• Посилання скопійовано

У якому періоді акцизна накладна включається до декларації?

Дата складання акцизної накладної 28.11.2019 р., а дата реєстрації першого та другого примірника - 01.12.2019 р. У якому звітному періоді відображати таку акцизну накладну в декларації з акцизного податку?

Правила заповнення декларації акцизного податку викладено у Порядку №14. Згідно з п. 2 Розділу V, додаток 1-1 заповнюється так:

  • у графі 5 відображаються обсяги реалізованого пального за зареєстрованими в ЄРАН акцизними накладними, виданими отримувачу пального, розрахунками коригування до акцизних накладних;
  • у графах 6-10 відображаються обсяги реалізованого пального за зареєстрованими в ЄРАН акцизними накладними, які не видавалися отримувачу пального, розрахунками коригування до акцизних накладних за відповідними типами причин.

При цьому в ІПК від 04.06.2018 р. №2444/6/99-99-15-03-03-15/ІПК податківці роз’яснювали, що у додатку 1-1 до декларації відображаються ті акцизні накладні/розрахунки коригування до акцизних накладних, які зареєстровані в ЄРАН у тому звітному періоді, за який подається декларація.

Відповідно, якщо дата складання і реєстрації акцизної накладної припадають на один звітний період, то обсяг реалізованого пального відображається в декларації за цей звітний період.

Варто звернути увагу, що після змін у порядку адміністрування акцизного податку і порядку складання акцизних накладних (зокрема, у двох примірниках) підхід податківців не змінився.

Так, у ІПК ДПС від 22.11.2019 р. №1493/6/99-00-07-03-03-15/ІПК вони вказали, що обсяги пального відображаються в декларації акцизного податку за той звітний період, в якому здійснено реєстрацію в ЄРАН першого та другого примірника акцизних накладних/розрахунків коригування незалежно від того, чи був порушений платником термін реєстрації вказаних документів.

Таким чином, у ситуації, коли реєстрації першого та другого примірників акцизної накладної відбувається у різних податкових періодах, показники акцизної накладної відображаються в декларації за період, в якому зареєстрована друга акцизна накладна.

Тож, не залежно від того, чи зареєстрована акцизна накладна у встановлені для її реєстрації терміни, чи ні, в декларацію з акцизного податку вона включається у тому місяця в якому її фактично було зареєстровано. А у разі складання АН у двох примірниках, така АН включається до декларації у періоді реєстрації саме другого її примірника.

Зважаючи на умови запитання, в даному випадку акцизна накладна включається до декларації з акцизного податку за грудень 2019 року.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»