• Посилання скопійовано

Як відобразити в декларації з акцизу суму пільги з акцизного податку на вартість сонячної електроенергії

ТОВ виробляє електричну енергію з альтернативних джерел (сонячна енергія). Які додатки до декларації з акцизного податку потрібно подавати та як їх заповнювати?

Об’єктом оподаткування акцизним податком є операції з оптового постачання електричної енергії (пп. 213.1.10 ПКУ).

Відповідно до пп. 212.1.12 та пп. 212.1.13 ПКУ платниками акцизного податку є:

  • Оптовий постачальник електричної енергії.
  • Виробники електричної енергії, які мають ліцензію на право здійснення підприємницької діяльності з виробництва електричної енергії і продають її поза оптовим ринком електричної енергії.

Не є платниками податку особи, які здійснюють діяльність з виробництва електричної енергії за умови її продажу на оптовому ринку електричної енергії та/або з постачання електричної енергії, крім платників, зазначених в пп.  212.1.12 ПКУ.

У загальному випадку всі виробники електроенергії, у тому числі виробленої кваліфікованими когенераційними установками та/або з відновлюваних джерел енергії, з урахуванням положень Закону №2019, які набрали чинності з 01.07.2019 pоку, є платниками акцизного податку та, відповідно, у них виникає податковий обов’язок з обчислення, декларування та сплати акцизного податку з урахуванням наявних об’єктів оподаткування – тобто якщо у виробника є об’єкти оподаткування, то є і акцизний податок.

Не підлягають оподаткуванню операції з реалізації електричної енергії, виробленої кваліфікованими когенераційними установками та/або з відновлюваних джерел енергії (пп. 213.2.8 ПКУ).

До відновлюваних джерел енергії належать енергія сонячна, вітрова, геотермальна, гідротермальна, аеротермальна, енергія хвиль та припливів, гідроенергія, енергія біомаси, газу з органічних відходів, газу каналізаційно-очисних станцій, біогазів, та вторинні енергетичні ресурси, до яких належать доменний та коксівний гази, газ метан дегазації вугільних родовищ, перетворення скидного енергопотенціалу технологічних процесів – див. тут.

Зауважимо, що платники, які здійснюють операції з реалізації електроенергії, виробленої кваліфікованими когенераційними установками або з відновлювальних джерел енергії і мають відповідні ліцензії на здійснення таких операцій, зобов’язані за кожний звітний період (місяць) подавати податкові декларації з акцизного податку незалежно від того, здійснювали вони господарську діяльність у звітному періоді, чи ні.

За наявності оборотів, які не підлягають оподаткуванню, звільняються від оподаткування, також подається Розшифровка оборотів, які не підлягають оподаткуванню, звільняються від оподаткування, оподатковуються за нульовою ставкою (Додаток 4 до декларації).

Отже, якщо підприємство реалізує лише електричну енергію з альтернативних джерел (сонячна енергія), йому потрібно заповнювати додаток 4 до декларації з акцизного податку. Приклад заповнення додатку 4 за березень 2020 р. наводимо нижче (фрагмент таблиці, сума умовна).

Код товару (продукції)

згідно з УКТ ЗЕД

Опис товару (продук-ції) згідно з УКТ ЗЕД

Код пільги згідно з довідником податкових пільг (Д) або класифікатором звільнень (К)

Сума акцизного податку, не сплачена з операцій, що:

Строк користування податковою пільгою у звітному періоді2

Сума податкової пільги, що використана за цільовим призначенням2

 

звільня-ються від оподат-кування

(грн)

оподатковуються за нульовою ставкою (грн)

 
 

2

3

8

9

10

16

17

 

2716 00 00 00

 

Електрична енергія

14020054

 

1000

-

01.03.2020 – 31.03.2020

1000

 

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»

  • Чи може виробник алкоголю продати напої підприємству для використання під час свята?
    Підприємство – виробник алкогольних напоїв, який має ліцензію на виробництво та не має ліцензії на роздрібний продаж, планує продати партію алкогольних напоїв іншому підприємству, для використання під час святкових заходів для працівників. Це останнє підприємство також не має ліцензії на роздрібний продаж алкогольних напоїв. Чи може підприємство - виробник продати алкогольні напої підприємству, яке не має ліцензії на роздрібний продаж?
    08.03.202455
  • Чи виникає акцизний податок на пальне при продажу автомобіля з повним баком?
    Підприємство продає вроздріб нові автомобілі. За стандартами компанії перед продажем необхідно провести передпродажню підготовку товару, яка включає повний бак палива (це чітко прописано в стандартах, в разі невиконання – позбавлення права дилерства). При перевірці ДПС наполягає, що при постачанні авто з повним баком йде "умовний" продаж палива, тому необхідно реєструватись платником акцизу та отримувати ліцензію, вважають за потрібне накласти штраф за продаж палива без ліцензії. Чи правильно це?
    22.02.2024470
  • Чи потрібна ліцензія на зберігання пального в балонах?
    Підприємство платник акцизу, має акцизні склади, де зберігає газ (пропан-бутан) для своїх виробничих потребр (ліцензію на зберігання палива). Підприємству потрібно для просушування вагонів використовувати лампи-горілки на газу, до яких прикріплюється балон і використовується пальне. Дані балони планують заправляти на АЗС. Чи потрібно нам показувати по акцизу використання даного газу, якщо у нас прихідної акцизної накладної не буде? Чи потрібно ліцензію на зберігання якщо дані балони 2-3 штуки заправлені будуть лежати в складі десь 1-2 дні ,поки їх не використають, але на цей склад немає ліцензії на зберігання чи буде це виробничим обладнанням і без ліцензії?
    06.02.202467
  • Невідповідність даних МД та транспортної накладної CMR: нюанси застосування нульової ставки ПДВ
    Підприємство-виробник експортувало до Молдови вироби з металу. Митна декларація містить такі відомості: номенклатура «фланцевий профіль P30», кількість - 8000 шт; CMR: номенклатура «профіль P30», кількість – 800 шт. Митна декларація оформлена правильно та засвідчує факт перетинання митного кордону України. Чи може стати причиною відмови в застосуванні 0% ставки ПДВ невідповідність в МД та CMR?
    09.01.202472
  • Коли складати ТТН, видаткову, податкову та акцизну накладні при перевезенні пального, яке триває кілька днів?
    Постачальник склав ТТН на перевезення пального датою 22.12.2023 р., видаткова накладна складена 25.12.2023 р. та акцизна накладна – 25.12.2023 р. Отримання пального за договором відбувається на території покупця. Фактична дата отримання - 25.12.2023 р., що зафіксовано в ТТН та у видатковій накладній. Чи буде помилкою, якщо дата ТТН та видаткової накладної різні, а акцизна накладна складена датою фактичного отримання?
    04.01.2024203