• Посилання скопійовано

Оподаткування роялті у платника ЄП

Як оподатковується отримане роялті у ФОП на ЄП групи 2, групи 3, у ТОВ на ЄП групи 3?

ФОП на ЄП

У ФОП на ЄП груп 1 – 3 роялті не включається до складу доходу, оподатковуваного ЄП. Про це прямо сказано в пп. 1 п. 292.1 ПКУ.

Відтак якщо ФОП отримує роялті, їх потрібно оподатковувати за загальними правилами, встановленими ПКУ для платників податку — фізичних осіб (див., приміром, ІПК ДФСУ від 09.10.2019 р. № 678/6/99-00-04-07-03-15/ІПК).

Ці правила такі.

Доходи від роялті включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку фізособи (див. пп. 164.2.3 ПКУ).

Роялті оподатковуються за ставкою ПДФО 18% (див. пп. 167.5.1, пп. 170.3.1 ПКУ).

Відтак роялті є і об’єктом оподаткування ВЗ за ставкою 1,5% (п. 16-1 підр. 10 розд. ХХ ПКУ).
Причому ЄСВ на роялті не нераховується. Адже згідно з п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ, нараховується ЄСВ на суму нарахованої зарплати і на суму винагороди за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами. А роялті не відноситься до зарплати і не є виплатою за виконані роботи чи надані послуги.

Причому якщо роялті фізособі виплачує суб’єкт господарювання, то саме він, як податковий агент, і повинен утримати ПДФО і ВЗ. Якщо ж роялті отримуються від фізособи, яка не є ФОП і, відповідно, не є податковим агентом, фізособа, яка отримує роялті, має самостійно утримати податки, подавши річну декларацію і сплативши податки за наслідками декларування.
 

ТОВ на ЄП групи 3

Згідно з пп. 2 п. 292.1 ПКУ доходом платника ЄП групи 3 юридичної особи є будь-який дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій).

Таким чином, отримане ТОВ роялті включається до складу доходу, який оподатковується ЄП.

Поряд з цим відомості про такий вид діяльності, за яким отримується роялті, має бути внесений ТОВ до реєстру платників ЄП (див. пп. 8 п. 299.7 ПКУ). Приміром, це може бути код КВЕД – 77.40 «Лізинг інтелектуальної власності та подібних продуктів, крім творів, захищених авторськими правами».

Відповідно до Методоснов № 396 ( Методологічні основи та пояснення до позицій національного класифікатора ДК 009:2010 «Класифікація видів економічної діяльності», затверджені Наказом Держкомстату від 23.12.2011 р. № 396), клас 77.40 включає одержування роялті або ліцензійного мита за використання:

  • патентованої продукції
  • торговельних і сервісних марок
  • назв брендів
  • розвідування й оцінювання корисних копалин
  • фрачайзингових угод.

Якщо ж ТОВ на ЄП групи 3 отримуватиме доходи від діяльності, яка не зазначена у його реєстраційних даних платника ЄП, йому доведеться перейти на загальну систему оподаткування (п. 7 пп. 298.2.3 ПКУ).

Тому перш ніж отримувати дохід від роялті, ТОВ потрібно внести зміни до своїх реєстраційних даних, якщо вони не містять відповідного коду діяльності.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»