• Посилання скопійовано

ФОП хоче виробляти та продавати пиво вроздріб: чи є обмеження?

ФОП придбав пивоварню та планує виробництво живого пива з подальшою реалізацією в пабі. Чи потрібна ФОПу ліцензія на виробництво і реалізацію? Чи буде платником акцизного збору? Чи потрібно РРО? Чи може бути платником єдиного податку і на якій групі?

Щодо виробництва пива

ФОП – платник єдиного податку І-ІІІ групи не може виробляти будь-які підакцизні товари без виключення, навіть пиво. Відповідно до пп.  3 пп. 291.5.1 ПКУ не можуть бути платниками єдиного податку першої - третьої груп суб'єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи - підприємці), які здійснюють виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів та діяльності фізичних осіб, пов’язаної з роздрібним продажем пива, сидру, пері (без додання спирту) та столових вин). Отже, такі види діяльності, як виробництво та оптовий продаж пива, ФОП-єдинникам не дозволені, на відміну від роздрібної торгівлі пивом. 

Проте ФОП на загальній системі може виробляти пиво. Виробництво і торгівля алкогольними напоями підлягають ліцензуванню в порядку, встановленому Законом № 481. Оскільки пиво належить до алкогольних напоїв (ст. 1 Закону № 481), то його вробництво теж ліцензується.

Згідно зі ст. 4 Закону № 481, така ліцензія видається строком на п’ять років, а плата за неї справляється щорічно в розмірі 780 грн. Порядок видачі ліцензії на виробництво пива визначено ст. 3 Закону № 481. Для того, аби отримати ліцензію, треба подати до ДФСУ заяву в довільній формі. До неї потрібно додати копії засновницьких документів; атестат виробництва, виданий центральним органом виконавчої влади, уповноваженим відповідно до законодавства; документ, що підтверджує внесення річної плати за ліцензію. Більш докладно – у нашій новині тут.

 

Щодо роздрібної торгівлі пивом та акцизного податку

 ФОП  – платник єдиного податку 1-3 групи має право здійснювати роздрібний продаж пива, сидру, пері (без додання спирту) за наявності ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та за умови дотримання вимог застосування спрощеної системи оподаткування, передбачених ПКУ. Докладніше ми про це писали тут.

Підприємці - платники ЄП  повинні сплачувати акцизний податок з вартості продажу пива, сидру, пері (без додання спирту) та столових вин за ставкою 5% відповідно до пп. 215.3.10 ПКУ та подавати декларацію з акцизного податку із заповненням розділу Д та додатку 6 у строки, встановлені для місячного звітного податкового періоду. 

Оскільки ліцензію не можна отримати без наявності зареєстрованого РРО, то діяльність з роздрібного продажу пива, сидру, пері (без додання спирту) вимагає застосування РРО незалежно від перебування на єдиному податку чи на загальній системі.

Зверніть увагу, пп. 14.1.144 ПКУ відносить пиво до товарів із товарною позицією 2203 згідно з УКТ ЗЕД, а це означає, що тільки пиво, яке належить до цієї товарної позиції, є підакцизним товаром. Безалкогольне пиво належить до товарної позиції 2202 згідно з УКТ ЗЕД, а тому не є підакцизним товаром. Відповідно, всі вищезазначені обмеження щодо підакцизних товарів не стосуються виробництва та продажу безалкогольного пива, але очевидно, що це не є метою діяльності даного ФОП.

Також ми писали про акциз для "єдиноподатників" у нашій аналітиці, розділ: «Коли ФОП-«єдинник» може стати платником акцизного податку?».

Для ФОП на загальній системі немає жодних обмежень щодо роздрібної торгівлі підакцизними товарами. На загальних підставах застосовується РРО, сплачується акциз та подається декларація з акцизного податку.

 

Висновки:

1. ФОП на єдиному податку 1-3 групи не може виробляти пиво;

2. ФОП на загальній системі може виробляти пиво за умови отримання ліцензії на виробництво та продавати пиво вроздріб за наявності роздрібної ліцензії та РРО – без жодних обмежень;

3. ФОП на єдиному податку та на загальній системі може продавати пиво вроздріб за умови отримання роздрібної ліцензії та застосування РРО;

4. Роздрібний продаж пива вимагає сплати акцизу 5% та подання декларації з акцизу, незалежно від перебування ФОП на єдиному податку чи на загальній системі;

5. На безалкогольне пиво всі ці обмеження не поширюються, ліцензії не потрібні.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»

  • Ліцензія та акциз при продажу електроліту і акумуляторної кислоти
    Підприємство планує торгувати електролітом (код УКТ ЗЕД 8507 10 20) і акумуляторною кислотою (код 3806 10 00). Чи потрібно ставати платником акцизного податку? Чи потрібно оформляти ліцензію?
    Сьогодні 11:046
  • Чи може виробник алкоголю продати напої підприємству для використання під час свята?
    Підприємство – виробник алкогольних напоїв, який має ліцензію на виробництво та не має ліцензії на роздрібний продаж, планує продати партію алкогольних напоїв іншому підприємству, для використання під час святкових заходів для працівників. Це останнє підприємство також не має ліцензії на роздрібний продаж алкогольних напоїв. Чи може підприємство - виробник продати алкогольні напої підприємству, яке не має ліцензії на роздрібний продаж?
    08.03.202455
  • Чи виникає акцизний податок на пальне при продажу автомобіля з повним баком?
    Підприємство продає вроздріб нові автомобілі. За стандартами компанії перед продажем необхідно провести передпродажню підготовку товару, яка включає повний бак палива (це чітко прописано в стандартах, в разі невиконання – позбавлення права дилерства). При перевірці ДПС наполягає, що при постачанні авто з повним баком йде "умовний" продаж палива, тому необхідно реєструватись платником акцизу та отримувати ліцензію, вважають за потрібне накласти штраф за продаж палива без ліцензії. Чи правильно це?
    22.02.2024473
  • Чи потрібна ліцензія на зберігання пального в балонах?
    Підприємство платник акцизу, має акцизні склади, де зберігає газ (пропан-бутан) для своїх виробничих потребр (ліцензію на зберігання палива). Підприємству потрібно для просушування вагонів використовувати лампи-горілки на газу, до яких прикріплюється балон і використовується пальне. Дані балони планують заправляти на АЗС. Чи потрібно нам показувати по акцизу використання даного газу, якщо у нас прихідної акцизної накладної не буде? Чи потрібно ліцензію на зберігання якщо дані балони 2-3 штуки заправлені будуть лежати в складі десь 1-2 дні ,поки їх не використають, але на цей склад немає ліцензії на зберігання чи буде це виробничим обладнанням і без ліцензії?
    06.02.202467
  • Невідповідність даних МД та транспортної накладної CMR: нюанси застосування нульової ставки ПДВ
    Підприємство-виробник експортувало до Молдови вироби з металу. Митна декларація містить такі відомості: номенклатура «фланцевий профіль P30», кількість - 8000 шт; CMR: номенклатура «профіль P30», кількість – 800 шт. Митна декларація оформлена правильно та засвідчує факт перетинання митного кордону України. Чи може стати причиною відмови в застосуванні 0% ставки ПДВ невідповідність в МД та CMR?
    09.01.202472