• Посилання скопійовано

Норми списання палива за одним авто є більшими за нормативні: як бути?

Для авто підприємства є норми списання палива, затверджені Мінінфрастуктури, але на одному авто збільшилася витрата палива (вище затверджених норм). На техстанції нічого зробити не можуть. Як документально оформити збільшення витрати палива?

Розпочнемо з того, що підприємства при виборі норм списання палива керуються таким:

  • якщо у Нормах №43 перераховані марки, моделі, характеристики автомобілів, якими користується підприємство, то воно може списувати витрати щодо пального у межах Норм №43;
  • якщо перераховані у Нормах №43 марки, моделі, характеристики автомобілів НЕ відповідають тим, яким користується підприємство (тобто відсутні у Наказі №43), тоді підприємство може звернутися до ДП «ДержавтотрансНДІпроекту» із заявкою про встановлення відповідних тимчасових індивідуальних базових лінійних норм. Варто зауважити, що встановлені таким чином норми вводяться в дію наказом керівника підприємства, є чинними тільки для автомобілів цього підприємства та втрачають чинність при введенні в дію в Україні постійних норм витрат палива та мастильних матеріалів на відповідні моделі (модифікації) автомобілів (абз. 2 пп. 2.1.5 Наказу №43);
  • також можливий третій варіант – розроблення власних норм витрачання палива. Так, колись говорили податківці (лист ДПІ в Калiнiнському р-нi м. Донецька ГУ Мiндоходiв у Донецькій областi від 25.02.2014 р. №3938/10/05-63-06-3, щоправда, цю консультацію вони надали платнику податків після судової тяганини із ним). Втім, слід бути готовим до відстоювання такої позиції (далі – про це).

Оскільки відповідно до умов питання підприємство користується нормами, затвердженими Міністерством інфраструктури України, то зазначимо таке: відповідно до  абз.1 пп. 2.1.5 Наказу № 43 для нових моделей (модифікацій) автомобілів та автомобілів оригінальної конструкції, що не увійшли до цього документу, обладнання, що встановлюється на колісних транспортних засобах, технологічних машин і механізмів, автомобілів при виконанні спеціальної роботи або здійсненні перевезень в специфічних умовах експлуатації, виконанні технологічних операцій встановлюються тимчасові та тимчасові індивідуальні, базові, базові лінійні та диференційовані норми витрат палива з уточненням, за необхідності, коефіцієнтів їх коригування, які розробляються головним інститутом Міністерства інфраструктури України ДержавтотрансНДІпроектом за заявками заводів-виробників чи підприємств - власників автомобілів на договірних засадах.

Усі зміни щодо акцизів
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Тимчасові індивідуальні норми розроблюються ДержавтотрансНДІпроектом на один рік (період апробації) і діють лише для підприємства (суб’єкта господарювання), яке замовило їх розроблення. Відлік розпочинається з дати підпису підприємством-замовником розроблених норм.

Після закінчення встановленого періоду апробації підприємство-замовник подає розробникові за визначеною ДП «ДержавтотрансНДІпроект» формою дані щодо апробації з наведенням експлуатаційних умов. Після цього термін дії тимчасової індивідуальної норми подовжується. При цьому встановлюється наступний період апробації з можливим її коригуванням (якщо існують дані щодо апробації тимчасових індивідуальних норм у різноманітних природно-кліматичних, дорожніх та інших умовах різних суб’єктів господарювання та необхідність такого коригування).

 

Зверніть увагу!

Тимчасові індивідуальні норми втрачають чинність у разі затвердження Мінінфраструктури за поданням ДП «ДержавтотрансНДІпроект» тимчасових загальних норм і постійних загальних норм. Тимчасові норми розроблюються за заявками заводів-виробників із проведенням повного комплексу випробовувань обґрунтованої кількості зразків техніки та відповідних досліджень. А постійні норми встановлюються за позитивними результатами широкомасштабної апробації в різних регіонах країни та в умовах експлуатації різних підприємств раніше розроблених тимчасових норм або тимчасових індивідуальних норм (абз. 4 пп. 2.1.5 Наказу № 43).

 

Таким чином, вважаємо, що якщо раніше Мінінфраструктури не зазначило про коригуючі коефіцієнти в розроблених ними нормах, то підприємство може спробувати зараз звернутися із цим проханням. Вважаємо, що у вищенаведених нормах чітко немає обмеження щодо терміну подачі такого прохання щодо встановлення саме коефіцієнтів коригування. А ось самі норми можуть бути скориговані лише після року апробації.

Також вважаємо, що підприємство може керуватися коригуючими коефіцієнтами, зазначеними у Наказі №43, зокрема, викладеними у пп. 3.1.10 Наказу №43[1]. Щоправда, таке рішення обов’язково слід затвердити у внутрішньому наказі (наприклад, Положенні про використання службових транспортних засобів/Положенні про списання паливно-мастильних матеріалів).

За такими коригуючими коефіцієнтами податківці у "Віснику" від 10.08.2018 р. №30 (982) у матеріалі «Витрати пального: як обґрунтувати застосування коригуючих коефіцієнтів» зазначають таке:

«Особливості застосування пп. 3.1.10  Норм №43 розглянуто в листі №1186/25/10-15, в якому зазначено, що:

  • наведений коефіцієнт не є рекомендованим, але його використання є цілком правомірним за умов, викладених у примітці до цього підпункту;
  • суб’єкт господарювання відповідно до п. 1.9 розділу 1 Норм №43 відстежує зміни показників паливної економічності автомобілів у процесі експлуатації та використовує коефіцієнт, передбачений пп. 3.1.10 цих Норм, не за замовчуванням і у повному обсязі за настанням певного віку або пробігу, а в разі підтверд­ження такої необхідності — диференційовано по парку;
  • документальне підтвердження необхідності (обґрунтованості) використання коригуючих коефіцієнтів здійснюється підприємствами відповідно до п. 3.5 зазначених Норм.

При цьому підприємство може робити це як самостійно, шляхом призначення уповноваженої особи, так і з залученням СТО, де обслуговується автомобіль. У разі підтвердження обґрунтованості застосування будь-якого коригуючого коефіцієнту, що відповідає фактичним потребам, у тому числі його максимально допустимого значення згідно з пп. 3.1.10 Норм № 43 відповідно до встановлених умов щодо періоду експлуатації та загального пробігу, є правомірним

Тобто застосування коефіцієнту, передбаченого цим підпунктом, може бути обґрунтовано як уповноваженою особою, призначеною керівником підприємства (наприклад, механіком або керівником такого структурного підрозділу), так і СТО».

 

На замітку!

Мінінфраструктури у листі від 21.02.2017 р. №1441/18/10-17 наполягає, що встановлення нормативних витрат палива, за визначенням, не може безпосередньо базуватися на фактичних обсягах витрат палива, що використовується автомобілем. Дані щодо споживання палива, отримані під час експлуатації (зокрема, дані контрольних заїздів або відповідних обстежень тощо), не є підставою для встановлення базових лінійних норм або безпосередньо нормативних витрат палива. Однак ці дані можуть бути використані підприємствами для обґрунтування встановлення конкретних значень коригуючих коефіцієнтів (у регламентованих межах) при розрахунках нормативних витрат палива в певних умовах експлуатації, виявлення причин перевитрат палива, резервів економії тощо. Про це ми детально писали тут.

 

Що стосується власних затверджених норм щодо списання палива та як впливає на оподаткування (податок на прибуток та ПДВ) списання палива понад встановлену норму), то детально про все це ми писали тут.

Таким чином, у підприємства при списанні палива понад норми щодо однієї машини є лише для цілей ПДВ (тобто збереження ПК з ПДВ щодо придбаного палива). Аби зберегти й цей ПК радимо підприємству:

  • або у внутрішньому документі зазначили, що при списанні використовуються норми палива, затверджені Мінінфрастуктури, а коригуючі  коефіцієнти підприємство бере із Наказу №43;
  • або ж підприємство звернеться до Мінінфрастуктури із проханням встановити коригуючі коефіцієнти;
  • або ж підприємство на основі отриманих норм від Мінінфрастуктури розробить власні норми списання палива, втім відразу для всіх машин.

 


[1] 3.1.10 Коригуючі коефіцієнти для автомобілів, що експлуатуються:

  • більше 5 років із загальним пробігом понад 100 тис. км - до 3%;
  • більше 8 років або із загальним пробігом понад 150 тис. км - до 5%;
  • більше 11 років або із загальним пробігом понад 250 тис. км - до 7%;
  • більше 14 років або із загальним пробігом понад 400 тис. км - до 9%.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»

  • Чи можна пальне для генератора використати для заправки авто?
    Підприємство придбало та зберігає дизельне паливо для роботи генератора. Пальне зберігається у каністрах 5 л. без ліцензії на зберігання. Чи можна у період простою генератора заправляти цим пальним авто, у зв'язку з тим, що генератор не використовується, а пальне має обмежений строк зберігання?
    05.04.2024781
  • Що потрібно для того, щоб імпортувати гексан та продавати його оптом?
    Підприємство має намір займатися торгівлею продуктом під назвою «Гексан». Як обчислюється акциз при імпорті, а потім при продажі гексану? Чи потрібна ліцензія на торгівлю таким продуктом?
    01.04.202415
  • Ліцензія та акциз при продажу електроліту і акумуляторної кислоти
    Підприємство планує торгувати електролітом (код УКТ ЗЕД 8507 10 20) і акумуляторною кислотою (код 3806 10 00). Чи потрібно ставати платником акцизного податку? Чи потрібно оформляти ліцензію?
    29.03.202413
  • Чи може виробник алкоголю продати напої підприємству для використання під час свята?
    Підприємство – виробник алкогольних напоїв, який має ліцензію на виробництво та не має ліцензії на роздрібний продаж, планує продати партію алкогольних напоїв іншому підприємству, для використання під час святкових заходів для працівників. Це останнє підприємство також не має ліцензії на роздрібний продаж алкогольних напоїв. Чи може підприємство - виробник продати алкогольні напої підприємству, яке не має ліцензії на роздрібний продаж?
    08.03.202458
  • Чи виникає акцизний податок на пальне при продажу автомобіля з повним баком?
    Підприємство продає вроздріб нові автомобілі. За стандартами компанії перед продажем необхідно провести передпродажню підготовку товару, яка включає повний бак палива (це чітко прописано в стандартах, в разі невиконання – позбавлення права дилерства). При перевірці ДПС наполягає, що при постачанні авто з повним баком йде "умовний" продаж палива, тому необхідно реєструватись платником акцизу та отримувати ліцензію, вважають за потрібне накласти штраф за продаж палива без ліцензії. Чи правильно це?
    22.02.2024506