• Посилання скопійовано

Яку суму доходу в іноземній валюті відобразити у Книзі доходів ФОП – «єдиннику»?

ФОП –«єдинник» на ІІІ групі надає ІТ-послуги. Кошти надходять на валютний рахунок згідно з інвойсом. У вересні 2020 р. зараховано 990,00 дол. США. та помилково утримано комісію - 20 дол. США. У жовтні помилково утриману комісію повернуто та зараховано 1030,00 дол. США. Яку суму доходу вносити жовтнем: 1010,00 дол. США чи 1030,00 дол. США?

Запитання:

ФОП – платник єдиного податку на ІІІ групі надає ІТ-послуги. Кошти надходять на валютний рахунок згідно з інвойсом, в якому вказано: «Розробка програмного забезпечення - 1000,00 дол. США, банківські послуги - 10,00 дол. США, всього - 1010,00 дол. США». Монобанк у вересні 2020 р. зарахував 990,00 дол. США. Помилково було утримано комісію в розмірі 20 дол. США. До Книги доходів за вересень записано дохід за курсом НБУ, виходячи із суми інвойсу - 1010,00 дол. США. Потім у жовтні помилково утриману комісію повертають і зараховують 1030,00 дол. США. Яку суму доходу вносити жовтнем: 1010,00 дол. США чи 1030,00 дол. США?

 

Відповідь:

Відповідно до пп. 1 п. 292.1 ПКУ, доходом ФОП – платника єдиного податку є, зокрема, дохід, отриманий ним протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій).

Дохід, виражений в іноземній валюті, перераховується у гривнях за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим Нацбанком на дату отримання такого доходу (пп. 292.5 ПКУ).

ДФС у Львівській області в ІПК від 05.05.2017 р. №67/ІПК/13-01-13-01-17 повідомляє, що для ФОП всі вартісні показники, які включаються до доходу, відображаються у національній валюті України, а показники, що виражені в іноземній валюті, з одночасною вказівкою їх еквівалента у національній валюті за офіційним курсом гривні до іноземних валют, встановленим Нацбанком на дату проведення операції.

Датою отримання доходу є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником єдиного податку акту приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг) (пп. 292.6 ПКУ).

У разі отримання за контрактом виручки в іноземній валюті за надані товари (роботи, послуги) доходом ФОП – платника єдиного податку є вся сума коштів (з врахування комісії, утриманої банком), що надійшла на валютний рахунок, перерахована у гривнях за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим Нацбанком України на дату отримання валюти.

Отже, в ситуації, що розглядається, в Книзі доходів ФОП має відобразити дохід у національній валюті України за офіційним курсом гривні до іноземних валют, встановленим Нацбанком на дату надходження коштів, а не на дату складання інвойсу, з урахування комісії, утриманої банком:

  • у вересні – еквівалент 1010,00 дол. США;
  • у жовтні – еквівалент 1030,00 дол. США.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»