• Посилання скопійовано

Як анулювати реєстрацію платника акцизного податку?

Підприємство зареєстроване платником акцизного податку та є розпорядником акцизних складів. У 2020 році воно вже не планує здійснювати реалізацію пального. Як самостійно анулювати реєстрацію платника акцизного податку?

Порядок виключення платника акцизного податку з реєстру платників регламентований п. 12 Порядку №408.

Виключення платника акцизного податку з реєстру платників здійснюється, зокрема, у разі, коли відповідна особа подає заяву про анулювання реєстрації у зв’язку з припиненням діяльності з реалізації пального. Заява надсилається у порядку, встановленому для реєстрації, та розглядається контролюючим органом протягом трьох робочих днів після її надходження. У такому разі датою анулювання реєстрації платника акцизного податку є дата виключення його з реєстру платників.

Анулювання реєстрації платника акцизного податку проводиться за умови, що в СЕА РП дорівнюють нулю значення показників обсягів залишків пального/спирту етилового, що обліковуються за таким платником, всіма його акцизними складами/акцизними складами пересувними та кодами товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД.

Анулювання реєстрації акцизного складу здійснюється в разі виведення акцизного складу з експлуатації та подання заяви з відміткою про анулювання реєстрації акцизного складу в системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового. У разі подання зазначеної заяви платником акцизного податку надсилається повідомлення про закриття та припинення експлуатації такого об’єкта оподаткування відповідно до вимог пп. 63.3 ПКУ.

Анулювання реєстрації акцизного складу проводиться за умови, що в СЕА РП  дорівнюють нулю значення показників обсягів залишків пального/спирту етилового, що обліковуються за таким акцизним складом за всіма кодами товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД. 

Отже, перед поданням заяви слід  списати весь залишок пального в СЕА РП за кожним акцизним складом, зареєструвавши в СЕА РП відповідні акцизні накладні.

У разі анулювання реєстрації платника акцизного податку анулюється реєстрація всіх його акцизних складів.

Форма заяви затверджена наказом Мінфіну №262.

У реквізиті «2. Дія та вид діяльності» слід проставити позначки:

  • АНУЛЮВАННЯ РЕЄСТРАЦІЇ ПЛАТНИКА ПОДАТКУ;
  • АНУЛЮВАННЯ РЕЄСТРАЦІЇ АКЦИЗНОГО(ИХ) СКЛАДУ(ІВ).

Ревізит «5. Відомості про акцизні склади» не заповнюється.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»