• Посилання скопійовано

ФОП на ЄП перевищив ліміт: як перейти на загальну систему?

В 4 кварталі 2020 р. ФОП на ЄП групи 3 (5%, неплатник ПДВ) перевищив річний ліміт, отримавши 29.12.2020 р. виручку на рахунок більше 7 млн грн. Як перейти на загальну систему оподаткування з початку 2021 року?

Необхідність відмови від ЄП

Відповідно до пп. 3 пп. 298.2.3 ПКУ, платники ІІІ групи ЄП у разі перевищення граничного обсягу доходу, встановленого пп. 291.4 ПКУ, з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому відбулося таке перевищення, зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів (тобто, на загальну систему оподаткування).

Отже, якщо ФОП ІІІ групі ЄП перевищив встановлений граничний обсяг доходу в четвертому кварталі 2020 року, то він зобов’язаний перейти на загальну систему оподаткування з 01.01.2021 року.

 

Особливості переходу на загальну систему

Особливості переходу на загальну систему ФОП на ЄП групи ІІІ, які перевищили річний ліміт, описані в пп. 3 пп. 293.8 ПКУ.

Не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, у якому допущено перевищення обсягу доходу, до податкової потрібно подати Заяву про застосування спрощеної системи оподаткування, за формою, встановленою Наказом Мінфіну від 16.07.2019 р. № 308.

У шапці Заяви ставлять помітку у комірці «Відмова». Потім заповнюють інші реквізити шапки з рядка 1 по рядок 4 у загальному порядку.

Далі заповнюють розділ 5.5 Заяви, де відображають дату, з якої відмовляються від спрощеної системи (для ситуації, яку ми розглядаємо, – з 01 січня 2021 року) і ставлять помітку в рядку «перевищення протягом календарного року обсягу доходу, встановленого підпунктами 1-3 пункту 291.4 статті 291 глави 1 розділу ХІV Кодексу (для платників першої - третьої груп)».

 

Чи можна подати заяву в електронній формі?

Дивимося відповідь на питання в підкатегорії 107.05, ЗІР: «Яким чином ФОП може надіслати через Електронний кабінет заяву про застосування спрощеної системи оподаткування та яка дата буде вважатися датою подання заяви?».

Податкова відповідає, що наразі здійснюються заходи щодо доопрацювання програмного забезпечення в частині реалізації можливості в Електронному кабінеті створення та надсилання до відповідного органу ДПС Заяви. Однак за допомогою меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету ФОП має можливість направити до органу ДПС разом із супровідним листом Заяву за встановленою формою у форматі pdf (обмеження 2 МБ). Датою подання Заяви із супровідним листом є дата реєстрації супровідного листа в органі ДПС. Протягом одного робочого дня після надсилання такого листа до органу ДПС автора електронного листа буде повідомлено про вхідний реєстраційний номер та дату реєстрації. Інформацію щодо отримання та реєстрації листа в органі ДПС можна переглянути у вкладці «Вхідні» меню «Вхідні/вихідні документи» приватної частини Електронного кабінету, відправлені листи – у вкладці «Вихідні документи» меню «Вхідні/вихідні документи».

 

Як оподатковувати суму перевищення?

Відповідно до норм пп. 3 пп. 293.8 ПКУ, до суми перевищення застосовують ставку ЄП у розмірі 15%.

 

Подання декларації платника ЄП за останній період

Остання декларація подається у строк, встановлений для квартального податкового (звітного) періоду (пп. 296.3 ПКУ). Тобто, декларацію подають протягом 40 к. д., що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу.

Декларацію подають за формою, затвердженою Наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. №578.

У рядку 06 Декларації відображається обсяг доходу, який оподатковується за ставкою 5%. А в рядку 07 – за ставкою 15%.

Сплатити ЄП, як нарахований за ставкою 5%, так і за ставкою 15%, потрібно протягом 10 календарних днів після граничного строку подання декларації (пп. 295.3, пп. 295.7 ПКУ). 

ЄП сплачується одним платіжним дорученням. Тобто, немає потреби сплачувати окремо податок за ставкою 5% і окремо за ставкою 15%.

Починаючи з 01.01.2021 р. ФОП перебуватиме на загальній системі оподаткування, тому повинен сплачувати податок відповідно до норм ст. 177 ПКУ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»