• Посилання скопійовано

Як сплачувати акцизний податок та яку звітність подавати у разі виробництва та продажу пива у ресторані?

Суб’єкт господарювання виробляє пиво у ресторані і там же його реалізує вроздріб. Коли виникає обов’язок сплачувати акцизний податок? Як заповнити звіт за ф. №2-РС?

Відповідно до п. 216.1 ПКУ датою виникнення податкових зобов'язань щодо підакцизних товарів (продукції), вироблених на митній території України, є дата їх реалізації особою, яка їх виробляє, незалежно від цілей і напрямів подальшого використання таких товарів (продукції), крім випадків, зазначених у ст. 225 та 229 ПКУ.

Підстави, на яких податкове зобов'язання щодо втраченого підакцизного товару (продукції) не виникає, зазначені в п. 216.3 ПКУ. А саме, якщо:

  • платник податку документально зафіксував ці втрати та надав контролюючим органам необхідні докази того, що відповідний підакцизний товар (продукцію) втрачено внаслідок аварії, пожежі, повені чи інших форс-мажорних обставин і його використання на митній території України є неможливим;
  • підакцизний товар (продукцію) втрачено внаслідок випаровування в процесі виробництва, обробки, переробки, зберігання чи транспортування такого товару (продукції) чи з іншої причини, пов'язаної з природним результатом. Ця вимога застосовується у разі втрати підакцизних товарів (продукції) у межах нормативів втрат, які затверджуються в порядку, що визначається Кабміном.

Суми акцизу, що підлягають сплаті з підакцизних товарів (продукції), вироблених на митній території України, визначаються платником податку самостійно, виходячи з об'єктів, бази оподаткування та ставок цього податку, що діють на дату виникнення податкових зобов'язань (п. 217.1 ПКУ).

Таким чином, в даній ситуації зобов’язання з акцизного податку виникає на дату продажу виробленого пива. При цьому застосовується ставка 2,78 грн за 1 літр пива із солоду (код УКТ ЗЕД 2203 00) відповідно до пп. 215.3.1 ПКУ.

На дату продажу кожної партії пива податкове зобов’язання з акцизу за цією партією розраховується як результат множення кількості проданого пива в літрах на ставку 2,78 грн/літр.

У звіті за ф. №2-РС заповнюється лише розділ І «Обіг алкогольних напоїв».

У графах 1, 2 зазначаються відповідно вид та код алкогольних напоїв згідно з додатком до наказу Міністерства фінансів України від 11 лютого 2016 року № 49 "Про затвердження форм звітів щодо виробництва й обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів та порядків їх заповнення".

Для пива це вид «Пиво із солоду (солодове)» та код 84.

Одиниця виміру – декалітр (дал).

Обсяги виробленого пива наводяться в графі 5, а реалізованого – в графі 8 з розподілом продажів по Україні та на експорт.

Акцизний податок розраховується на обсяги проданого пива на внутрішному ринку (експортні операції не підлягають оподаткуванню на підставі пп. 213.2.1 ПКУ).

У графі 11 вказуються втрати при зберіганні, відпуску продукції (пива) на лабораторні потреби тощо у звітному місяці, а у графі 12 вказується кількість продукції, яка відпущена іншим підрозділам підприємства для виробництва алкогольних напоїв у звітному місяці – за наявності таких операцій.

Оскільки як виробники підакцизних товарів (продукції) на митній території України, так і суб’єкти господарювання роздрібної торгівлі, які здійснюють реалізацію підакцизних товарів, є платниками акцизного податку (пп. 212.1.1 та 212.1.11 ПКУ), то особа, яка одночасно виробляє пиво та реалізує його через власну роздрібну мережу, сплачує акцизний податок:

  • як виробник пива — за ставкою, встановленою пп. 215.3.1 ПКУ (у 2018 р. — 2,78 грн за 1 л пива);
  • як суб’єкт господарювання роздрібної торгівлі, що здійснює реалізацію підакцизних товарів — за ставкою 5 % вартості реалізованого пива через роздрібну мережу на власних торговельних майданчиках (з ПДВ і без урахування акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів).

Обидва зобов’язання виникають на дату продажу пива, в даному випадку це дата його роздрібного продажу гостям ресторану.

У декларації з акцизного податку слід заповнити розділ А, до якого додається додаток 1  – в частині «виробничого» акцизу і розділ Д з додатком 6 – в частині роздрібного акцизу. Про заповнення додатку 6 ми писали тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»