• Посилання скопійовано

Продаж посівів: нюанси оподаткування

ФОП – платник єдиного податку ІІ групи розриває договори оренди земельних ділянок з власниками. Новостворене фермерське господарство укладає нові договори оренди з власниками цих земельних ділянок. ФОП та голова фермерського господарства – це одна особа. Земельні ділянки вже засіяні. Як врегулювати питання з посівами?

Зазвичай договором оренди сільськогосподарських угідь для захисту прав землекористувача передбачено, що земельна ділянка передається новому користувачу або безпосередньо власнику після того, як урожай буде зібрано, навіть при закінченні строку договору оренди чи його розірванні. Тому у разі наявності такого пункту за ФОП зберігається право самостійно зібрати та реалізувати дану продукцію. А якщо його немає, то можна продати новому землекористувачу такі посіви як незавершене виробництво. 

Адже, всі етапи обробітку землі становлять технологічний цикл з отримання сільгосппродукції. Тож якщо цикл було розпочато, але не завершено (продукція не зібрана), маємо незавершене сільськогосподарське виробництво. Причому воно буде незавершеним на будь-якому етапі обробки поля. Наприклад, якщо поле зоране під майбутній урожай, то вже понесено відповідні витрати на оранку — і маємо незавершене виробництво в складі робіт з виконання оранки. Надалі це незавершене виробництво можна продати у складі виконаних робіт з оранки. Якщо виконано всі етапи обробки до моменту збирання і маємо вже на полі урожай, який слід збирати, то й це все ще буде незавершене виробництво, яке можна передати (продати) як посіви у стані повної стиглості. Тобто на будь-якому етапі виконаних робіт до моменту збирання врожаю матимемо незавершене виробництво різного ступеня незавершеності.

Зауважимо, що саме для ФОП посіви є незавершеним виробництвом. Адже не залежно від того, що ФОП та голова ФГ є одна особа, облік активів та зобов’язань такі суб’єкти господарювання проводять окремо.

Основним ризиком в даній ситуації для ФГ – сільськогосподарського товаровиробника є те, що якщо правильно не оформити передачу даного активу, то таку продукцію не можна вважати власновирощеною та включити її в 75% при розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробництва для платників єдиного податку 4 групи

Власна сільськогосподарська продукція – сільськогосподарська продукція (сільськогосподарські товари), що підпадає під визначення груп 1-24 УКТ ЗЕД, якщо така продукція вирощується, відгодовується, виловлюється, збирається, виготовляється, виробляється, переробляється безпосередньо виробником цієї продукції - власником, орендарем або користувачем на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, або на давальницьких умовах (пп.14.1.33-1-1 ПКУ).

Сільськогосподарський товаровиробник – юридична особа незалежно від організаційно-правової форми або фізична особа – підприємець, яка займається виробництвом сільськогосподарської продукції та/або розведенням, вирощуванням та виловом риби у внутрішніх водоймах (озерах, ставках та водосховищах) та її переробкою на власних чи орендованих потужностях, у тому числі власновиробленої сировини на давальницьких умовах, та здійснює операції з її постачання (пп. 14.1.235 ПКУ).

Без оформлення у ФГ немає активу та є витрати щодо обробітку, збирання та реалізації. І щодо цієї операції ФГ не можна ідентифікувати як сільськогосподарського товаровиробника, а дану продукцію власновирощеною.

В цьому випадку є декілька варіантів:

  • ФОП може зібрати та продати продукцію, якщо це передбачено умовами договору оренди;
  • оформити продаж незавершеного виробництва.
  • оприбуткувати на ФГ ці посіви як безоплатно отримані активи, проте в цьому разі йому необхідно буде визнати дохід.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»