• Посилання скопійовано

Помилилися в коді УКТ ЗЕД пального: як заповнити додаток 1-1 до декларації з акцизу?

В декларації з акцизу за серпень 2021 р. у додатку 1-1 бензин А92 з кодом УКТ ЗЕД 2710124194 потрапив у в графу 7, тому що було допущено помилку: треба було зареєструвати бензин А92 з кодом 2710124134, тому у вересні зареєстрували розрахунок коригування. Чи потрібно заповнювати рядок додатку 1-1 з неправильним кодом і відображати значення у графі 7?

Як роз’яснюють податківці тут, обсяги пального за акцизними накладними/розрахунками коригування до акцизних накладних, якими коригуються показники акцизної накладної, складеної у звітному періоді, дата складання яких та дата реєстрації в ЄРАН припадають на різні звітні періоди, відображаються в Декларації того звітного періоду, в якому складені зазначені у пп. 4 та 5 п. 2 розд. V Порядку №14 примірники акцизної накладної/розрахунку коригування, за умови, що на момент подачі Декларації вони зареєстровані в ЄРАН. Тобто, зазначені акцизні накладні розрахунки коригування можуть бути зареєстровані, як в звітному періоді, так і протягом наступного за ним звітним періодом, включно по дату подачі платником Декларації за звітний період.

Розрахунки коригування відображаються у звітності за той період, у якому була відображена акцизна накладна, показники якої коригуються.

Зокрема, відповідно до пп. 5 п. 2 розд. V Порядку №14 у графі 5 «Обсяги пального за місцем діяльності за акцизними накладними, розрахунками коригування до акцизних накладних (в тис. л, приведеного до t 15 °C) - реалізованого» зазначаються обсяги реалізованого суб’єктом господарювання пального, приведеного до t 15 °C, зазначені в перших примірниках зареєстрованих у ЄРАН:

  • акцизних накладних, складених у звітному періоді (в даному випадку – у серпні 2021 р.);
  • розрахунках коригування до акцизних накладних, якими коригуються показники акцизної накладної, складеної у звітному періоді (в даному випадку - це розрахунок коригування до акцизної накладної, складеної у серпні і зареєстрований до подання декларації).

Отже, в даному випадку це означає, що в декларації за серпень потрібно відобразити бензин А92 з правильним кодом 2710124134, тому що помилка вже виправлена і розрахунок коригування вже зареєстровано в ЄРАН до подачі декларації. А саме:

  • За правильним кодом бензину А92 2710124134 заповнюються всі необхідні графи Додатку 1-1 до декларації з акцизу, зокрема, графи 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8. Значення в графі 7 не виникає;
  • Помилковий код А92 2710124194 не відображається в графах 1, 2, 5 та 7 Додатку 1-1 до декларації з акцизу, оскільки помилкова акцизна накладна з таким кодом вже виправлена до подання декларації, тобто дані помилкової акцизної накладної разом з відповідним РК виведені в нуль.

Таким чином, декларація з акцизного податку буде складена правильно і негативних наслідків не буде.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»