• Посилання скопійовано

Відвантаження пального платнику акцизного податку: порядок складання АН

04.07.2019 р. платник акцизу відвантажив пальне платнику акцизу. Відправлено на реєстрацію АН із зазначенням уніфікованого номеру АС та акцизного складу пересувного: зазначено «Помилка», не вказано акцизний склад пересувний, вказано лише уніфікованій номер АС, зазначено «Помилка». Як скласти АН на таку операцію?

Складання акцизної накладної ф. «П»

Норми пп. 231.3 ПКУ зобов’язують скласти АН у двох примірниках у разі реалізації пального:

  • з акцизного складу до іншого акцизного складу, в т. ч. через трубопровід або з використанням акцизного складу пересувного, у разі, якщо до реалізації пального такий інший акцизний склад уже відомий;
  • з акцизного складу до акцизного складу пересувного;
  • з акцизного складу пересувного до іншого акцизного складу пересувного;
  • з акцизного складу пересувного до акцизного складу.

Особа, яка склала АН в двох примірниках, повинна:

  • перший примірник її зареєструвати ЄРАН;
  • другий примірник в день її складання надіслати розпоряднику акцизного складу – отримувачу пального.

Розпорядник акцизного складу/розпорядник акцизного складу пересувного – отримувач пального зобов'язаний зареєструвати другий примірник такої АН в ЄРАН після реєстрації її першого примірника та отримання пального на акцизний склад/акцизний склад пересувний.

Норми пп. 231.6 ПКУ встановлюють реєстрацію в ЄРАН:

1) першого примірника АН при реалізації пального:

  • з акцизного складу – не пізніше дня реалізації пального з акцизного складу;
  • з акцизного складу пересувного до іншого акцизного складу пересувного – не пізніше дня реалізації пального з акцизного складу пересувного;
  • з акцизного складу пересувного до акцизного складу – після фактичного отримання пального на акцизний склад, але не пізніше 3 к.д., наступних за датою складання АН;

2) другого примірника АН – після фактичного отримання пального на акцизний склад/акцизний склад пересувний, але не пізніше 3 к.д., наступних за днем отримання пального розпорядником акцизного складу/акцизного складу пересувного – отримувачем пального.

Однак нормами п. 23 підрозділу 5 розділу ХХ ПКУ передбачено, що АН та розрахунки коригування, складені:

  • з 1 до 31.07.2019 р. (включно), реєструються в ЄРАН у період з 23.07.2019 р. до 15.08.2019 р. (включно);
  • з 01.08.2019 р., реєструються в ЄРАН у терміни, передбачені п. 231.6 ПКУ.

 

Порядок заповнення акцизної накладної ф. «П»

Складання АН ф. «П» та порядок її заповнення наведено в розд. II Порядку № 262.

Нормами п. 3 розд. ІІ Порядку №262 передбачено, що АН (її перший примірник – для АН, що складаються у двох примірниках) може бути складена та зареєстрована в ЄРАН після фактичного отримання пального, але не пізніше 3 к.д., наступних за днем отримання пального, у разі реалізації пального з акцизного складу пересувного:

  • до паливного бака транспортного засобу або технічного обладнання, пристрою;
  • до місця зберігання пального, яке не є акцизним складом.

Відповідно до п. 4 розд. ІІ Порядку №262 у першому рядку верхньої лівої частині АН зазначається цифровий код операції «0» - тому що платник здійснює операцію, яка не належить до операцій, на які АН складається в одному примірнику. У другому рядку верхньої лівої частині АН зазначається ознака щодо умов оподаткування пального. Цифра «0» проставляється у разі інших операцій, які не належать до операцій, віднесених до одного з кодів ознаки умов оподаткування «1 – 5».

У третьому рядку верхньої лівої частині АН зазначається ознака щодо напрямів використання пального «2» – реалізація пального з акцизного складу до іншого акцизного складу з використанням акцизного складу пересувного у разі, якщо до реалізації пального такий інший акцизний склад уже відомий.

У верхній правій частині АН зазначається номер її примірника із наявної кількості примірників. Для АН, що складаються у двох примірниках (код операції «0»), у відповідних полях зазначаються цифри «1» або «2» (номер примірника) та «2» (кількість примірників). У разі складення другого примірника АН у відповідному полі зазначається реєстраційний номер зареєстрованого в ЄРАН її першого примірника.

В АН зазначаються реквізити акцизного складу або пересувного акцизного складу, з якого фізично відвантажене (відпущене) пальне, а також на який фізично воно відвантажене (отримане):

  • уніфікований номер акцизного складу в системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового;
  • номер держреєстрації транспортного засобу, двосимвольний код типу транспортного засобу (автомобільного, залізничного, повітряного, морського, річкового, трубопровідного), з якого фізично відвантажене (відпущене) пальне, дані про місткість ємності (секцій), з якої (яких) здійснено відвантаження (відпуск) пального (загальна місткість; кількість секцій; місткість секцій, з яких здійснено відвантаження (відпуск) пального, на обсяги якого виписана АН).

При цьому в абз. 1 та 4 п. 7 розд. ІІ Порядку №262 вказано, що в АН обов'язково зазначаються дані лише про один акцизний склад/пересувний акцизний склад, з якого фізично відвантажене (відпущене) пальне, та про один акцизний склад/пересувний акцизний склад, на який фізично відвантажене (отримане) пальне, крім реалізації пального з одного акцизного складу до іншого з використанням акцизного складу пересувного у разі, якщо до реалізації пального такий інший акцизний склад уже відомий.

У таких АН, крім реквізитів акцизного складу, з якого фізично відвантажене (відпущене) пальне, та акцизного складу, на який фізично відвантажене (отримане) пальне, обов'язково вносяться дані щодо пересувного акцизного складу, яким здійснюється транспортування пального.

Такі дані вносяться до відповідного рядка правої частини АН (акцизний склад пересувний, на який фізично відвантажене (отримане) пальне) незалежно від того, хто є розпорядником такого пересувного акцизного складу (особа, що реалізує пальне, або особа - отримувач пального) (див. зразок заповнення АН).

У разі зміни власника пального, яке знаходиться в акцизному складі пересувному, без відвантаження (відпуску) пального на інший акцизний склад пересувний слід звернути увагу на вимоги абз. 5 п. 15 розд. ІІ Порядку №262, відповідно до якого:

  • в лівій частині АН зазначаються реквізити особи, яка реалізує пальне;
  • у правій частині АН – нового власника такого пального як його отримувача;
  • в лівій та правій частинах такої АН – пересувного акцизного складу, з якого фізично відвантажене (відпущене) пальне та на який воно фізично відвантажене (отримане) (див. зразок заповнення АН).

Крім цього, у такому випадку у третьому рядку верхньої лівої частині АН зазначається ознака щодо напрямів використання пального «0», як для пального, з яким здійснюються операції, що не віднесені до одного з кодів ознаки напряму використання «1 – 4» (див. зразок з аповнення АН).

Таблична частина АН заповнюється в порядку, наведеному в п. 16 розд. ІІ Порядку №262:

  • у графі 1 зазначається код товарної підкатегорії пального згідно з УКТ ЗЕД (10 знаків);
  • до графи 2 вноситься інформація щодо опису пального згідно з УКТ ЗЕД;
  • у графах 3, 4 зазначається інформація щодо обсягу реалізованого (відвантаженого, втраченого) або ввезеного пального:

- у кілограмах (графа 3);

- у літрах, приведених до температури 15° C (графа 4).

Внесені до цих граф показники можуть мати лише додатне значення (зі знаком «+»).

 

Відповідальність та штрафи

Відповідальність платників акцизного податку за порушення порядку реєстрації АН та РК до них в ЄРАН встановлена ст. 120-2 ПКУ.

Про те, що п. 25 підрозд. 5 розд. XX ПКУ передбачено, що норми пп. 1202.11202.3 ПКУ, якими запроваджені нові штрафні санкції, застосовуються з 01.10.2019 р. див. тут.

***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»