• Посилання скопійовано

Імпорт метанолу: чи слід реєструватися платником АП та складати АН?

У вересні 2019 р. підприємство імпортувало підакцизний товар (метанол, код УКТ ЗЕД - 2905110000) та при розмитненні сплатило акциз. Метанол використовуватиметься у власному хімічному виробництві. Чи треба реєструватися платником акцизу, складати акцизну накладну та декларацію?

Запитання:

Підприємство у вересні 2019 року здійснило імпорт підакцизного товару - метанолу технічного (код УКТ ЗЕД - 2905110000) та при розмитненні сплатило акцизний податок. Метанол використовуватиметься у власному хімічному виробництві для вироблення непідакцизної продукції.

  • Чи повинно підприємство реєструватися платником акцизного податку?
  • Чи потрібно на дану операцію реєструвати акцизну накладну?
  • Чи потрібно на цю операцію подавати декларацію з акцизного податку, і якщо так, то протягом якого часу необхідно подавати такі декларації? 
  • Якими нормами закону це (п. 1-3) регламентується?

Підприємство постійно ввозить метанол технічний та користується нульовою ставкою акцизного податку згідно з пп. 229.6 ПКУ (виписує та погашає податкові векселі). Цей випадок поодинокий, пов’язаний з неможливістю у даний момент оформити податковий вексель.

 

Відповідь:

Щодо реєстрації платником акцизного податку

У випадку ввезення суб'єктом господарювання пального на митну територію України, такий суб'єкт є платником акцизного податку відповідно до пп. 212.1.2 ПКУ та згідно з пп. 222.2.1 ПКУ сплачує акцизний податок до або в день подання митної декларації.

Крім того, реалізація пального для цілей розділу VI ПКУ в абз. 2 пп. 14.1.212 ПКУ визначена як будь-які операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального з переходом права власності на таке пальне чи без такого переходу, за плату (компенсацію) чи без такої плати на митній території України з акцизного складу/акцизного складу пересувного, зокрема, для власного споживання чи промислової переробки.

Не вважаються реалізацією пального операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України, зокрема, при використанні пального, з якого сплачено акцизний податок, виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки суб’єктами господарювання, які не є розпорядниками акцизного складу.

Своєю чергою, не є акцизним складом (пп. 14.1.6 ПКУ) приміщення або територія, на кожній з яких загальна місткість розташованих ємностей для навантаження-розвантаження та зберігання пального не перевищує 200 кубічних метрів, а суб’єкт господарювання (крім платника єдиного податку четвертої групи) - власник або користувач такого приміщення або території отримує протягом календарного року пальне в обсягах, що не перевищують 1000 кубічних метрів (без урахування обсягу пального, отриманого через паливороздавальні колонки в місцях роздрібної торгівлі пальним, на які отримано відповідні ліцензії), та використовує пальне виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки і не здійснює операцій з реалізації та зберігання пального іншим особам.

Отже, якщо у підприємства немає акцизного складу, то воно не здійснює реалізацію пального на митній території України. Тому воно не повинно реєструватися платником акцизного податку, подавати декларації з акцизного податку та реєструвати акцизну накладну. Воно вже сплатило акцизний податок на митниці, після цього метанол є очищеним від митних платежів і може використовуватись далі у звичайному порядку для виробництва непідакцизної продукції.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»