• Посилання скопійовано

Чи торкнуться зміни до Закону "Про Митний тариф України" новозавезенного товару?

У зв'язку з тим, що з 03.07.2020 р. набув чинності Закон "Про Митний тариф України", в якому була низка змін по кодах УКТ ЗЕД, ці зміни торкнуться новозавезенного товару? Або раніше завезений товар в деклараціях під одним кодом, повинен продаватися з 03.07 вже з новими кодами УКТ ЗЕД? Наприклад, раніше ми завозили лампи з кодом 8543709000. З 3го липня ми повинні продавати з кодом 8539500000 (згідно змін)?

З 02.07.2020 р. набув чинності Закон України «Про Митний тариф України від» 04.06.2020 р. № 674-IX (далі – Закон №674), тобто, з дня його опублікуванням в газеті "Голос України" від 02.07.2020 р. №109, яким встановлюється Митний тариф України .

Відповідно до ч. 4 ст. 3 Закону №674 визнано таким, що втратив чинність (частково) з вказаної дати Закон України "Про Митний тариф України" від 19.09.2013 р. № 584-VII.

Митний тариф України є невід'ємною частиною Закону №674 та містить перелік ставок загальнодержавного податку - ввізного мита на товари, що ввозяться на митну територію України і систематизовані згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТ ЗЕД), складеною на основі Гармонізованої системи опису та кодування товарів.

В основних правилах інтерпретації УКТ ЗЕД Закону №674 зазначено, що класифікація товарів в УКТ ЗЕД здійснюється за встановленими цим законом правилами.

Назви розділів, груп і підгруп наводяться лише для зручності користування УКТ ЗЕД. Для юридичних цілей класифікація товарів в УКТ ЗЕД здійснюється виходячи з назв товарних позицій і відповідних приміток до розділів чи груп і, якщо цими назвами не передбачено іншого. 

При цьому для юридичних цілей класифікація товарів у товарних підпозиціях, товарних категоріях і товарних підкатегоріях здійснюється відповідно до назви останніх, а також приміток, які їх стосуються, з урахуванням певних застережень (mutatis mutandis), положень вищезазначених правил за умови, що порівнювати можна лише назви одного рівня деталізації. Для цілей цього правила також можуть застосовуватися відповідні примітки до розділів і груп, якщо в контексті не зазначено інше (ч. 6 Основних правилах інтерпретації УКТ ЗЕД Закону №674).

Отже, починаючи з 02.07.2020 р. необхідно застосовувати (вказувати) коди УТК ЗЕД встановлені Законом №674.

Тому раніше завезений товар (лампи з кодом 8543709000) має продаватися з новими кодами УКТ ЗЕД (8539500000), встановленими Законом №674.

Для приведення обліку у відповідність необхідно провести обов’язкову інвентаризацію з метою виявлення товару, коди УКТ ЗЕД на який змінилися.

Далі інвентаризаційна комісія повинна скласти акт, відомість чи інший документ із обов’язковим зазначенням попередніх кодів УКТ ЗЕД товару та нових кодів УКТ ЗЕД, встановлених Законом №674.

У подальшому мають застосовуватися коди УКТ ЗЕД відповідно до чинного законодавства на момент здійснення господарської операції.

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Закони та підзаконні акти»