• Посилання скопійовано

Акцизні накладні та акцизні склади пересувні за умови торгівлі пальним за ставкою акцизу 0%

Чи формується акцизна накладна, якщо ставка акцизу становить 0%? Як включаються транспортні засоби до Переліку ТЗ, які переміщують пальне?

Щодо складання акцизної накладної, якщо ставка акцизу 0%

Пальне належить до підакцизних товарів, тому що воно міститься в переліку підакцизних товарів у ст. 215 ПКУ. Встановлення ставки 0% на підакцизний товар означає лише те, що акцизний податок не нараховується, проте сам товар не втрачає ознаку підакцизного товару.

Також діють норми ст. 231 ПКУ про те, що платник акцизного податку при ввезенні на митну територію України пального, з якого сплачено акцизний податок (в тому числі і при ввезенні за ставкою 0%), або на умовах, визначених ст. 229 ПКУ, або реалізації пального зобов’язаний скласти в електронній формі акцизну накладну за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД реалізованого пального та зареєструвати її в ЄРАН (пп. 231.1 ПКУ). Ставка 0% дозволяє реєструвати акцизні накладні без сплати акцизного податку.

Таким чином, платники акцизного податку не звільнені від обов’язку складати та реєструвати акцизні накладні за ставкою 0%, адже підприємство здійснює операції з фізичного переміщення пального, що відповідають поняттю «реалізація пального».

Отже, за умови оптової торгівлі пальним акцизні накладні складаються та реєструються за загальними правилами, незважаючи на те, що ставка акцизу становить 0%. Проте війна вносить свої корективи, про які ми писали тут:

 

Включення ТЗ до переліку ТЗ, які переміщують пальне

Транспортний засіб набуває статусу акцизного складу пересувного протягом періоду його використання, зокрема: 

  • для переміщення у ньому пального, яке реалізується; 
  • зберігання у ньому пального (пп. 14.1.6-1 ПКУ). 

Розпорядник акцизного складу пересувного – це суб'єкт господарювання – платник акцизного податку, який є власником пального і з використанням транспортного засобу (незалежно від того, кому він належить) реалізує або зберігає пальне (пп. 14.1.224-1 ПК). 

Реєстрація акцизного складу пересувного за заявою не передбачена нормами ПКУ. 

Авто набуває статусу акцизного складу пересувного після зазначення цього транспортного засобу у зареєстрованій акцизній накладній. Включення до Переліку ТЗ, у яких пальне переміщається по території України, у даному випадку проходить автоматично – на підставі даних акцизних накладних, зареєстрованих у ЄРАН.

Подання Заявки на переміщення пального актуальне лише для неплатників акцизного податку. Такі Заявки подаються СГ, які не є розпорядниками акцизних складів, до переміщення митною територією України у транспортних засобах, які не є акцизними складами пересувними, власного пального або спирту етилового для потреб власного споживання чи промислової переробки. СГ – неплатникам акцизу необхідно подавати Заявки на переміщення пального до настання дати початку періоду транспортування пального транспортними засобами, що не є акцизними складами пересувними.

Докладніше про це ми писали туттут та тут>>

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»