• Посилання скопійовано

МПЗ при переході з 01.01.2023 р. на загальну систему з IV групи ЄП

Сільгосппідприємство у 2022 році було платником IV групи ЄП. За результатами 2022 р. не виконується умова щодо сільгоспчастки 75%. Тобто, підприємство з 01.01.2023 р. має перейти на загальну систему оподаткування. Чи потрібно для цього подавати якусь заяву та звітність? Як звітуватися щодо МПЗ?

Щодо МПЗ

Відповідно до пп. 14.1.114-2 ПКУ, мінімальне податкове зобов’язання - мінімальна величина податкового зобов’язання із сплати податків, зборів, платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, пов’язаних з виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції та/або з власністю та/або користуванням (орендою, суборендою, емфітевзисом, постійним користуванням) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь, розрахована відповідно до цього Кодексу. 

Тому якщо у сільгосппідприємства протягом 2022 року були у власності та/або користуванні земельні ділянки, віднесені до сільгоспугідь, воно повинно розраховувати МПЗ, різницю між загальною сумою МПЗ і сумою сплачених податків.

Платники ЄП групи 4 розраховують МПЗ в додатку 3 до декларації з ЄП групи 4. Але особливість звітування платників ЄП групи 4 в тому, що вони подають декларацію наперед на 2023 рік, а МПЗ розраховують в додатку 3 до цієї декларації, на підставі показників минулого, 2022 року.

Для платників податку на прибуток ситуація із звітуванням інша. МПЗ вони розраховують в додатку МПЗ до декларації за звітний рік. Тобто, у декларації за 2022 рік в додатку МПЗ розраховують і МПЗ за цей самий рік.

А як звітувати платникам, які з початку 2023 року переходять на ЗС із ЄП групи 4, в нормативних документах нічого не сказано. Консультації податкової з цього питання нам не відомі.

Тому в такій ситуації невизначеності, на наш погляд, потрібно зверрнутися за консультацією до ДПС. 

На наш погляд, єдиний вихід в цій ситуації — подати декларацію платника ЄП групи 4 на 2023 рік, разом з додатком 3. В такому додатку зробити всі розрахунки. У разі позитивної різниці така різниця зазначається в рядку 4 і в рядку 5 Розрахункової частини декларації для юридичних осіб. Але чи потрібно заповнювати інші додатки і інші рядки Розрахункової частини декларації, невідомо. 

Вирішити це питання, на наш погляд, слід тільки після консультацій  з податковою службою.

 

Щодо подання заяв тощо для переходу на ЗС

Відповідно до пп. 298.8.1 ПКУ сільськогосподарські товаровиробники для переходу на спрощену систему оподаткування або щорічного підтвердження статусу платника єдиного податку подають не пізніше 20 лютого поточного року звітність, зазначену в цьому підпункті.

Відповідно до пп. 299.10 ПКУ реєстрація платником єдиного податку є безстроковою та може бути анульована шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку за рішенням контролюючого органу у разі якщо платником єдиного податку четвертої групи не подано податкову звітність, передбачену пп. 298.8.1 ПКУ.

Тобто, якщо сільгосппідприємство до 20.02.2023 р. не подасть звітність платника ЄП групи 4, його реєстрація платником ЄП групи 4 буде автоматично анульована податковою службою. Подавати якісь заяви, звітність не потрібно. Після анулювання реєстрації платником ЄП групи 4 сільгосппідприємство автоматично стає платником податку на прибуток і звітує з податку на прибуток у загальному порядку, починаючи із звітних періодів 2023 року.

Але вище ми зазначили, що для того, щоб відзвітувати з МПЗ, доведеться, скоріш за все (після консультацій з податковою) подавати декларацію платника ЄП групи 4 на 2023 рік. Але ця декларація буде не для чергового підтвердження статусу платника ЄП групи 4. Вона матиме обмежений, "обрізаний" статус. Але як заповнювати таку "обрізану" декларацію, знову-таки, слід вирішувати з податковою. 

***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»

  • Зарахування на рахунок ФОПа винагороди гіг-спеціаліста
    На рахунок ФОПа надійшла винагорода гіг-спеціаліста. Чи потрібно оподатковувати і сплачувати ЄП 5% та подати декларацію?
    11.04.202423
  • ФОП - платник ЄП отримує авторську винагороду: як оподаткувати?
    Юрособа, платник податку на прибуток, укладає договір про створення на замовлення творів і відчуження виключних майнових прав інтелектуальної власності з ФОП- платником ЄП з групи за ставкою 5%. Під твором мається на увазі інформаційні відео-інструкції, які роз’яснюють користування диджитальними онлайн-платформами, пов'язаними з освітою. ФОП (автор) отримує авторську винагороду. Чи є юридична особа податковим агентом для ФОП? Як оподатковується така винагорода у ФОП?
    10.04.202417
  • Чи може ФОП обрати спрощену систему оподаткування при повторній реєстрації в одному і тому ж місяці?
    ФОП отримав витяг платника єдиного податку 04.03.2024 р. Підприємець є платником єдиного податку ІІ групи з 01.04.2024 р. Діяльність припинено 05.03.2024 р. Чи зможе ФОП обрати спрощену систему оподаткування, зокрема III групу за ставкою 5%, при повторній реєстрації у березні 2024 р.?
    03.04.202422
  • Здача землі в оренду фізособою, а не ФОПом
    ФОП на ІІІ групі ЄП здійснює госпдіяльність з надання в оренду житлової, нежитлової нерухомості, має також земельну ділянку сільгосппризначення. Чи можна передати таку ділянку в оренду від імені фізособи, а не ФОПа?
    14.03.202461
  • Чи може ФОП на ЄП виготовляти вино та продавати його на ярмарках?
    Чи можна ФОПу на ІІ групі ЄП займатися виробництвом вина з покупної сировини? Працівників немає, оборот - 100 тис. грн на рік, виготовлене вино буде продаватися на ярмарках. Чи потрібно застосовувати РРО?
    12.03.202436