• Посилання скопійовано

Чи потрібно встановлювати витратоміри на акцизному складі?

На території зареєстрованого акцизного складу розміщено ємності для зберігання бензолу (для переробки в непідакцизну продукцію) та ємності з колонкою для зберігання пального для власних потреб. Чи потрібно встановлювати витратоміри-лічильники та рівнеміри з їхньою реєстрацією в Реєстрі?

Як роз’яснюють податківці, обов’язковою вимогою при здійсненні операції з реалізації пального є обладнання акцизних складів витратомірами – лічильниками кожного місця відпуску пального наливом з акцизного складу та рівнемірами – лічильниками рівня таких товарів у резервуарі на кожному введеному в експлуатацію стаціонарному резервуарі, розташованому на акцизному складі.

Водночас, паливороздавальні колонки та/або оливороздавальні колонки, встановлені на акцизних складах, на які є позитивні результати повірки або оцінка відповідності, проведені відповідно до законодавства, виконують функції витратомірів-лічильників.

До 1 жовтня 2019 року можна відпускати пальне без наявності зареєстрованих в Реєстрі витратомірів-лічильників та рівнемірів-лічильників  з акцизного складу, де розташовані резервуари, загальна місткість яких перевищує 1000 куб. метрів, але не перевищує 20000 куб. метрів, а до 1 січня 2020 року без витратомірів та рівнемірів можна відпускати пальне зі складу з резервуарами, місткість яких не перевищує 1000 куб. метрів.

При цьому, згідно з пп. 14.1.212 ПКУ реалізація пального для цілей розділу VI ПКУ - будь-які операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального з переходом права власності на таке пальне чи без такого переходу, за плату (компенсацію) чи без такої плати на митній території України з акцизного складу/акцизного складу пересувного.

Не вважаються реалізацією пального операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України (пп. 14.1.212 ПКУ):

  • у споживчій тарі ємністю до 5 літрів (включно), крім операцій з реалізації такого пального його виробниками;
  • при використанні пального, з якого сплачено акцизний податок, виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки суб’єктами господарювання, які не є розпорядниками акцизного складу.

Зважаючи на те, що підприємство є розпорядником акцизного складу, воно зобов’язане облаштувати всі ємності на такому акцизному складі витратомірами, лічильниками (за виключенням паливороздавальних колонок, про які ми писали вище) та рівнемірами в обов’язковому порядку.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»