• Посилання скопійовано

Надання нецільової матеріальної допомоги непрацівнику підприємством на IV групі ЄП

Чи може підприємство, платник єдиного податку IV групи, надати нецільову матеріальну допомогу фізособі (непрацівнику)? Чи може вона бути неоподатковувана, якщо є меншою за 4240 грн? Якщо так, то яке документальне оформлення даної операції? Якщо ні, то які податки необхідно сплатити?

Чи може підприємство на єдиному податку IV  групи надати нецільову матеріальну допомогу фізособі (непрацівнику)? 

Підприємство на ЄП IV  групи може надати НМД фізособі, яка не є працівником. Законодавство не встановлює заборон та обмежень.

 

Чи може НМД бути неоподатковувана, якщо її сума менша за 4240 грн? 

Так.

Відповідно до пп. 170.7.3 ПКУ, не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами — юрособами на користь платника податку (фізособи) протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абз. 2 пп. 169.4.1 ПКУ, встановленого на 1 січня такого року (розмір місячного прожиткового мінімуму, який діє для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помножений на 1,4 та округлений до найближчих 10 гривень). У 2024 році ця сума становить 4240,00 грн.

Таким чином, надана нецільова благодійна допомога у межах 4240 грн не підлягає оподаткуванню ПДФО та військовим збором. 

Незважаючи на те, що сума нецільової благодійної допомоги (у межах 4240 грн) не включається до оподатковуваного доходу фізособи, вона має бути відображена у додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за ознакою доходу «169».

Нецільова благодійна допомога не належить до основної або додаткової зарплати та інших заохочувальних, компенсаційних виплат. Тому вона не є базою для нарахування ЄСВ. Відповідно у додатку 1 єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ не відображається.

 

Як документально оформити таку операцію? 

Первинним документом для надання нецільової благодійної допомоги є наказ керівника, у якому зазначаються розміри такої допомоги, а також особа, яка її отримує. Оформлюється наказ на підставі заяви фізособи з проханням надати нецільову благодійну допомогу. Така допомога може надаватися як у безготівковій, так і в готівковій формі.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»