• Посилання скопійовано

Продаж алкогольної продукції та залишення на відповідальному зберіганні

Чи може виробник за договором поставки продати алкогольну підакцизну продукцію, залишивши її на своєму складі за договором відповідального зберігання? При реалізації готової продукції обов’язково потрібно реєструвати ТТН на переміщення алкогольних напоїв в Єдиному реєстрі. Чи складати ТТН в наведеній ситуації?

Чи потрібно складати ТТН?

Порядок застосування та складання ТТН встановлено Iнструкцією №154. Ця Iнструкція розроблена з метою встановлення єдиного порядку застосування форм ТТН на переміщення алкогольних напоїв (№1-ТН (алкогольні напої)) для оформлення перевезення автомобільним транспортом.

Відповідно до пп. 230.15 ПКУ, під час відвантаження горілки та лікеро-горілчаних виробів заповнюється ТТН, зареєстрована в Єдиному реєстрі ТТН на переміщення алкогольних напоїв, в якій представник контролюючого органу на акцизному складі робить відмітку про погодження відпуску шляхом проставляння штампа «Виїзд дозволено» та особистого підпису, зазначення часу виїзду з акцизного складу та показників пробігу транспортного засобу, а також здійснює запис у журналі реєстрації відвантаження горілки та лікеро-горілчаних виробів.

ПКУ у згаданій нормі каже про реєстрацію алкогольних ТТН в Єдиному реєстрі у разі відвантаження і транспортування горілки та лікеро-горілчаних виробів, відвантажених з акцизного складу підприємства, на якому виробляються горілка та лікеро-горілчані вироби.

Як сказано у пп. 14.1.6 ПКУ та у п. 10 Порядку №806, ТТН заповнює суб'єкт господарювання, що має ліцензії на виробництво та/або торгівлю алкогольними напоями, під час відвантаження алкогольних напоїв з акцизного складу. Зверніть увагу: не з будь-якого складу, а тільки з акцизного! Тому інші суб'єкти господарювання, які відвантажують алкогольні напої зі складів (місць їх зберігання), повинні скласти за кожним фактом такого відвантаження алкогольну ТТН без обов'язку реєстрації в Єдиному реєстрі.

З наведеного випливає, що якщо алкогольні напої не будуть переміщуватися (вивозитися) зі складу, а залишаться в ньому на відповідальному зберіганні, то немає підстав для складання ТТН і тим паче для реєстрації їх в Єдиному реєстрі.

 

Чи можна продати підакцизну продукцію алкогольну продукцію, залишивши її на акцизному складі?

Відповідно до пп. 216.1 ПКУ, датою виникнення податкових зобов'язань щодо підакцизних товарів (продукції), вироблених на митній території України, є дата їх реалізації особою, яка їх виробляє, незалежно від цілей і напрямів подальшого використання таких товарів (продукції), крім випадків, зазначених у статтях 225 та 229 цього Кодексу.

Відповідно до пп. 14.1.212 ПКУ, реалізація підакцизних товарів (продукції) - будь-які операції на митній території України, що передбачають відвантаження підакцизних товарів (продукції) згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими господарськими, цивільно-правовими договорами з передачею прав власності або без такої, за плату (компенсацію) або без такої, незалежно від строків її надання, а також безоплатного відвантаження товарів, у тому числі з давальницької сировини, реалізація суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів.

ПКУ не містить заборони продати підакцизну продукцію, але не відвантажувати її, а залишити на зберіганні на акцизному складі. Поряд з цим, як випливає з наведених нами норм ПКУ, ПЗ з акцизного податку виникатиме тільки на дату її відвантаження. Таким чином, якщо продукція продана і право власності на неї перейшло до покупця, але на підставі договору зберігання вона і надалі залишається на акцизному складі, ПЗ з акцизного податку не виникає. Воно виникне тільки тоді, коли продукція відвантажуватиметься, що і оформлятиметься ТТН.

На жаль, консультацій податкової з цього питання ми не знаємо. Що, як податкова матиме іншу думку? Тому для уникнення непорозумінь може бути доцільним отримати з цього питання індивідуальну податкову консультацію.

 ***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»

  • Чи можна пальне для генератора використати для заправки авто?
    Підприємство придбало та зберігає дизельне паливо для роботи генератора. Пальне зберігається у каністрах 5 л. без ліцензії на зберігання. Чи можна у період простою генератора заправляти цим пальним авто, у зв'язку з тим, що генератор не використовується, а пальне має обмежений строк зберігання?
    05.04.2024785
  • Що потрібно для того, щоб імпортувати гексан та продавати його оптом?
    Підприємство має намір займатися торгівлею продуктом під назвою «Гексан». Як обчислюється акциз при імпорті, а потім при продажі гексану? Чи потрібна ліцензія на торгівлю таким продуктом?
    01.04.202415
  • Ліцензія та акциз при продажу електроліту і акумуляторної кислоти
    Підприємство планує торгувати електролітом (код УКТ ЗЕД 8507 10 20) і акумуляторною кислотою (код 3806 10 00). Чи потрібно ставати платником акцизного податку? Чи потрібно оформляти ліцензію?
    29.03.202413
  • Чи може виробник алкоголю продати напої підприємству для використання під час свята?
    Підприємство – виробник алкогольних напоїв, який має ліцензію на виробництво та не має ліцензії на роздрібний продаж, планує продати партію алкогольних напоїв іншому підприємству, для використання під час святкових заходів для працівників. Це останнє підприємство також не має ліцензії на роздрібний продаж алкогольних напоїв. Чи може підприємство - виробник продати алкогольні напої підприємству, яке не має ліцензії на роздрібний продаж?
    08.03.202458
  • Чи виникає акцизний податок на пальне при продажу автомобіля з повним баком?
    Підприємство продає вроздріб нові автомобілі. За стандартами компанії перед продажем необхідно провести передпродажню підготовку товару, яка включає повний бак палива (це чітко прописано в стандартах, в разі невиконання – позбавлення права дилерства). При перевірці ДПС наполягає, що при постачанні авто з повним баком йде "умовний" продаж палива, тому необхідно реєструватись платником акцизу та отримувати ліцензію, вважають за потрібне накласти штраф за продаж палива без ліцензії. Чи правильно це?
    22.02.2024506