• Посилання скопійовано

Акциз, ліцензія для пального в баку дизель-генератора

Підприємство планує придбати дизель-генератор та розмістити на рухомому причепі, як резервне джерело живлення. Пальне заливатиметься у бак генератора обсягом 240 літрів. Чи потрібна ліцензія на зберігання пального, чи реєструвати акцизний склад? Чи потрібен дозвіл на викиди і чи сплачувати екоподаток?

Ліцензія на зберігання пального

Зберігання пального в паливних баках транспортних засобів/технічному обладнанні/пристроях не потребує отримання ліцензії на право зберігання пального, оскільки дані резервуари не являються нерухомим майном та не мають чіткої прив’язки до місця (території) згідно з Законом №481.

Детальніше про це можна прочитати тут.

 

Акцизний склад

Відповідно до п. «г» ч. 2 пп. 14.1.6 ПКУ не є акцизним складом паливний бак як місткість для зберігання пального безпосередньо в транспортному засобі або обладнанні чи пристрої.

Дизель-генератор – це обладнання для безперервного забезпечення електроенергією. Таким чином, бак дизель-генератора не є акцизним складом.

Тому реєструвати акцизний склад не потрібно і підприємство щодо пального в баку генератора не є платником акцизного податку.

Такий самий висновок наведено, приміром, в ІПК ДПС від 30.10.2019 р. № 1109/6/99-00-04-01-01-15/ІПК.

 

Дозвіл на викиди

Відповідно до ст. 11 Закону «Про охорону атмосферного повітря» викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами можуть здійснюватися після отримання дозволу на викиди.

Відповідно до ст. 1 Закону «Про охорону атмосферного повітря»:

  • організоване стаціонарне джерело викиду - джерело викиду, з якого забруднюючі речовини надходять в атмосферне повітря через спеціально споруджені газоходи, димові труби, аераційні ліхтарі або інші споруди для відведення пилогазоповітряної суміші;
  • неорганізоване стаціонарне джерело викиду - джерело викиду, з якого забруднюючі речовини надходять в атмосферне повітря у вигляді ненаправлених потоків та яке не оснащене спеціальними спорудами для відведення пилогазоповітряної суміші;
  • джерело викиду - об’єкт (підприємство, цех, агрегат, установка, транспортний засіб тощо), з якого надходить в атмосферне повітря забруднююча речовина або суміш таких речовин.

Відповідно до пп. 14.1.230 ПКУ стаціонарне джерело забруднення - підприємство, цех, агрегат, установка або інший нерухомий об'єкт, що зберігає свої просторові координати протягом певного часу і здійснює викиди забруднюючих речовин в атмосферу та/або скиди забруднюючих речовин у водні об'єкти.

З наведеного випливає, що дозвіл на викиди отримується тільки на стаціонарні джерела викидів. Стаціонарні – це нерухомі об’єкти, які мають конкретну прив’язку до певної території.

Дизель-генератор на рухомому причепі до такого не відноситься. Його можна переміщати в просторі.

Тому, на наш погляд, на розглядуваний дизель-генератор отримувати дозвіл не потрібно.

Але органи Держпродспоживслужби, які видають дозвіл, можуть мати іншу думку з цього питання. Тому для уникнення непорозумінь рекомендуємо звернутися до цього органу за консультацією.

 

Екологічний податок

Платниками екологічного податку є, серед іншого, суб’єкти господарювання, які здійснюють викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення (див. пп. 240.1.1 ПКУ).

Що таке стаціонарні джерела забруднення, ми сказали вище. Це стаціонарні (нерухомі) об’єкти.

Дизель-генератор на рухомому причепі до такого не належать. Тому, на наш погляд, він не є стаціонарним джерелом. Отже, і екологічний податок в розглядуваній ситуації не справляється.

Але дивимося відповідь податкової на питання в категорії 117.06 ЗІР: «Що відноситься до стаціонарних джерел забруднення атмосфери?».

Податкова зазначає, що до стаціонарних джерел забруднення можна віднести генератори, мініелектростанції, газозварювальне обладнання (установки), які працюють на пальному при спаленні якого утворюються та викидаються в атмосферне повітря забруднюючі речовини або суміш таких речовин, що є об’єктом та базою оподаткування екологічним податком за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними джерелами.

Щоправда, податкова не уточнила, про які генератори йде мова в її консультації. Про рухомі і нерухомі, чи тільки про нерухомі?

На наш погляд, до стаціонарних джерел забруднення можна віднести тільки нерухомі генератори. Тобто, ті, які встановлені стаціонарно і які не можуть переміщуватися.

А ті генератори, які розміщені на рухомому причепі, на наш погляд, не відносяться до стаціонарних джерел забруднення.

Та оскільки податкова може мати іншу думку з цього питання, рекомендуємо звернутися за ІПК.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»