• Посилання скопійовано

ФОП - «єдинник» є комітентом: відображення доходу

ФОП на ЄП заключив договір комісії і є комітентом. Згідно з договором, комісіонер надсилає щомісяця звіт комітенту про реалізований товар та самостійно утримує суму винагороди і надсилає комітенту суму вже за мінусом комісії. Як визначити суму доходу комітента? В який момент відображати дану операцію в Книзі доходів комітента?

Відповідно до ст. 1011 ЦКУ, за договором комісії одна сторона (комісіонер) зобов'язується за дорученням другої сторони (комітента) за плату вчинити один або кілька правочинів від свого імені, але за рахунок комітента.

При цьому комітент повинен виплатити комісіонерові плату в розмірі та порядку, встановлених у договорі комісії (п. 1 ст. 1013 ЦКУ).

Відповідно до пп. 292.1.1 ПКУ, доходом платника єдиного податку для фізичної особи - підприємця є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пп. 292.3 ПКУ. При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

Пунктом 292.4 ПКУ передбачено, що у разі надання послуг, виконання робіт за договорами доручення, комісії, транспортного експедирування або за агентськими договорами, доходом є сума отриманої винагороди повіреного (агента).

Отже, у разі отримання платником єдиного податку (комітентом) коштів за реалізовані товари за договором комісії до доходу платника включається вся сума коштів, отримана комісіонером від продажу товарів.

У ситуації, що розглядається, за договором комісії ФОП-"єдинник" є комітентом. Він передає комісіонерові товар для продажу, а комісіонер шукає покупців, продає їм товар та самостійно утримує суму винагороди, і надсилає комітенту суму вже за мінусом комісії. За такої умови не потрібно отримані гроші переганяти від комісіонера комітентові і назад.

Аналогічна думка зазначена в ІПК ДФС від 19.08.2017 р. №1687/Г/99-99-13-01-02-14/ІПК.

Також є і інша думка щодо форми розрахунків, зазначена в БЗ 108.01.01 та листі ДФС у Запорізькій області від 28.07.2016 р. №2538/10/08-01-12-03-11, що ФОП на ЄП не мають права погашати заборгованість за відвантажені товари. А у випадку із взаємозаліком має місце погашення заборгованості не грошима, а припиненням грошової вимоги за зустрічною заборгованістю. Заборона стосується не лише відкритого, але і прихованого взаємозаліку. Тобто, прихованим взаємозаліком є ситуація, коли "єдиноподатник"-комітент застерігає в договорі комісії на продаж, що комісіонер свою комісійну винагороду утримує з виручки від реалізації товарів комітента, а комітенту перераховує грошові кошти вже за вирахуванням своєї винагороди.

Тож у випадку, коли ФОП на ЄП продає свої товари через посередника за договором комісії винагороду посереднику безпечніше перераховувати окремим платежем.

Тобто, не зважаючи на це доходом комітента-"єдинника" вважатиметься загальна сума, виручена від продажу товару (разом із сумою винагороди комісіонера), тобто 5000,00 грн. 

Датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником єдиного податку акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг) (пп. 292.6 ПКУ).

Відповідно до пп. 296.1 ПКУ платники ЄП 1 та 2 групи ведуть Книгу обліку доходів, а платники 3 групи – Книгу обліку доходів та витрат шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів/витрат, за формою передбаченою Порядком №579.

У графах 2–6 Книги щоденно відображається дохід від провадження господарської діяльності, що оподатковується за ставками, встановленими відповідно до пп. 293.2 ПКУ, із сумарним підсумком за місяць, квартал, рік, зокрема, отримана сума коштів за продані товари, виконані роботи, надані послуги протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (окремо в готівковій та безготівковій), матеріальній або нематеріальній формі (п. 6 Порядку).

При цьому у графі 2 Книги зазначається отримана сума коштів за продані товари, виконані роботи, надані послуги, а у графі 3 – сума повернутих коштів за продані товари, виконані роботи, надані послуги та/або передплати (п. 6 Порядку №576). Сума повернутих коштів, які відображаються у графі 3 Книги, враховується при визначенні скоригованої суми доходу за продані товари, виконані роботи, надані послугу (графа 4 Книги) та загальної суми доходу (графа 6 Книги або графа 7 Книги (для платників третьої групи, які є платниками ПДВ).

Аналогічна думка зазначена в ІПК ДФС від 11.04.2019 р. №1546/6/99-99-13-01-03-15/ІПК.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»