• Посилання скопійовано

Постачання електроенергії: чи є підприємство платником акцизного податку?

Підприємство має ліцензію на виробництво електроенергії, є членом ОРЕ та здійснює продаж електроенергії ДП «Енергоринок» за зеленим тарифом. Чи є таке підприємство платником акцизного податку?

Згідно з пп. 212.1.13 ПКУ платниками акцизного податку, зокрема, є виробники електричної енергії, які мають ліцензію на право здійснення підприємницької діяльності з виробництва електричної енергії і продають її поза оптовим ринком електричної енергії.

При цьому, не є платниками податку особи, які здійснюють діяльність з виробництва електричної енергії за умови її продажу на оптовому ринку електричної енергії та/або з постачання електричної енергії, крім платників, зазначених в пп. 212.1.12 ПКУ (оптові постачальники електричної енергії).

Оптовим ринком електричної енергії є ринок, що створюється суб'єктами господарської діяльності для України купівлі-продажу електричної енергії на підставі договору між членами оптового ринку електричної енергії.

Тобто, як роз’яснюють податківці у ІПК від 21.02.2019 р. №648/6/99-99-15-03-03-15/ІПК, платниками акцизного податку можуть бути тільки оптовий постачальник електроенергії та виробники електроенергії, які мають ліцензію на право здійснення підприємницької діяльності з виробництва електроенергії та продають її поза оптовим ринком електричної енергії.

Тож, якщо підприємство є виробником електричної енергії і здійснює її реалізацію лише ДП «Енергоринок», таке підприємство не є платником акцизного податку.

А ось у випадку, якщо підприємство лише здійснює постачання електричної енергії (в т. ч. тільки оптове) без його виробництва, то такий суб’єкт господарювання є платником акцизного податку на підставі пп. 212.1.12 ПКУ.

Окрім зазначимо, що не підлягають оподаткуванню операції з реалізації електричної енергії, виробленої кваліфікованими когенераційними установками та/або з відновлюваних джерел енергії (пп. 213.2.8 ПКУ).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»