• Посилання скопійовано

Підприємство імпортує алкоголь з метод подальшого оптового продажу: чи сплачувати акциз?

Чи повинне підприємство оптової торгівлі, яке імпортує алкогольні напої з метод подальшого оптового продажу і має ліцензію на оптову торгівлю алкогольними напоями, сплачувати акцизний податок?

Чи потрібна ліцензія на імпорт алкогольних напоїв?

Відповідно до ст. 15 Закону №481, імпорт, експорт алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, здійснюються суб’єктами господарювання (у тому числі іноземними суб’єктами господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) всіх форм власності без наявності ліцензії.

 

Платник акцизного податку

Відповідно до пп. 14.1.145 ПКУ, підакцизні товари (продукція) - товари за кодами згідно з УКТ ЗЕД, на які ПКУ встановлено ставки акцизного податку. Ставки акцизного податку на алкогольні напої наведено в пп. 215.3.1 ПКУ. Таким чином, алкогольні напої є підакцизними товарами.

Згідно з пп. 213.1.3 ПКУ операції із ввезення підакцизних товарів (продукції) на митну територію України відноситься до об’єкту оподаткування акцизним податком.

Згідно з пп. 212.1.2 ПКУ платником акцизного податку є особа - суб'єкт господарювання, постійне представництво, які ввозять підакцизні товари (продукцію) на митну територію України.

Таким чином, оптове підприємство, яке імпортує (ввозить на митну територію Україні) алкогольні напої, є платником акцизного податку. Імпортери алкогольних напоїв заповнюють розділ «А» декларації з акцизного податку і додаток 1 до декларації. Декларація подається щомісяця за місцем реєстрації платником акцизного податку (за місцезнаходженням підприємства). 

 

Акцизні марки для підакцизних товарів

Підприємство, яке імпортує алкогольні напої, повинно придбавати в ДПС акцизні марки і передавати їх виробнику алкогольних напоїв (нерезиденту). Виробник маркуватиме алкогольну продукцію, призначену для експорту. Відтак імпортер імпортуватиме вже марковані алкогольні напої. 

Про особливості придбання, використання, списання марок, їх бухгалтерського обліку ми писали тут.

 

Сплата акцизного податку

Відповідно до пп. 222.2.2 ПКУ, у разі ввезення маркованої підакцизної продукції на митну територію України податок сплачується під час придбання марок акцизного податку з доплатою (у разі потреби) на день подання митної декларації.

 

Мінімальні оптово-відпускні ціни

Мінімальні оптово-відпускні ціни на алкогольні напої - ціни, які визначаються за кодами виробів Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності за 1 літр 100-відсоткового спирту, обраховані виходячи з найнижчої оптової ціни на вітчизняну або контрактної вартості на імпортну продукцію та податків і зборів, які відповідно до чинного законодавства підлягають сплаті з одиниці продукції вітчизняними виробниками й імпортерами, та з урахуванням вартості тари (див. ст. 1 Закону №481).

Для окремих видів алкогольних напоїв такі ціни встановлені додатком до Постанови КМУ від 30.10.2008 р. № 957.

Тобто, імпортер не може продати наведені в додатку до Постанови №957 алкогольні напої нижче за встановлену ціну.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»