• Посилання скопійовано

Зміна розміру відрахувань держпідприємств: з якої дати починає діяти?

Чи має право ДП застосовувати при звітуванні за І квартал 2020 року зменшений норматив відрахування чистого прибутку (передбачений постановою КМУ №349), якщо на момент звітування Постанову було прийнято, оприлюднено, але не опубліковано?

Відповідно до п. 1 ст. 52 Закону №794, постанови КМУ (крім постанов, що містять інформацію з обмеженим доступом) набирають чинності з дня їх офіційного опублікування, якщо інше не передбачено самими постановами, але не раніше дня їх опублікування.

Своєю чергою, п. 5 ст. 52 Закону №794 встановлено, що офіційне опублікування постанов КМУ здійснюється в газеті "Урядовий кур’єр" та "Офіційному Віснику України", а також в інших офіційних друкованих виданнях і друкованих засобах масової інформації, визначених законом.

Крім того, акти КМУ оприлюднюються шляхом їх розміщення на офіційному веб-сайті КМУ. Зверніть увагу, що оприлюднення постанови на веб-сайті КМУ не є його офіційним опублікуванням, а отже, не призводить до набрання чинності постановою.

Зважаючи на те, що Постанова КМУ №349 (якою передбачається зміна частки відрахування частини чистого прибутку з 1 січня 2020 року) була опублікована у "Урядовому кур’єрі" лише 13.05.2020 року (відповідно з цієї дати вона і набирає своєї чинності щодо внесених змін), то до цієї дати Постанова КМУ №138  (про затвердження Порядку відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями) діє у попередній редакції з відповідними частками відрахування.

При цьому п. 9 ст. 75 ГКУ передбачено, що розподіл прибутку (доходу) державних комерційних підприємств здійснюється відповідно до затвердженого фінансового плану з урахуванням вимог ГКУ та інших законів (зокрема, і Порядку №138).

Розрахунок частини чистого прибутку (доходу) разом з фінансовою звітністю, складеною відповідно до положень (стандартів) бухгалтерського обліку, подається державними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями до органів державної податкової служби у строк, передбачений для подання декларації з податку на прибуток підприємств.

Отже, платники частини чистого прибутку (доходу) за підсумками фінансово-господарської діяльності повинні подати до контролюючих органів Розрахунок із застосуванням нормативів відрахування частини чистого прибутку (доходу), встановленими з урахуванням положень Порядку №138, що діє на дату подання такого розрахунку.

Таким чином вважаємо, що у разі, якщо платник податку подає декларацію, фінансову звітність та розрахунок до 13.05.2020 р. (а це виходить, що всі платники, оскільки граничний термін звітування з податку на прибуток 12.05.2020 р.) має застосовувати частку відрахування до держбюджету без врахування змін Постановою №349 (у розмірі 90%).

А після 13.05.2020 року такий платник має право здійснити перерахунок відповідно до нової частки (оскільки, як передбачено Постановою №349, вона діє з 01.01.2020 року) і подати уточнюючу Декларацію за І квартал 2020 року та уточнити показники Розрахунку. Якщо з уточненням показників Декларації проблем особливих не виникає (передбачено подання «уточнюючої» Декларації), то з Розрахунком є певне питання, враховуючи те, що формою Розрахунку не передбачено проведення уточнень.

Щодо цього, податківці роз’яснювали, що в такому випадку платник податку має право самостійно здійснити відмітку «уточнюючий» (наприклад, шляхом подання доповнення до розрахунку).

У разі, якщо платник податку вже подав Декларацію із врахуванням змін, передбачених Постановою №349, то радимо звернутись до податківців з цього питання за індивідуальною консультацією, щоб в подальшому у них не було до цього питань при перевірках.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Підприємництво

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Підприємництво»

  • Зміна організаційно-правової форми підприємства: переведення працівників без звільнення
    Підприємство змінює організаційно-правову форму з ПрАТ на ТОВ, при цьому код підприємства за ЄДРПОУ не змінюється. Чи можливо переоформити людей з ПрАТ на ТОВ без звільнення, щоб не сплачувати компенсацію за невикористану відпустку та податки з неї; як правильно зробити запис у трудовій книжці?
    16.12.2021383
  • Отримання підприємцем послуг від фізичної особи: оподаткування
    Чи може ФОП отримувати послуги (за договором надання послуг) від фізичної особи, якщо буде сплачувати за нього ПДФО та військовий збір?
    05.11.2021343
  • Особливості діяльності ФОП, що надає бухпослуги
    Яких умов має дотримуватися ФОП, щоб здійснювати діяльність з надання бухгалтерських послуг? Як документально підтверджувати надання своїх послуг іншим ФОПам та юрособам?
    11.05.20213 0675
  • Оплата третьою особою: наслідки
    На розрахунковий рахунок ТОВ надійшли кошти від покупця Петренко П., який скористався послугою ПриватБанку «реєстрові поповнення» і авторизувався не сам, а через телефон іншої людини. В результаті в банківській виписці вказано «... від Петренко П. через Сидоренко С.». Чи можемо в обліку провести платіж і відвантаження на Петренка? Чи правомірна така оплата?
    22.05.20201 429
  • Зміна розміру відрахувань держпідприємств: з якої дати починає діяти?
    Чи має право ДП застосовувати при звітуванні за І квартал 2020 року зменшений норматив відрахування чистого прибутку (передбачений постановою КМУ №349), якщо на момент звітування Постанову було прийнято, оприлюднено, але не опубліковано?
    19.05.2020163