• Посилання скопійовано

Чи потрібна ліцензія або дозвіл неприбутковій організації при закупівлі медикаментів?

Неприбуткова організація планує надати допомогу центрам соціальної адаптації медикаментами (бинти, вата, аспірин тощо). Чи потрібна ліцензія або дозвіл при закупівлі медикаментів? Чи потрібні якісь особливі умови або (документи) для оприбуткування на склад неприбуткової організації?

Насамперед зазначимо, що неприбутковим підприємством, установою та організацією для цілей оподаткування податком на прибуток підприємств є підприємство, установа та організація, що одночасно відповідає вимогам, наведеним в пп. 133.4.1 ПКУ.

На виконання вимог пп. 133.4.2 ПКУ, доходи (прибутки) неприбуткової організації використовуються виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами.

Доходи неприбуткових релігійних організацій використовуються також для здійснення неприбуткової (добродійної) діяльності, передбаченої законом для релігійних організацій, у тому числі надання гуманітарної допомоги, здійснення благодійної діяльності, милосердя.

Нагадаємо, що в ч. 1 ст. 52 ГКУ, некомерційне господарювання визначено як самостійна систематична господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання, спрямована на досягнення економічних, соціальних та інших результатів без мети одержання прибутку.

Відповідно до ст. 19 Закону №123, оптова, роздрібна торгівля лікарськими засобами на території України здійснюється підприємствами, установами, організаціями та фізичними особами - підприємцями на підставі ліцензії, яка видається в порядку, встановленому законодавством.

В п. 2 Ліцензійних умов №929 зазначено, що дія цих Ліцензійних умов поширюється на всіх суб'єктів господарювання, зокрема, на зареєстрованих в установленому законодавством порядку юридичних осіб незалежно від їх організаційно-правової форми та форми власності, фізичних осіб - підприємців, які провадять господарську діяльність з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів).

Ліцензіат зобов'язаний виконувати вимоги цих Ліцензійних умов, а здобувач ліцензії - їм відповідати.

Дія цих Ліцензійних умов не поширюється на суб'єктів господарювання, які провадять господарську діяльність з імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів) відповідно до Законів "Про гуманітарну допомогу""Про благодійну діяльність та благодійні організації" №5073 та "Про виконання програм Глобального фонду для боротьби із СНІДом, туберкульозом та малярією в Україні".

Загальні засади благодійної діяльності в Україні визначає Закон №5073, який також забезпечує правове регулювання відносин у суспільстві, спрямованих на розвиток благодійної діяльності, утвердження гуманізму і милосердя, забезпечує сприятливі умови для утворення і діяльності благодійних організацій. 

Благодійна організація в ч. 3 ст. 1 Закону №5073 визначена як юридична особа приватного права, установчі документи якої визначають благодійну діяльність в одній чи кількох сферах, визначених цим Законом, як основну мету її діяльності.

Отже, ліцензія або дозвіл при закупівлі медикаментів неприбутковій організації не потрібна.

Чинне законодавство також не містить якісь особливі умови або (документи) для оприбуткування лікарських засобів на склад неприбуткової організації. У цьому разі слід оформлювати первинні документи (прибуткові та видаткові накладні, матеріальні звіти тощо), що передбачені Методичними рекомендаціями №2 та типові форми яких затверджені наказом Мінстату від 21.06.1996 р. № 193.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Ліцензії і дозволи»