипському районі м. Одеса. Акциз під час продажу алкоголю сплачувався у Приморський район. У який район треба було подавати декларацію? Чи потрібно подавати уточнюючу декларацію чи вона вважається поданою незважаючи на те, що подавалася в інший район? Чи обов'язково треба складати Додаток 10?

Реєстрація суб’єктів господарювання як платників акцизного податку здійснюється, зокрема, на підставі поданих за встановленою формою декларацій, які подаються:

  • суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі, які здійснюють реалізацію підакцизних товарів – за місцезнаходженням пункту продажу товарів;
  • всіма іншими суб’єктами господарювання – за місцезнаходженням юридичних осіб або місцем проживання фізичних осіб – підприємців.

Тож в даному випадку декларація з акцизного податку подається виключно до ДПС за місцезнаходженням пункту продажу товарів. Факт подання першої такої декларації означає автоматичну реєстрацію СГ платником роздрібного акцизу, тобто якихось заяв платнику подавати не потрібно.

Відповідно до пп. 223.2 ПКУ, суб'єкт господарювання роздрібної торгівлі, який здійснює реалізацію підакцизних товарів, подає щомісяця не пізніше 20 числа наступного періоду контролюючому органу за місцем реєстрації (тобто за місцем розташування пункту продажу підакцизних товарів) декларацію акцизного податку. Отже, декларації з акцизного податку подаються до контролюючих органів, які обслуговують адміністративно-територіальні одиниці, на яких розташовано пункти продажу підакцизних товарів. 

Суб'єкт господарювання роздрібної торгівлі, який здійснює реалізацію підакцизних товарів, сплачує податок за місцем здійснення реалізації таких товарів (пп. 222.3.2 ПКУ). Таким чином, акциз з роздрібного продажу алкогольних напоїв сплачується до місцевих бюджетів тих адміністративно-територіальних одиниць, на яких розташовані пункти продажу підакцизних товарів. В даному випадку випадку це Пересипський район м. Одеса. 

Якщо помилково подавали декларації та сплачували податок до іншого району, то це потрібно виправити. Докладніше про це читайте у нашій аналітиці.

В даному випадку до ДПС Пересипського району м. Одеса потрібно подати правильні декларації, а до ДПС Приморського району – уточнюючі декларації, якими обнулити суми акцизу, помилково задекларовані не в тому районі. Далі потрібно доплатити акциз до бюджету Пересипського району. Нажаль, це буде несвоєчасна сплата податку і податківці можуть застосувати штраф, передбачений ст. 124 ПКУ – 5% або 10% залежно від кількості днів прострочення. 

Є інший варіант погашення заборгованості з акцизу у Пересипському районі – відповідно до пп. 43.4 ПКУ зазначити у заяві на повернення зайво сплаченого акцизу у Приморський район напрямок поверненя - на погашення грошового зобов’язання та/або податкового боргу з інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, незалежно від виду бюджету. На нашу думку, таким іншим платежем може бути акцизний податок у Пересипському районі. Простіше кажучи, можна спробувати перекинути сплачений акциз у Приморському районі на сплату акцизу у Пересипському районі. Проте несвоєчасність такого погашення все одно залишається і може бути нарахований штраф за ст. 124 ПКУ, а перенаправлення податку з одного району до іншого може зайняти певний час, протягом якого збільшиться кількість днів прострочення.

Оскільки в даному випадку буде подано декілька декларацій із запізненням, то постає питання щодо розмірів штрафу за несвоєчасне подання декларацій за ст. 120 ПКУ, а саме:

  • в розмірі 340 грн, за кожне неподання (несвоєчасне подання) декларації (розрахунку);
  • в розмірі 1020 грн при повторному порушенні за несвоєчасне подання податкової декларації (розрахунку) платником податків незалежно від виду податку, за яке до такого платника протягом року вже було застосовано штраф за неподання (несвоєчасне подання) податкової декларації (розрахунку) та у період до одного року (до 365 або 366 днів – для високосного року) винесено податкове повідомлення-рішення (див. тут).

На нашу думку, це означає, що за декілька декларацій, які будуть подані одночасно, застосовується штраф 340 грн за кожну декларацію, якщо протягом року у платника ще не було аналогічних штрафів та винесених ППР.

Додаток 10 до декларації з акцизу подається лише у разі необхідності згідно з пп. 46.4 ПКУ. В даному випадку такої необхідності немає і додаток 10 не подається. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»