• Посилання скопійовано

Чи може ФОП на ЄП приймати оплату за свої послуги криптовалютою?

Чи може ФОП на ЄП приймати оплату за свої послуги криптовалютою? Як правильно оподатковувати та декларувати дані доходи? Чи може ФОП на загальній системі оподаткування дохід від криптовалюти включати до складу підприємницьких доходів?

Чи може ФОП на ЄП приймати оплату за свої послуги криптовалютою?

Відповідно до пп. 291.6 ПКУ, платники єдиного податку першої - третьої груп повинні здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій).

Криптовалюти не належать до грошової форми розрахунків. А тому ФОП на ЄП не можу приймати в оплату за свої послуги криптовалюту.

 

Чи може ФОП як на ЄП, так і на загальній системі здійснювати діяльність з купівлі і подальшого продажу криптовалюти?

Спершу зазначимо, що такий вид діяльності фактично узаконений в Україні згідно з Законом №361.

З точки зору цього Закону криптовалюта є віртуальним активом.

Віртуальний актив - цифрове вираження вартості, яким можна торгувати у цифровому форматі або переказувати і яке може використовуватися для платіжних або інвестиційних цілей (п. 13 ч. 1 ст. 1 Закону №361).

Відповідно до п. 51 ч. 1 ст. 1 Закону №361, постачальник послуг, пов’язаних з обігом віртуальних активів, - будь-яка фізична чи юридична особа, яка провадить один або декілька таких видів діяльності та/або операцій для іншої фізичної та/або юридичної особи або від імені:

  • обмін віртуальних активів;
  • переказ віртуальних активів;
  • зберігання та/або адміністрування віртуальних активів або інструментів, що дають змогу контролювати віртуальні активи;
  • участь і надання фінансових послуг, пов’язаних із пропозицією емітента та/або продажем віртуальних активів.

Постачальник послуг, пов’язаних з обігом віртуальних активів, є суб’єктом первинного фінансового моніторингу (п. 8 ч. 2 ст. 6 Закону №361).

Отже, господарська діяльність, пов’язана з обігом криптовалюти, є. Але якщо вона є, то який код КВЕД такої діяльності?

В листі Держстату від 05.10.2018 р. №14.4-09/435-18 зазначено, що:

  • діяльність із «майнінгу» та реалізації криптовалют класифікується у позиції 64.19 «Інші види грошового посередництва»;
  • діяльність з торгівлі (обміну) криптовалютами – у позиції 66.19 «Інша допоміжна діяльність у сфері фінансових послуг, крім страхування та пенсійного забезпечення».

Таким чином, якщо ФОП (як на ЄП, так і на загальній системі) планують займатися діяльністю з придбання та подальшого продажу криптовалют, вони повинні мати зареєстрований вид діяльності згідно з КВЕД – 66.19.

Відповідно, якщо ФОП матиме зазначений код КВЕД, дохід від продажу криптовалют він включатиме до складу підприємницьких доходів. Причому ФОП на загальній системі матиме право оподатковуваний дохід від продажу криптовалют зменшувати на витрати з придбання цих проданих криптовалют.

Але на заваді всій наведеній нами логіці може стати позиція податкової.

Наприклад, дивимося відповідь податкової на питання в підкатегорії 107.01.02, ЗІР: «Чи можуть ФОП – платники ЄП другої – третьої груп здійснювати продаж (реалізацію) криптовалюти?».

Податкова відповідає, що на сьогодні криптовалюта не має визначеного правового статусу в Україні, зокрема, відсутня нормативна база для її класифікації та регулювання операцій з нею.

Далі податкова радить платникам податків з метою уникнення порушень щодо застосування спрощеної системи оподаткування звернутися до НБУ з питання віднесення криптовалюти до іноземної валюти.

Аналогічна відповідь податкова наводить на питання в підкатегорії 104.08, ЗІР: «Яким чином вести облік доходів та витрат ФОП на загальній системі оподаткування у разі здійснення операцій з криптовалютою?».

Тому може бути доцільним ФОП, який плануватиме діяльність з криптовалютами, звернутися як до НБУ за роз’ясненням, так і до податкової за індивідуальним податковим роз’ясненням.

 

Як фізособі правильно оподатковувати і декларувати доходи від продажу криптовалюти?

Дивимося відповідь податкової на питання в підкатегорії 103.02, ЗІР: «Який порядок оподаткування ПДФО та військовим збором доходу ФО від операцій з криптовалютою?».

Податкова відповідає, що дохід, отриманий фізособою від продажу криптовалюти включається до загального річного оподатковуваного доходу:

  • як іноземний дохід, якщо джерело виплати цього доходу є іноземним, або
  • як інший дохід, якщо виплата доходу здійснюється фізичною особою – резидентом на території України.

При цьому оподаткуванню підлягає сума коштів, яка отримується платником податків від операцій з криптовалютою. Слід зауважити, що питання є ситуативним, а кожний конкретний випадок виникнення податкових відносин слід розглядати з урахуванням документів (матеріалів), які стосуються порушених питань.

Таким чином, в будь-якому разі, дохід від продажу криптовалюти може оподатковуватися як дохід, отриманий фізособою, а не ФОП.

Якщо такий дохід виплачується суб’єктом господарювання (юрособою чи ФОП), то саме вони, як податкові агенти, утримують ПДФО (18%) і ВЗ (1,5%). І на руки фізособі перераховують кошти за мінусом податків.

Якщо ж дохід отримується фізособою від іншої фізособи (не ФОП), фізособа має включити такий дохід до своєї річної декларації про майновий стан і доходи, подавши таку декларацію до податкової до 01 травня наступного за звітним року. А також сплатити ПДФО (18%) і ВЗ (1,5%) самостійно до бюджету протягом 10 календарних днів, наступних за граничним днем подання декларації.

 ***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»

  • Зарахування на рахунок ФОПа винагороди гіг-спеціаліста
    На рахунок ФОПа надійшла винагорода гіг-спеціаліста. Чи потрібно оподатковувати і сплачувати ЄП 5% та подати декларацію?
    11.04.202424
  • ФОП - платник ЄП отримує авторську винагороду: як оподаткувати?
    Юрособа, платник податку на прибуток, укладає договір про створення на замовлення творів і відчуження виключних майнових прав інтелектуальної власності з ФОП- платником ЄП з групи за ставкою 5%. Під твором мається на увазі інформаційні відео-інструкції, які роз’яснюють користування диджитальними онлайн-платформами, пов'язаними з освітою. ФОП (автор) отримує авторську винагороду. Чи є юридична особа податковим агентом для ФОП? Як оподатковується така винагорода у ФОП?
    10.04.202422
  • Чи може ФОП обрати спрощену систему оподаткування при повторній реєстрації в одному і тому ж місяці?
    ФОП отримав витяг платника єдиного податку 04.03.2024 р. Підприємець є платником єдиного податку ІІ групи з 01.04.2024 р. Діяльність припинено 05.03.2024 р. Чи зможе ФОП обрати спрощену систему оподаткування, зокрема III групу за ставкою 5%, при повторній реєстрації у березні 2024 р.?
    03.04.202427
  • Здача землі в оренду фізособою, а не ФОПом
    ФОП на ІІІ групі ЄП здійснює госпдіяльність з надання в оренду житлової, нежитлової нерухомості, має також земельну ділянку сільгосппризначення. Чи можна передати таку ділянку в оренду від імені фізособи, а не ФОПа?
    14.03.202463
  • Чи може ФОП на ЄП виготовляти вино та продавати його на ярмарках?
    Чи можна ФОПу на ІІ групі ЄП займатися виробництвом вина з покупної сировини? Працівників немає, оборот - 100 тис. грн на рік, виготовлене вино буде продаватися на ярмарках. Чи потрібно застосовувати РРО?
    12.03.202436